Nasycené a nenasycené sloučeniny

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nasycené sloučeniny jsou chemické sloučeniny nebo ionty, které nevstupují do adičních reakcí, jako jsou hydrogenace, oxidační adice, a navazování Lewisových zásad. Obvykle jsou méně reaktivní než nenasycené sloučeniny, tedy ty, jež do takových reakcí mohou vstoupit.

Nasycené organické sloučeniny[editovat | editovat zdroj]

Nenasycené sloučeniny se účastní adičních reakcí, které nemohou probíhat u nasycených sloučenin. Nasycené organické sloučeniny mají mezi atomy uhlíku pouze jednoduché vazby. K nasyceným patří například alkany.

Nasycené sloučeniny

Ethan

Propan

Oktan-1-ol

Kyselina palmitová

Nenasycené organické sloučeniny[editovat | editovat zdroj]

Povahu nenasycení sloučenin lze vyjádřit jejich systematickými názvy. Množství vodíku, které se může navázat na jednu molekulu sloučeniny, se označuje jako „míra nenasycení“; zjistit jej lze pomocí spektroskopie nukleární magnetické rezonance, hmotnostní spektrometrie a infračervené spektroskopie, případně stanovením bromového nebo jodového čísla sloučeniny.[1]

Nenasycené sloučeniny

Ethen

Acetylen

Kyselina α-linolenová

Mastné kyseliny[editovat | editovat zdroj]

Spodní řetězec této sloučeniny je nenasycený.
Podrobnější informace naleznete v článku Mastná kyselina.

Nasycenost a nenasycenost se rozlišuje také u mastných kyselin; k nasyceným patří například kyselina stearová a k nenasyceným kyselina olejová.[2] Nenasycené mastné kyseliny se hojně vyskytují mimo jiné v rostlinných olejích.

Mimo organickou chemii[editovat | editovat zdroj]

Organokovové sloučeniny[editovat | editovat zdroj]

Jako koordinačně nenasycené se označují komplexy, které mají méně než 18 valenčních elektronů a mohou tak vstupovat do oxidačních adicí nebo na sebe navazovat další ligandy; tato nenasycenost se využívá v mnohých katalyzátorech. Komplexy s 18 valenčními elektrony se označují jako koordinačně nasycené. Koordinačně nasycené komplexy většinou nemají katalytické vlastnosti.[3][4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Saturated and unsaturated compounds na anglické Wikipedii.

  1. SMITH, Michael; MARCH, Jerry. March's advanced organic chemistry: reactions, mechanisms, and structure. 6th ed. vyd. Hoboken (N.J.): J. Wiley &sons, 2007. Dostupné online. ISBN 978-0-471-72091-1. 
  2. Alfred Thomas. Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry. Weinheim: Wiley-VCH, 2002. ISBN 3527306730. DOI 10.1002/14356007.a10_173. Kapitola Fats and Fatty Oils. 
  3. Hartwig, J. F. Organotransition Metal Chemistry, from Bonding to Catalysis; University Science Books: New York, 2010. ISBN 1-891389-53-X
  4. IUPAC definition of Coordinatively Unsaturated Complex. goldbook.iupac.org. Dostupné online. DOI 10.1351/goldbook.C01334.