Luigi Guanella

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatý
Luigi Guanella
Portrét
Portrét
Církevřímskokatolická
Svěcení
Kněžské svěcení26. května 1866
světitel Bernardino Frascolla
Osobní údaje
Datum narození19. prosince 1842
Místo narozeníFraciscio di Campodolcino
Lombardsko-benátské královstvíLombardsko-benátské království Lombardsko-benátské království
Datum úmrtí24. října 1915
Místo úmrtíComo
Italské královstvíItalské království Italské království
Místo pohřbenísvatyně Nejsvětějšího Srdce, Como, Itálie
Národnostitalská
RodičeLorenzo Bianchi a Maria Bianchi
Svatořečení
Začátek procesu19. července 1939
Beatifikace25. října 1964
bazilika sv. Petra, Vatikán
beatifikoval Pavel VI.
Kanonizace23. října 2011
Svatopetrské náměstí
kanonizoval Benedikt XVI.
Svátek24. října
Uctíván církvemiřímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Titul svatéhokněz a zakladatel
Atributykněžský oděv
PatronSlužebníků lásky a Dcer Panny Marie Boží Prozřetelnosti
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Luigi Guanella (19. prosince 1842, Fraciscio di Campodolcino24. října 1915, Como) byl italský římskokatolický kněz, zakladatel kongregace Služebníků lásky a kongregace Dcer Panny Marie Boží Prozřetelnosti. Katolická církev jej uctívá jako světce.

Život[editovat | editovat zdroj]

Fotografie
Fotografie

Narodil se dne 19. prosince 1842 v Fraciscio di Campodolcino jako dvanáctý ze třinácti dětí rodičům Lorenzovi Bianchimu a Marii Bianchi. Studoval na Gallio College v Comu a následně v kněžských seminářích. Dne 26. května 1866 jej biskup z Foggia Bernardino Frascolla vysvětil na kněze.

Jako duchovní dloužil nejprve roku 1866 v Prostu (část obce Piuro) a poté v letech 18671875 v Savognu (část obce Piuro). V tomto období se setkal se sv. Janem Boscem a jeho dílem. Vstoupil do kongregace salesiánů, kde však složil pouze dočasné sliby a poté. co byl poslán do jiné oblasti mimo komunitu mu vypršely. Následně byl farářem ve Valtellině, v Traoně v letech 18781881, poté několik měsíců v Olmu (část obce San Giacomo Filippo) a nakonec v Pianello del Lario v letech 1881–1890.

V letech 1888 a 1893 se setkal s papežem Lvem XIII. Měl blízko také k dalším papežům, kdy se sv. Piem X. se setkal ještě před jeho zvolením roku 1891.

Jeho tělo ve svatyni Nejsvětějšího Srdce v Comu

V Pianellu převzal hospic založený jeho předchůdcem Carlem Coppinim. Navázal na jeho dílo a spolu s bl. Chiarou Bosatta založil ženskou řeholní kongregaci Dcer Panny Marie Boží Prozřetelnosti. Roku 1908 založil mužskou větev kongregace Služebníky lásky. Jím založené kongregace se začaly rozrůstat a šířit do více oblastí.

Dne 27. září 1915 byl v Comu zasažen paralýzou. O dva dny později jej navštívil sv. Luigi Orione. 4. října téhož roku obdržel apoštolské požehnání od papeže Benedikta XV.

Zemřel dne 24. října 1915 v Comu. Jeho slavnostní pohřeb se za hojné účasti lidu konal 28. října téhož roku v katedrále Nanebevzetí Panny Marie v Comu. Obřadu předsedal kardinál bl. Andrea Carlo Ferrari, který jeho dílo podporoval. Jeho tělo je uchováváno ve svatyni Nejsvětějšího Srdce v Comu.

Úcta[editovat | editovat zdroj]

Jeho beatifikační proces započal dne 19. července 1939, čímž obdržel titul služebník Boží. Dne 6. dubna 1962 jej papež sv. Jan XXIII. podepsáním dekretu o jeho hrdinských ctnostech prohlásil za ctihodného. Dne 15. července 1964 byly uznány zázraky na jeho přímluvu, potřebné pro jeho blahořečení.

Blahořečen pak byl dne 25. října 1964 v bazilice sv. Petra papežem sv. Pavlem VI. Dne 1. července 2010 byl uznán zázrak na jeho přímluvu, potřebný pro jeho svatořečení. Svatořečen pak byl dne 23. října 2011 na Svatopetrském náměstí papežem Benediktem XVI.

Jeho památka je připomínána 24. října. Bývá zobrazován v kněžském oděvu. Je patronem obou jím založených kongregací.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Luigi Guanella na italské Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]