Letiště Atarot

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Letiště Atarot
Letoun letecké společnosti Arkia na letišti Atarot v roce 1967
Letoun letecké společnosti Arkia na letišti Atarot v roce 1967
Základní informace
StátZápadní břeh JordánuZápadní břeh Jordánu Západní břeh Jordánu
Nejbližší městoJeruzalém (0 km)
Typ letištěmezinárodní
ProvozovatelIzraelská správa letišť
Kód letiště ICAOOJJR, LLJR
Kód letiště IATAJRS
Souřadnice
Map
Nadmořská výška757 m
Odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Letiště Atarot, též Mezinárodní letiště Jeruzalém nebo Letiště Kalandia (hebrejsky שדה התעופה עטרות , Sde ha-te'ufa Atarot), je letiště v Izraeli, respektive v Izraelem okupované části Západního břehu Jordánu. Rozkládá se na severním okraji Jeruzaléma, nedaleko od města Ramalláh. Bylo otevřeno v roce 1920 jako první letiště v Britském mandátu Palestina. Je uzavřeno pro civilní provoz po vypuknutí druhé intifády v roce 2001.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Letiště Atarot na snímku z r. 1969
Mapa letiště Atarot

Od roku 1920 až do roku 1930 byla tato přistávací plocha jediným letištěm v britském mandátu Palestina. Bylo používáno britskými vojenskými úřady a významnými hosty směřujícími do Jeruzaléma. V roce 1931 mandátní úřady vyvlastnily pro účely rozšíření přistávací dráhy část pozemků židovské osady Atarot, kvůli čemuž došlo k zboření některých domů a záboru zemědělských pozemků. V roce 1936 bylo letiště otevřeno pro pravidelné lety. Osada Atarot byla dobyta a zničena zajordánskými jednotkami (Arabská legie) během první arabsko-izraelské války.

Od roku 1948 do šestidenní války v červnu 1967 bylo letiště pod jordánskou kontrolou a mělo kód OJJR. Po šestidenní válce letiště dobyli Izraelci a začlenili jeho areál do správních hranic Jeruzaléma. Získalo tehdy nový kód LLJR.

V době druhé intifády bylo letiště v roce 2001 uzavřeno pro civilní provoz a od té doby není využíváno. V roce 2012 izraelská vláda zahájila proces přeměny areálu nevyužívaného letiště na průmyslovou zónu. Došlo už k převodu pozemků z majetku Izraelské správy letišť na samosprávu města Jeruzalém. Levicoví aktivisté záměr odmítali jako další krok k rozšiřování židovských pozic ve Východním Jeruzalémě a parcelací letiště bude podle nich znemožněno jeho budoucí využití coby letiště palestinského státu.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. J'lem to develop site of closed Atarot Airport [online]. The Jerusalem Post [cit. 2015-09-09]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]