Němen

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Němen
řeka u Graužėnů
řeka u Graužėnů
Základní informace
Délka toku937 km
Plocha povodí98 200 km²
Průměrný průtok678 m³/s
SvětadílEvropa
Hydrologické pořadí10010001
Pramen
Ústí
Protéká
BěloruskoBělorusko Bělorusko (Hrodenská, Minská oblast), LitvaLitva Litva (Alytuský, Kaunaský, Marijampolský, Tauragėský, Klaipėdský kraj), RuskoRusko Rusko (Kaliningradská oblast)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Baltské moře, Povodí Němenu (Bělorusko 46,13%, Litva 43,97%, Rusko 5,30%, Polsko 4,21%, Lotyšsko 0,36%)[1]
mapa toku řeky
mapa toku řeky
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Němen, někdy též Neman (litevsky Nemunas, polsky Niemen, německy Memel, bělorusky Нёман, Нёманец, rusky Неман) je nejdelší a nejvodnější řeka západního Běloruska (Hrodenská, Minská oblast), Litvy a Kaliningradské oblasti (Rusko). Je 937 km dlouhá a povodí má rozlohu 98 200 km², podle některých definic se dá považovat za veletok.

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Pramení jižně od Minské vysočiny a teče v členitém korytě Němenskou nížinou. V místě, kde překonává Baltský práh, vytváří velké smyčky a peřeje. Na dolním toku protéká Středolitevskou a přímořskou nížinou, říční údolí je široké a v korytě se nacházejí ostrovy. Po celé délce toku je mnoho prahů a mělčin. Ústí do Kurského zálivu, přičemž vytváří říční deltu (delta Němenu). Hlavní ramena jsou Gilija (vlevo) a Rusnė, které se dále dělí na hluboký Skirvytė a široký a mělký Atmata. (vpravo). V povodí je mnoho mělkých jezer. Jezernatost řeky činí 2,5 %.

Přítoky[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Seznam přítoků Němenu.

Celkem do Němenu své vody vnáší kolem 180 přítoků, z nichž největší nebo nejvýznamnější jsou:

Města[editovat | editovat zdroj]

Vodní režim[editovat | editovat zdroj]

Zdroj vody je smíšený s převahou sněhového, na dolním toku dešťového. Průměrný průtok činí 678 m³/s. Na jaře jsou vysoké průtoky od poloviny března do konce května, v létě voda opadá. Občas je pokles hladiny přerušený dešti, zvláště na podzim a v zimě. V ústí je v době poklesu hladiny znatelná role větru při změnách výšky hladiny. Na podzim plují po řece kry, zejména v listopadu a v prosinci. Poté řeka zamrzá. V zimě může čas od času rozmrznout a zase zamrznout. Definitivně rozmrzá na konci března, ale někdy už v únoru nebo až v dubnu.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Pravidelná vodní doprava je zavedena od města Birštonas. Řeka je spojena Ahinským kanálem s Dněprem a Augustovským kanálem s Vislou. Po řece se plaví dřevo. Byla na ní vybudována Kaunaská přehrada s vodní elektrárnou.

Regionální park Delta Němenu[editovat | editovat zdroj]

V litevské části delty Němenu je Regionální park Delta Němenu (Nemuno deltos regioninis parkas), který chrání cenná biologická společenstva.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Mezinárodní povodí řek v Evropě, Neman
  2. Nemuno deltos regioninis parkas. www.nemunodelta.lt [online]. [cit. 2022-07-28]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]