Manevyči

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Manevyči
Маневичі
Manevyči – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška193 m n. m.
StátUkrajinaUkrajina Ukrajina
OblastVolyňská
RajónKamiň-kašyrský
Manevyči
Manevyči
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha4,8 km²
Počet obyvatel10 825 (2018)[1]
Hustota zalidnění2 255,2 obyv./km²
Správa
Vznik1892
PSČ44600
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Manevyči (ukrajinsky Маневичі, rusky МаневичиManěviči, polsky Maniewicze, německy Manewytschi, v jidiš מנייביץ‎) je sídlo městského typu ve Volyňské oblasti na Ukrajině. K roku 2020 mělo bezmála dvanáct tisíc obyvatel.

Poloha a doprava[editovat | editovat zdroj]

Manevyči leží ve východní části Volyňské oblasti. Nejbližší města jsou Varaš (v sousední Rovenské oblasti) přibližně třicet kilometrů východně a Kovel přibližně šedesát kilometrů západně.

V obci je nádraží na trati z Kovelu do Kyjeva. Přibližně sedm kilometrů jižně od obce u vsi Okonsk vede dálnice M 07, po které je zde vedena Evropská silnice E 373 z polského Lublinu přes Chełm a Kovel do Kyjeva.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Obec zde vznikla v roce 1892 při stavbě železniční trati. Jméno převzala od severněji ležící obce, která byla v roce 1964 přejmenována na Prylisne.

Koncem meziválečného období bylo obyvatelstvo přibližně z poloviny židovské a ze třetiny polské. Během druhé světové války bylo ovšem po sovětské invazi do Polska v letech 1939–1941 polské obyvatelstvo z velké části deportováno a následně během nadvlády nacistického Německa téměř veškeré židovské obyvatelstvo zavražděno.

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Manewytschi na německé Wikipedii.

  1. Ukrajinská státní statistická služba: Чисельність наявного населення України на 1 січня 2018 року. Kyjev: Ukrajinská státní statistická služba. 11. června 2018. Dostupné online. [cit. 2019-06-15].

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]