Le Landeron

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Le Landeron
Le Landeron – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška434 m n. m.
StátŠvýcarskoŠvýcarsko Švýcarsko
KantonNeuchâtel
Le Landeron
Le Landeron
Le Landeron, Švýcarsko
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha10,28 km²
Počet obyvatel4 645 (2018)[1]
Hustota zalidnění451,8 obyv./km²
Správa
Oficiální webwww.landeron.ch
PSČ2525
Označení vozidelNE
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Le Landeron je obec v kantonu Neuchâtel na západě Švýcarska. Má přibližně 4 600[1] obyvatel.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Historické městečko Le Landeron leží na jižním úpatí Jury, na břehu Zihlského kanálu a Bielského jezera. Staré město bylo postaveno v kdysi bažinaté Seeland mezi rameny tehdy víceramenného meandrujícího Zihlu na písčitém ostrově, kulatém písčitém dně (sur des Landes rondes), jak napsal Johann Jacob Leu v části lidové etymologie v nejstarší švýcarské encyklopedii. Název se vrací ke galorománskému *landa „plochá pustina“ (viz francouzské lande), doplněnému o příponu -erōne.[2] Zatímco město leží v rovině řeky Zihl, nové čtvrti se rozšiřují na sever nad železniční tratí Biel–Neuchâtel.

Rozloha obce je 1031 hektarů; 44 % z ní pokrývají lesy, 41 % je využíváno zemědělsky a 13 % je zastavěno.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Model starého města Landeronu (cca 1680)

V lokalitě Les Prises byl nalezen silně zvětralý mušlový kámen s asi 90 miskami. Z doby původního osídlení pocházejí jednotlivé nálezy. Mezi Landeronem a Neuchâtelem byly nalezeny římské mince. Zkameněliny nalezené v údolí Nugerol jsou uloženy v muzeích v Bielu a Basileji.[3]

Již v raném středověku stála na kopci na úpatí Jury pevnost zvaná Nugerol. Postavila ji hrabata z Neuchâtelu proti basilejskému biskupství. V roce 1260 získal Nugerol statut města a stal se tak tržním městem. V témže roce však bylo městečko srovnáno se zemí v ozbrojeném konfliktu mezi hrabaty a basilejským knížetem-biskupem. V důsledku toho nechal kníže-biskup v roce 1283 postavit hrad Schlossberg a v roce 1312 tržní město Neuenstadt (dnes sousední obec La Neuveville).

V roce 1325 prodalo opatství svatého Jana (St. Johannsen) pastviny Landeren hraběti z Neuchâtelu na výstavbu nové opevněné vesnice. Morénový pás byl odvodněn příkopy. Místo bylo vybráno tak, aby leželo na břehu řeky Zihl a bylo tak na hlavních dopravních tepnách té doby. V roce 1349 byl Le Landeron za své zásluhy povýšen na baronství a získal městská práva.

Le Landeron (1962)

V roce 1449 uzavřeli nyní zámožní obyvatelé Le Landeronu „věčnou smlouvu“ s městem Solothurn; to již dlouho předtím mělo zálusk na území tzv. Seelandu, o které bojovalo basilejské biskupství, hrabata z Neuchâtelu a městský stát Bern. Tento vzájemný „Burgrecht“ byl až do roku 1783 několikrát potvrzen. V 16. století mocenský boj vyvrcholil, když chtěl Neuchâtel (pod vedením Farela) reformovat Le Landeron, díky podpoře Solothurnu zůstalo městečko spolu se sousedním Cressierem katolické. V roce 1707 se Solothurnští museli z oblasti definitivně stáhnout, když Neuchâtel obsadili Prusové.[3]

Zatímco katolické kantony přešly v rámci gregoriánské kalendářní reformy v roce 1584 na gregoriánský kalendář, a tedy z 12. ledna hned na 22. leden, protestantské kantony odmítaly přijmout „papežský“ kalendář až do 18. století. V Le Landeronu a Cressieru to vedlo k tomu, že tyto dvě obce žily více než sto let o deset dní dříve než zbytek hrabství Neuchâtel, měly vlastní neděli i vlastní Vánoce.

Le Landeron založil svou prosperitu na zemědělství a řemeslech. Město bylo nezávislé díky různým listinám a jeho obyvatelé byli sebevědomí. K tomu přispívaly tři cechy, z nichž některé existují dosud.

V 19. století šel Le Landeron s dobou a spoléhal na svobodu obchodu a hodnoty Francouzské revoluce. Po vzniku republiky a kantonu Neuchâtel v roce 1848 se k němu připojil a vybudoval silniční a železniční spojení a továrny pro rostoucí hodinářský průmysl.[3]

Obyvatelstvo[editovat | editovat zdroj]

Staré město v současnosti
Vývoj počtu obyvatel[3]
Rok 1750 1850 1900 1950 2000 2010
Počet obyvatel 591 1012 1423 1724 4227 4441

K 31. prosinci 2021 v obci žilo 4673 obyvatel.[4] Z celkového počtu obyvatel je převážná většina francouzsky mluvících. Úředním jazykem je francouzština. Le Landeron leží přímo na jazykové hranici tvořené řekou Zihl.

Hospodářství[editovat | editovat zdroj]

Vinice v okolí

Le Landeron je vinařská obec s bohatou tradicí. Vinice se rozkládají na svazích směrem k jezeru Biel a k vesničce Combes. Nejznámější vinice provozují po staletí rodiny Frochaux a Ruedin a občanská nemocnice Solothurn (vigne de l'Hôptal de Soleure). Původně byl důležitým zdrojem příjmů také rybolov, dnes pěstování zeleniny. Pro městečko je velmi důležitý také cestovní ruch.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Le Landeron je dobře napojen na dopravní síť. Autem se sem lze dostat po dálnici A5 a vlakem po regionálních tratích SBB na úpatí Jury z Neuchâtelu nebo Bielu. Obsluhují ji také lodní linky na Bielském jezeře a poštovní autobusová linka do Galsu a Erlachu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Le Landeron na německé Wikipedii.

  1. a b Ständige Wohnbevölkerung nach Staatsangehörigkeitskategorie Geschlecht und Gemeinde; Provisorische Jahresergebnisse; 2018. 9. dubna 2019. Dostupné online. [cit. 2019-04-11]
  2. KRISTOL, Andres. Lexikon der schweizerischen Gemeindenamen. Frauenfeld/Lausanne: [s.n.], 2005. ISBN 2-601-03336-3. S. 716. (německy) 
  3. a b c d HAUSMANN, Germain. Le Landeron (Gemeinde) [online]. Historisches Lexikon der Schweiz, 2009-03-10 [cit. 2023-06-26]. Dostupné online. (německy) 
  4. Ständige Wohnbevölkerung nach Staatsangehörigkeitskategorie, Geschlecht und Gemeinde, definitive Jahresergebnisse, 2021 [online]. Bundesamt für Statistik BFS, 2022-08-25 [cit. 2023-06-26]. Dostupné online. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]