Německé císařství (1848–1849)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Německá říše
Deutsches Reich
 Německý spolek 18481849 Německý spolek 
Vlajka státu
vlajka
Státní znak
znak
Geografie
Mapa
Území ovládané císařstvím (tmavě zeleně) a ostatní státy Německého spolku (světle) v roce 1849.
Nejvyšší bod
Großglockner (3798 m n. m.)
Nejdelší řeka
Obyvatelstvo
Národnostní složení
Státní útvar
Vznik
1848 – Frankfurtské shromáždění vyhlásilo nové císařství a nabídlo Fridrichu Vilému IV. korunu
Zánik
1849 – nahrazením centrální německé vlády federální komisí
Státní útvary a území
Předcházející
Německý spolek Německý spolek
Následující
Německý spolek Německý spolek

Německé císařství, oficiálně Německá říše (německy Deutsches Reich), bylo v letech 18481849 krátkodobě existující monarchie a národní stát na území dnešního Německa, tehdy Německého spolku (skládajícího se z Rakouska včetně českých zemí, Pruska, Bavorska, Württemberska, Hannoverska a Saska). Vznik státu byl sjednán a vyhlášen na jaře roku 1848 na shromáždění ve Frankfurtu po Březnové revoluci.

Na území členských států tehdejšího Německého spolku sílily tendence pro obnovu císařství. Do čela měl být jako císař dosazen frankfurtským shromážděním pruský král Fridrich Vilém IV., který sám ostatně o sjednocení německých zemí usiloval.

Fridrich Vilém IV.

Friedrich Vilém však v okamžiku, kdy měl již císařství na dosah ruky, nabízenou korunu nepřijmul. Dle zažitého názoru byl v jeho očích frankfurtský parlament pouhá revoluční instituce, což bylo v rozporu s Friedrichovým pojetím dějin, aby tak posvátný úřad mohl být udělován takto a navíc ještě pruskému králi, který dle jeho názoru není toho hoden (Prusko nebylo součástí staré Svaté říše římské).

Jiného kandidáta než Fridricha nebylo. Pokus zavést císařství tedy musel nakonec nevyhnutelně ztroskotat. Oficiálně přestalo Německé císařství existovat o rok později v prosinci 1849, kdy byla centrální německá vláda nahrazena federální komisí.

Symbolika[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]