Skirvytė

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Skirvytė
Rameno delty Rusnė: vlevo Rusnė, přímo Skirvytė, vpravo Atmata s mostem do Rusnė
Rameno delty Rusnė: vlevo Rusnė, přímo Skirvytė, vpravo Atmata s mostem do Rusnė
Základní informace
Délka toku9,7 km
Plocha povodí15,6 km² (bez Pakalnė a Vytinė) v Kaliningradské oblasti: 14,2 km²
Průměrný průtok336 m³/s
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Protéká
LitvaLitva Litva (Klaipėdský kraj); tvoří hranici s RuskoRusko Rusko Kaliningradskou oblastí.
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Baltské moře, Němen
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Skirvytė (německy Skirwieth, rusky Северная,([Severnaja])) je rameno delty Němenu. Začíná vlevo po oddělení Atmaty (vpravo) z ramene delty Němenu jménem Rusnė u města Rusnė, 13,5 km od ústí. Ohraničuje zleva největší ostrov v Litvě Rusnė. Prostředkem ramene Skirvytė jde státní hranice mezi LitvaLitva Litva Litvou a RuskoRusko Rusko Kaliningradskou oblastí, na okraji území Regionálního parku Němenské delty. 4 km od Kuršského zálivu se dále rozděluje na Vytinė a Tiesioji. Skirvytė teče na jihozápad a bere s sebou 60-70 % průtoku Rusnė. Po 400 m se ze Skirvytė odděluje další rameno delty jménem Pakalnė (2-6 % z průtoku Skirvytė), po dalších 6 km se dále rozděluje na Vytinė a Tiesioji, přičemž Tiesioji je považována za pokračování Skirvytė a 300 m od Kuršského zálivu se opět odděluje tři další ramena směrem doprava, na území Litvy a odděluje takto čtyři miniaturní ostrůvky od ostrova Briedžių sala. Šířka Skirvytė je 100 - 400 m, hloubka na počátku kolem 8 m, u ústí kolem 1,5 m. Průměrná rychlost toku je 0,1 - 0,2 m/s. V době, kdy řeka nese kry se tvoří ledové zátarasy pod městem Rusnė a u jejího ústí.

Fauna[editovat | editovat zdroj]

Skirvytė je velmi rybnatá. Vyskytují se například:

a mnoho dalších. Je zde povoleno pouze sportovní/rekreační rybaření a to od města Rusnė jen až do odštěpení ramene Vytinė (poznámka: název Vytinė je rodu ženského. Někdy je však použit tento název ve tvaru rodu mužského: "Vytinis"). Ve velkém zde lze lovit jen v krátkém období korušky. Rybáři zde potřebují rybářský lístek a osobní doklad, potvrzující totožnost. V Rusnė (a dále dodávaní do kiosků v Klaipėdě či v Palanze) prodávaní lahůdkoví uzení karasi pocházejí převážně z tohoto ramene.

Navigace[editovat | editovat zdroj]

Navigace je možná 230 dní v roce. V tomto období lze plout jen volným chodem (omezenou rychlostí) a zastavit/přistát lze pouze na vyhrazených místech. K plavbě vlastním motorovým říčním plavidlem kapitán potřebuje příslušná povolení pohraničníků a ochranářů Ž.P. a samozřejmě i osobní doklad, potvrzující totožnost.

Přítoky[editovat | editovat zdroj]

Levé: (z území Kaliningradské oblasti Ruska)

Skirvytė na mapě[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Skirvytė na litevské Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]