Mládí (film)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mládí
Původní názevYouth
Země původuItálieItálie Itálie
FrancieFrancie Francie
ŠvýcarskoŠvýcarsko Švýcarsko
Spojené královstvíSpojené království Spojené království
Jazykangličtina
Délka124 minut[1]
Žánrkomediální drama
ScénářPaolo Sorrentino
RežiePaolo Sorrentino
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleMichael Caine
Harvey Keitel
Jane Fondová
Rachel Weiszová
Paul Dano
… více na Wikidatech
ProdukceBarbary Films, Canal+, Film4
France Télévisions, Indigo Film
Mediaset Premium
Producenti
Nicola Giuliano, Francesca Cimaová
Carlotta Caloriová
HudbaDavid Lang
KameraLuca Bigazzi
StřihCristiano Travaglioli
Výroba a distribuce
Premiéra20. května 2015 (Cannes)
8. října 2015 (Česko)
4. prosince 2015 (USA)
Produkční společnostIndigo Film
DistribuceFox Searchlight Pictures (USA)
StudioCanal (Spojené království)[2]
Pathé (Francie), Medusa Film (Itálie)
Rozpočet13 milionů USD
Tržby14,9 milionů USD[3]
OceněníEvropská filmová cena za nejlepší film (2015)
Evropská filmová cena pro nejlepšího režiséra (2015)
European Film Award for Best Actor (2015)
Mládí na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mládí (v anglickém originále Youth, italsky La giovinezza) je filmové komediální drama z roku 2015, natočené italským režisérem Paolem Sorrentinem. Snímek představuje jeho druhý anglickojazyčný projekt.

V hlavních rolích nejlepších celoživotních přátel se představili Michael CaineHarvey Keitel, kteří tráví ozdravný rekreační pobyt ve Švýcarských Alpách. Příběh pojednává o věčném sváru mezi mládím a stářím, minulostí a budoucností, životem a smrtí, věrností a proradností. Ve vedlejších postavách se objevili Rachel Weisz, Paul DanoJane Fondová.

Světová premiéra proběhla na Filmovém festivalu v Cannes během druhé poloviny května 2015, kde film soutěžil o hlavní ocenění Zlatou palmu a získal kladné kritiky. Na 28. ročníku Evropských filmových cen vyhrál v kategoriích nejlepší film, nejlepší režisér a Caine obdržel ocenění pro nejlepšího herce. Do 88. ročníku udílení Oscarů vstupoval s jednou nominací v kategorii nejlepší píseň za původní skladbu „Simple Song č. 3“ od Davida Langa. Také na 73. ročníku udílení Zlatých glóbů byl nominován hudební skladatel Lang společně s Jane Fondovou, jež se ucházela o vítězství v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Sedmdesátníci a nejlepší celoživotní kamarádi Fred Ballinger a Mick Boyle tráví čas ve Švýcarských Alpách na každoročním ozdravném pobytu v luxusním zařízení u Wiesenu. Fred je bývalý anglický skladatel vážné hudby, kterého přijíždí přemlouvat emisar královny Alžběty II., aby dirigoval své nejpopulárnější dílo „Simple Songs“ na narozeninovém koncertu jejího manžela prince Philipa. Ten však rezolutně odmítá. Mick je filmař, jenž se spolupracovníky dokončuje scénář k připravovanému snímku Testament (Závěť).

V úvodu filmu se na vodní lávce večerně osvíceného náměstí svatého Marka míjí dirigent Fred s Miss Universe

Rekreantem je také herec Jimmy Tree připravující se na novou roli a zažívající frustraci nad tím, že si jej všichni pamatují jen v souvislosti s postavou robota. Mezi osazenstvo honosného hotelu se řadí několik výstředních individualit včetně mladé masérky, obtloustlého Diega Maradony se zádovým tetováním Karla Marxe, nemluvné manželské dvojice a symbolu mládí – vnadné vítězky Miss Universe.

Fred a Mick rekapitulují vlastní životy s vědomím slábnoucích vzpomínek a bez další vize budoucnosti. Fredova dcera a jeho asistentka Lena je vdaná za Mickova syna, jenž ji však před plánovým odletem na dovolenou opouští kvůli popové hvězdičce Palomě Faith. Lena se vrací do hotelu a frustraci ventiluje kritikou otce za jeho odcizení během dětství. Také emisar se znovu objevuje, aby splnil královnino přání. Fredovo sdělení, že dirigovat nemůže, protože sopránový part v „Simple Songs“ patřil pouze jeho ženě a žádné jiné, rozpláče za ním sedící Lenu. Ta ztrátu manžela tiší sexuální zkušeností s horolezcem Lucou Moroderem.

Luxusní pětihvězdičkový Hotel Waldhaus s lázněmi v graubündenském Flimsu se stal místem natáčení příběhu

Spokojenému Mickovi se daří dokončit scénář. Hlavní úloha byla napsána na tělo hvězdě za zenitem Brendě Morelové, jež se objevila v jedenácti jeho filmech. Z koupání v bazénku s nahou Miss Universe vytrhne kmety zpráva o její přítomnosti v hale. Brenda filmaře zdrtí odmítnutím role, když upřednostnila finančně lepší nabídku v seriálu; film je podle ní minulost a poslední Mickovy snímky byly velmi slabé. Režisér ví, že bez klíčové postavy projekt nenatočí a před zraky svého přítele nakonec skáče z pokojového balkonu.

Fred se po dlouhé době rozhoduje navštívit senilní manželku Melanii, která žije v pečovatelském domě v Benátkách. Ta ho však již nepoznává a proto se vrací do Londýna, kde před královským párem diriguje své skladby za doprovodu korejské sopranistky Sumi Jo.

Do filmu jsou zasazeny surrealistické sekvence levitujícího buddhistického mnicha, chůze Freda a missky po lávce na vodní hladině večerního náměstí svatého Marka, bláznivě „hříšný“ videoklip Palomy Faith, Jimmyho stylizace do postavy Adolfa Hitlera, Fredovo dirigování symfonie kravských zvonců na švýcarské pastvině, či Mickovo vidění jeho padesáti představitelek hlavních rolí na travnatém svahu, včetně nové seriálové postavy Brendy.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Michael Caine Fred Ballinger
Harvey Keitel Mick Boyle
Rachel Weisz Lena Ballingerová
Paul Dano Jimmy Tree
Jane Fondová Brenda Morelová
Roly Serrano Diego Maradona
Alex Macqueen královnin emisar
Ian Keir Attard pobočník královnina emisara
Luna Zimić Mijovićová mladá masérka
Robert Seethaler Luca Moroder
Tom Lipinski zamilovaný scenárista
Chloe Pirrieová scenáristka
Alex Beckett intelektuální scenárista
Nate Dern vtipkující scenárista
Mark Gessner plachý scenárista
Ed Stoppard Julian Boyle
Paloma Faith hraje samu sebe
Mark Kozelek hraje sám sebe
Mădălina Diana Gheneová vítězka Miss Universe
Sumi Jo hraje samu sebe


Produkce[editovat | editovat zdroj]

Film se stal druhým anglickojazyčným snímkem italského režiséra Paola Sorrentina, jímž navázal na Oscarem ověnčené komediální drama Velká nádhera z roku 2013.[4] Natáčení Mládí začalo v květnu 2014 ve švýcarském Flimsu.[4][5] Výchozí lokací se stal luxusní pětihvězdičkový Hotel Waldhaus s lázněmi, postavený v devatenáctém století, v němž byl během filmování ubytován štáb s herci.[6] Některé scény vznikly v davoském hotelu Schatzalp, kde se také odehrával román Thomase Manna Kouzelný vrch. Mezi další místa natáčení se zařadily Řím[7] a Benátky.

Komediální drama nasnímal Sorrentinův dvorní kameraman Luca Bigazzi.[8] Hudbu složil americký skladatel David Lang, včetně skladby „Simple Song č. 3“, kterou v závěru příběhu zazpívala před královským párem korejská sopranistka Sumi Jo. Na pódiu ji doprovodily houslistka Viktoria Mullovová, Koncertní orchestr BBC (BBC Concert Orchestra) a Berlínský rozhlasový sbor (Rundfunkchor Berlin).[9][10]

Promítání[editovat | editovat zdroj]

Davoský hotel Schatzalp, kde vznikly některé scény

Světová premiéra se uskutečnila 20. května 2015 na Filmovém festivalu v Cannes, kde film soutěžil o hlavní ocenění Zlatou palmu.[11][12] O den později byl představen v Itálii.[13] Ve zvláštní promítací sekci byl uveden na Torontském mezinárodním filmovém festivalu.[14]

Krátce po účasti v Cannes získala distribuční práva pro území Spojených států společnost Fox Searchlight.[15] Tamní premiéra proběhla 4. prosince 2015 a promítání bylo omezeno na vybrané kinosály.[16] V České republice drama distribuovala firma Aerofilms, s premiérou 8. října 2015. Předtím již drama obdrželo Cenu diváků na karlovarském filmovém festivalu.[17] Ve Spojeném království jej pak návštěvníci mohli zhlédnout od 29. ledna 2016, zprostředkovaný společností StudioCanal.[18] Do poloviny dubna 2016 celosvětové tržby dosáhly výše 14 860 768 dolarů.[3]

Recenze[editovat | editovat zdroj]

Kenneth Turan v deníku Los Angeles Times uvedl, že „Mládí je film jdoucí svou vlastní cestou. Donkichotský, výstřední, lehce natočený, jenž představuje filmovou esej tak moc, jako cokoli jiného, meditaci nad zázraky i spletitost života.[19]

Na zastávce ve Wiesenu vedl Mick Boyle rozhovor s dalšími tvůrci zamýšleného filmu

Todd McCarthy na stránkách The Hollywood Reporter snímek nazval „požitkářskou hostinou, úplným ponorem do smyslových rozkoší,“ a vyzdvihl výkony Caina i Keitela.[20] Jay Weissberg z týdeníku Variety film charakterizoval jako Sorrentinův „nejněžnější snímek dosavadní tvorby, emocionálně bohatý v rozjímání nad dosažením, ztrátou a uvědoměním si životní moudrosti“.[21] Robbie Collin z britského Telegraphu drama přijal se smíšenými pocity, ambivalentně „oslňující ale studené“, a dodal, že „nikdy zcela neuchopilo stěžejní motiv“.[22]

Mirka Spáčilová na stránkách iDNES.cz shrnula, že film není možné převyprávět, jen ho lze nazvat jedním slovem „překrásný“. Režisér podle jejího vyjádření příběh plynule napojil na předešlý snímek Velká nádhera a pokračoval v rozdávání krásy a hlubokých prožitků. Nenápadným vzkazem bylo pak zjištění, „že vztahy jevící se v očích dětí tak složitě jsou ve skutečnosti prosté, čisté a věčné“. Hodnotila jej 80 %.[17] Kateřina Nechvílová v měsíčníku Literární noviny uvedla, že film měl intimnější a současně ješitnější charakter, než Velká nádhera, a přestože bylo drama „podmanivě krásné, [tak] ale [také] velmi egoistické, domýšlivé, a proto nesympatické“.[23]

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Seznam ocenění a nominací
Cena Kategorie Příjemce Výsledek Ref
88. ročník Oscarů nejlepší píseň David Lang nominace [24]
Alliance of Women Film Journalists Awards 2015 nejlepší filmová hudba či píseň David Lang nominace
Filmový festival v Cannes 2015 Zlatá palma Paolo Sorrentino nominace [25]
Ceny Spolku kostýmních návrhářů 2015 excelence v soudobém filmu Carlo Poggioli nominace
41. ročník Césarů nejlepší zahraniční film Paolo Sorrentino nominace [26]
21. ročník Critics' Choice Awards nejlepší píseň David Lang nominace [27]
Ceny Spolku detroitských filmových kritiků 2015 nejlepší film Paolo Sorrentino nominace [28]
nejlepší režisér Paolo Sorrentino nominace
nejlepší herec Michael Caine vítězství
28. ročník Evropských filmových cen nejlepší film Paolo Sorrentino vítězství [29]
nejlepší režisér Paolo Sorrentino vítězství
nejlepší scenárista Paolo Sorrentino nominace
nejlepší herec Michael Caine vítězství
nejlepší herečka Rachel Weisz nominace
Ceny Spolku floridských filmových kritiků 2015 nejlepší kameraman Luca Bigazzi nominace
73. ročník Zlatých glóbů nejlepší píseň David Lang nominace [30]
nejlepší filmová herečka ve vedlejší roli Jane Fondová nominace
Havajský mezinárodní filmový festival 2015 EuroCinema Hawai'i Award Paolo Sorrentino nominace
Hollywoodské filmové ceny 2015 nejlepší herečka ve vedlejší roli Jane Fondová vítězství [31]
Ceny Spolku houstonských filmových kritiků 2015 nejlepší píseň David Lang nominace
MFF Karlovy Vary 2015 Cena diváků Paolo Sorrentino vítězství [32]
Ceny Spolku londýnských filmových kritiků 2015 nejlepší britský či irský herec Michael Caine nominace [33]
Ceny Spolku maskérů a vlasových stylistů 2015 nejlepší soudobý filmový make-up Maurizio Silvi
Matteo Silvi
nominace
Nastro d'Argento 2015 nejlepší režisér Paolo Sorrentino vítězství
nejlepší producent Nicola Giuliano
Francesca Cimaová
Carlotta Caloriová
nominace
nejlepší scénář Paolo Sorrentino nominace
nejlepší kamera Luca Bigazzi vítězství
nejlepší střih Cristiano Travaglioli vítězství
nejlepší produkce Ludovica Ferrario nominace
nejlepší kostýmy Carlo Poggioli nominace
nejlepší režie castingu Anna Maria Sambucco nominace
Oostendský filmový festival 2015 Cena diváků Paolo Sorrentino nominace [34]
20. ročník Satellite Award nejlepší herečka ve vedlejší roli Jane Fondová nominace [35]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Youth (2015 film) na anglické Wikipedii.

  1. YOUTH (15) [online]. 08-12-2015 [cit. 2015-12-08]. Dostupné online. 
  2. WISEMAN, Andreas. Paolo Sorrentino’s Youth sold to UK, Germany, Spain [online]. 19-05-2014 [cit. 2015-05-20]. Dostupné online. 
  3. a b Youth (2015) [online]. [cit. 2016-04-08]. Dostupné online. 
  4. a b CHILD, Ben. Sorrentino's The Early Years stars Michael Caine as conductor compelled to perform for the Queen. The Guardian. 13-05-2014. Dostupné online [cit. 20-12-2014]. 
  5. LYMAN, Eric. Paulo Sorrentino's 'The Early Years' Begins Shooting, Storyline Revealed [online]. 05-05-2014 [cit. 2014-12-20]. Dostupné online. 
  6. The Yin and Yang of it All [online]. 08-06-2014 [cit. 2015-10-26]. Dostupné online. 
  7. Paolo Sorrentino and Rome [online]. JaneFonda.com, 11-07-2014 [cit. 2014-12-20]. Dostupné online. 
  8. BRADSHAW, Peter. Youth review - age cannot wither Michael Caine, but Sorrentino could try harder [online]. The Guardian [cit. 2015-10-26]. Dostupné online. 
  9. Roddy, Michael. "Candy-wrapper music" hits sweet spot in Cannes Youth movie [online]. Reuters [cit. 2015-10-27]. Dostupné v archivu pořízeném dne 21-11-2015. 
  10. David Lang. davidlangmusic.com. Red Poppy Music. Dostupné online [cit. 03-01-2016]. 
  11. 2015 Official Selection [online]. [cit. 2015-04-16]. Dostupné v archivu pořízeném dne 18-04-2015. 
  12. Screenings Guide [online]. 06-05-2015 [cit. 2015-05-08]. Dostupné online. 
  13. Il trailer in inglese di “Youth – La giovinezza” [online]. ilpost.it, 27-08-2015 [cit. 2015-10-24]. Dostupné online. (italsky) 
  14. Toronto to open with 'Demolition'; world premieres for 'Trumbo', 'The Program' [online]. 28-07-2015 [cit. 2015-07-28]. Dostupné online. 
  15. Fox Searchlight Closes Deal For Paolo Sorrentino’s ‘Youth’ – Cannes Update [online]. Deadline.com, 13-05-2015 [cit. 2015-10-26]. Dostupné online. 
  16. DERSCHOWITZ, Jessica. Michael Caine and Harvey Keitel pal around in the Swiss Alps in the trailer for Youth [online]. Entertainment Weekly, 26-08-2015 [cit. 2015-10-26]. Dostupné online. 
  17. a b Mirka Spáčilová. RECENZE: Po Velké nádheře teď Sorrentino šíří krásu filmem Mládí. iDNES.cz [online]. 2015-10-03 [cit. 2016-04-10]. Dostupné online. 
  18. Youth [online]. [cit. 2015-10-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 06-10-2015. 
  19. TURAN, KENNETH. In 'Youth,' life is a boisterous, wide-ranging musical composition. Los Angeles Times. 03-12-2015. Dostupné online [cit. 31-01-2016]. 
  20. MCCARTHY, Todd. Youth: Cannes Review [online]. [cit. 2015-10-26]. Dostupné online. 
  21. WEISSBERG, Jay. Youth Review [online]. [cit. 2015-10-26]. Dostupné online. 
  22. COLLIN, Robbie. Youth review [online]. [cit. 2015-10-26]. Dostupné online. 
  23. NECHVÍLOVÁ, Kateřina. Recenze: Mládí je domýšlivější než Velká nádhera. Literární noviny [online]. 2015-09-30, rev. 2015-10-02 [cit. 2016-04-10]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-04-21. 
  24. Newman, Melinda. David Lang on His Best Original Song Oscar Nom: 'I Spilled Coffee All Over Myself'. www.billboard.com. Billboard, January 14, 2016. Dostupné online [cit. January 14, 2016]. 
  25. Cannes 2015: Jacques Audiard's 'Dheepan' a surprise Palme d'Or winner [online]. Los Angeles Times. Dostupné online. 
  26. ‘Golden Years,’ ‘Marguerite,’ ‘Dheepan,’ ‘Mustang’ Lead Cesar Nominations [online]. Variety. Dostupné online. 
  27. Critics’ Choice Award Nominations Led by ‘Mad Max,’ ‘Fargo’ [online]. Variety. Dostupné online. 
  28. The 2015 Detroit Film Critics Society Awards [online]. [cit. 2016-04-10]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-02-15. 
  29. ‘Youth’ Takes Top Prizes at European Film Awards 2015: Complete Winners List [online]. Variety. Dostupné online. 
  30. Golden Globes 2016: Complete list of nominees [online]. Los Angeles Times. Dostupné online. 
  31. 2015 Hollywood Film Awards winners [online]. CBS News. Dostupné online. 
  32. U.S. Independent Movie ‘Bob and the Trees’ Wins Top Award at Karlovy Vary Film Festival [online]. Variety [cit. 2015-12-24]. Dostupné online. 
  33. ‘Carol,’ ’45 Years’ and Tom Hardy Lead London Critics’ Nominations [online]. Variety [cit. 2015-12-24]. Dostupné online. 
  34. Youth [online]. Festival Oostende [cit. 2016-04-10]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-12-24. 
  35. Current Nominees [online]. International Press Academy. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]