Morový sloup Nejsvětější Trojice v Teplicích

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Morový sloup Nejsvětější Trojice v Teplicích
Základní údaje
Kód památky42458/5-2492 (PkMISSezObrWD)
Umístění
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sloup Nejsvětější Trojice v Teplicích je barokní morový sloup. Nachází se na Zámeckém náměstí v severočeských Teplicích v Ústeckém kraji. Objekt je chráněn jako kulturní památka.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Sloup nechal vybudovat majitel panství František Karel z Clary-Aldringenu jako výraz vděku poté, co se v roce 1713 Teplicím vyhnula morová epidemie, a také na památku usmíření čtyř bratří z rodu Clary-Aldringenů.

Autorem provedení sloupu v letech 1718–1719 byla dílna Matyáše Bernarda Brauna za pomoci teplického kameníka Baumela. Původní koncept počítal s vybudováním kašny.

Na hlavici sloupu na zemské sféře sedí Bůh Otec se Synem a nad nimi je holubice. Horní trojici soch po obvodě tvoří svatý Jeroným s lebkou a biblí, svatý Pavel (hledící směrem k domu „Stadt Klagenfurt“) a svatý Jan Křtitel se zlatým křížkem.

Dolní trojicí tvoří patroni proti moru, sv. Karel Boromejský s kardinálským kloboukem, svatý Roch se psem a svatý Šebestián připoutaný řetězy a probodaný šípy. Na konci 19. století byly tři sochy nahrazeny kopiemi, originály jsou vystaveny v lapidáriu na zámku v Duchcově.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Naučná audiostezka v Teplicích. audioteplice.cz [online]. [cit. 2024-02-11]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]