Len žlutý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxLen žlutý
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídajednoděložné (Liliopsida)
Řádmalpígiotvaré (Malpighiales)
Čeleďlnovité (Linaceae)
PodčeleďHugonioideae
Rodlen (Linum)
Binomické jméno
Linum flavum
L., 1753
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Len žlutý (Linum flavum) je jednoděložná rostlina z čeledi lnovitých (Linaceae). Některé starší taxonomické systémy ji řadily společně s dalšími dřevitými zástupci do podčeledi Hugonioideae.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o vytrvalou, vzpřímeně rostoucí rostlinu s mírně zdřevnatělým stonkem a oddenkem dosahující výšky 20 až 60 centimetrů.[1] ve spodní části oblé, výše hranaté někdy až křídlaté, větvené obvykle pouze v květenství. Listy střídavé, dolní obvejčité a tupé, horní kopinaté a špičaté, všechny listy s úzkým bílým lemem při okraji čepele. Květenstvím je nepravidelný vidlan, s počtem květů 25–40. Kališní lístky úzce vejčité, korunní lístky klínovitě obvejčité, tupě zašpičatělé, zbarvené sytě žlutě (náš jediný žlutokvětý len).[2] Plodem je tobolka, 4 až 5 milimetrů dlouhá a hnědá.[1] Semena jsou protáhlá, 1,8 až 2,2 milimetru dlouhá, plochá, hladká a hnědá.[1]

Rozšíření ve světě[editovat | editovat zdroj]

Len žlutý má rozšíření ve střední a východní Evropě, Malé Asii – vyskytuje se v oblasti od východních Alp po předhůří Uralu, na jihu zasahuje až na Apeninský a Balkánský poloostrov.[3] Izolovaně roste též v Turecku.[2]

Rozšíření v České republice[editovat | editovat zdroj]

Na našem území se vyskytuje ve dvou oddělených areálech. Na území Čech především v Českém středohoří, Džbánu a v Polabí. Na jižní Moravě poměrně hojně především v oblasti Bílých Karpat, na Pálavě, v Jihomoravské pahorkatině a rovněž na Hané.[2] V Českém středohoří a Dolním Poohří se vyskytuje na několika lokalitách tzv. bílých strání.[4] Vyskytoval se hojně také na chráněném nalezišti Bělák u Radovesic,[5] které zaniklo zasypáním Radovesickou výsypkou. Jeho výskyt v této části Českého středhoří zachránil Tým Bořena přestěhováním rostlin v letech 1985–1992 na náhradní lokality,[4][6] z nichž jedna (Trupelník) byla později vyhlášena přírodní rezervací.

Ohrožení[editovat | editovat zdroj]

Len žlutý je v "Seznamu zvláště chráněných druhů rostlin uvedeném vyhláškou Ministerstva životního prostředí ČR č. 395/1992 Sb. ve znění vyhl. č. 175/2006 Sb." považován za druh ohrožený (§3) a v "Červeném seznamu cévnatých rostlin České republiky: třetí vydání" je hodnocen jako silně ohrožený druh (C2b).[3] Podle červeného seznamu IUCN z roku 2017 jde o zranitelný druh (VU).[7]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c HEGI, Gustav. Illustrierte Flora von Mitteleuropa.. 1. vyd. München: Verlag Carl Hanser, 1965. 
  2. a b c DVOŘÁK, Václav. Linum flavum - len žlutý | Linaceae - lnovité. www.naturabohemica.cz [online]. [cit. 2023-10-02]. Dostupné online. 
  3. a b HOSKOVEC, Ladislav. LINUM FLAVUM L. – len žlutý / ľan žltý | BOTANY.cz [online]. 2022-05-10 [cit. 2023-10-02]. Dostupné online. 
  4. a b MACHOVÁ, Iva. Květena vybraných lokalit severozápadních Čech. 1. vyd. Ústí nad Labem: Univerzita J. E. Purkyně, Fakulta životního prostředí, 2015. 235 s. Dostupné online. ISBN 978-80-7414-846-0. 
  5. STUDNIČKA, Miloslav. Vegetace bílých strání Českého středohoří a dolního Poohří. S. 155-176. Preslia [online]. Česká botanická společnost, 1980 [cit. 2023-10-01]. Čís. 52, s. 155-176. Dostupné online. 
  6. REPEŠ, Kamil. Arnika Tým Bořena − záchrana ohrožených rostlin. arnika.org [online]. [cit. 2023-10-02]. Dostupné online. 
  7. PLADIAS, Masarykova univerzita, Botanický ústav Akademie věd ČR a Jihočeská. Linum flavum – len žlutý • Pladias: Databáze české flóry a vegetace. pladias.cz [online]. [cit. 2023-10-04]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]