Les Planchettes

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Les Planchettes
Les Planchettes – znak
znak
Les Planchettes – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška1063 m n. m.
StátŠvýcarskoŠvýcarsko Švýcarsko
KantonNeuchâtel
Les Planchettes
Les Planchettes
Les Planchettes, Švýcarsko
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha11,73 km²
Počet obyvatel209 (2018)[1]
Hustota zalidnění17,8 obyv./km²
Správa
Oficiální webwww.les-planchettes.ch
PSČ2325
Označení vozidelNE
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Les Planchettes je obec v kantonu Neuchâtel na západě Švýcarska. Má 209[1] obyvatel.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Přehrada Barrage du Châtelot‎ na řece Doubs

Les Planchettes leží v nadmořské výšce 1063 metů, vzdušnou čarou pět kilometrů západně od města La Chaux-de-Fonds. Zemědělská obec se rozkládá na severním svahu Pouillerel v Neuchâtelském Jurovi, asi 400 výškových metrů nad hluboce zaříznutým údolím řeky Doubs.

Území obce o rozloze 11,7 km² pokrývá severní svah masivu Pouillerel, který je v horní části poměrně plochý, v dolní části velmi strmý a částečně protkaný skalnatými pásy. Nejvyšší bod Les Planchettes leží v nadmořské výšce 1276 m na hřebeni Pouillerel. Zde se nacházejí rozsáhlé jurské vysokohorské pastviny s typickými mohutnými smrky stojícími buď jednotlivě, nebo ve skupinách. Severní a západní hranici obce tvoří řeka Doubs, která je zároveň státní hranicí s Francií. Západně od obce je Doubs přehrazena v údolí soutěskovitého tvaru s nápadnými skalními stěnami (Creux de Moron) a tvoří jezero Lac de Moron, jehož východní polovina leží na území obce. V roce 1997 tvořila zastavěná plocha 3 % rozlohy obce, lesy a lesní pozemky 58 %, zemědělství 37 % a neproduktivní půda něco málo přes 2 %.

K Les Planchettes patří vesnice Le Dazenet, ležící v nadmořské výšce 920 m na ostrohu nad údolím Doubs, a četné jednotlivé farmy roztroušené po kopcích Jury. Sousedními obcemi Les Planchettes jsou Le Locle a La Chaux-de-Fonds v kantonu Neuchâtel a Villers-le-Lac a Grand'Combe-des-Bois v sousední Francii.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Historický pohled na přehradu na Doubs (1955)

Oblast Les Planchettes byla kultivována až po 15. století osadníky z údolí Val de Ruz a Vallée des Ponts. Statky spadaly pod panství Valangin, které nakonec v roce 1592 připadlo Neuchâtelu. Od roku 1648 byl Neuchâtel knížectvím a od roku 1707 byl personální unií připojen k Pruskému království. V roce 1806 bylo území postoupeno Napoleonovi a v roce 1815 v rámci Vídeňského kongresu připadlo Švýcarské konfederaci, ačkoli pruští králové zůstali až do Neuchâtelské smlouvy z roku 1857 rovněž knížaty Neuchâtelu. V roce 1812 se osady Le Grand-Quartier a Le Dazenet sloučily a vytvořily obec Les Planchettes.[2]

Obyvatelstvo[editovat | editovat zdroj]

Les Planchettes je s 214 obyvateli (k 31. prosinci 2021) podle počtu obyvatel nejmenší samostatnou obcí kantonu Neuchâtel.[3] Z celkového počtu obyvatel je 91,1 % francouzsky mluvících, 7,1 % německy mluvících a 0,9 % hovoří nizozemsky (stav k roku 2000).

Hospodářství[editovat | editovat zdroj]

Les Planchettes je stále převážně zemědělskou obcí s převažujícím chovem dobytka a produkcí mléka. Mimo primární sektor je zde několik pracovních míst v místních malých podnicích a ve dvou elektrárnách na řece Doubs. Někteří zaměstnanci také dojíždějí za prací do nedalekého La Chaux-de-Fonds.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Obec leží mimo hlavní silnice, hlavní přístup do ní vede z La Chaux-de-Fonds. Obec je napojena na síť veřejné dopravy prostřednictvím poštovní autobusové linky, která jezdí z La Chaux-de-Fonds do Les Planchettes a příležitostně do Biaufondu na řece Doubs.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Les Planchettes na německé Wikipedii.

  1. a b Ständige Wohnbevölkerung nach Staatsangehörigkeitskategorie Geschlecht und Gemeinde; Provisorische Jahresergebnisse; 2018. 9. dubna 2019. Dostupné online. [cit. 2019-04-11]
  2. EVEN, Dunvel Amélie. Planchettes, Les [online]. Historisches Lexikon der Schweiz, 2010-02-11 [cit. 2023-06-11]. Dostupné online. (německy) 
  3. Ständige Wohnbevölkerung nach Staatsangehörigkeitskategorie, Geschlecht und Gemeinde, definitive Jahresergebnisse, 2021 [online]. Bundesamt für Statistik BFS, 2022-08-25 [cit. 2023-06-11]. Dostupné online. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]