Nachičevan

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Nachičevan (město))
Další významy jsou uvedeny na stránce Nachičevan (rozcestník).
Nachičevan
Naxçıvan
Poloha
Souřadnice
StátÁzerbájdžánÁzerbájdžán Ázerbájdžán
Autonomní republikaNachičevan
Nachičevan
Nachičevan
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha130 km²
Počet obyvatel95 100 (2016)[1][2][3]
Hustota zalidnění731,5 obyv./km²
Správa
Vznik1500 př. n. l.
Telefonní předvolba0136
PSČAZ7000
Označení vozidel70, 85 a 75
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nachičevan (ázerbájdžánsky Naxçıvan, arménsky Նախիջևան) je hlavní město Nachičevanské autonomní republiky, což je autonomní republika Ázerbájdžánu.[4]

V dávných dobách se zde nacházelo antické obchodní centrum. V současné době zde žije asi 70 000 obyvatel. Město je centrem průmyslu, zaměřeného hlavně na výrobu skla, nábytku, textilního zboží, koberců, hliníku, tabáku a zpracování vinné révy. Vláda se snaží rozvinout turistiku a zpracování ropy. Město má vlastní univerzitu (Nachičevanská státní univerzita),[5] divadla a vědeckou a uměleckou veřejnost. Jezdí sem návštěvníci z Íránu, Turecka a Ruska (tyto země mají ve městě ambasádu).

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Kvůli válce o Náhorní Karabach je město (a celá Nachičevanská autonomní republika) zcela odříznuta od vlastního Ázerbájdžánu. Jsou zde dobré silnice i koleje, město má vlastní letiště. Přímý průjezd přes Arménii autem nebo vlakem není kvůli uzavřeným hranicím možný. Nejlepší cesta, jak se dostat do Nachičevanu, je přímým letem z Baku a Gandži v Ázerbájdžánu nebo z Moskvy v Rusku, či od 31. 7. 2012 z Istanbulu v Turecku na lince Turkish Airlines, která z Nachičevanu pokračuje do Gandži a Istanbulu.

Rodáci[editovat | editovat zdroj]

  • Hejdar Alijev (1923-2003) - ázerbájdžánský politik a prezident

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Dostupné online.
  2. Dostupné online.
  3. Dostupné online.
  4. O jedné z největších exkláv světa jste zřejmě nikdy neslyšeli. Novinky.cz [online]. Borgis [cit. 2020-08-09]. Dostupné online. 
  5. Nachičevanská státní univerzita (anglicky). ndu.edu.az [online]. [cit. 2017-02-24]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-02-25. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]