La Coupole (Paříž)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
La Coupole
Poloha
Adresa14. pařížský obvod, FrancieFrancie Francie
UliceBoulevard du Montparnasse
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památkyPA00086635
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

La Coupole (česky Kupole) je slavná pivnice v Paříži ve čtvrti Montparnasse ve 14. obvodu. Nachází se na Boulevardu du Montparnasse. V meziválečném období se tento podnik stal oblíbeným místem setkávání mnoha umělců. Sál v přízemí je od roku 1988 chráněn jako historická památka.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Podnik otevřeli 20. prosince 1927 Ernest Fraux a René Lafon pod názvem, který by zastínil literární kavárnu Le Dôme. La Coupole vyzdobená ve stylu art deco si rychle získala oblibu.

Mezi prvními umělci a intelektuály, kteří se zde začali scházet, byli Jean Cocteau, Josephine Bakerová, Man Ray, Georges Braque a Brassaï. Louis Aragon a Elsa Trioletová se zde setkali v roce 1928. Ve 30. letech se zde setkávali Pablo Picasso, Simone de Beauvoirová a Jean-Paul Sartre, Sonia Delaunay, André Malraux, Jacques Prévert, Marc Chagall, Édith Piaf a mnoho dalších. Ve 40. a 50. letech to byli např. Ernest Hemingway, Marlene Dietrichová či Ava Gardnerová.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Dnes je podnik díky své slavné historii turisty vyhledávaným místem.

Pivnici v roce 1987 převzala skupina Flo. Nový majitel podnik restauroval a obnovil její gastronomickou pověst. V roce 1995 koupil skupinu Flo belgický finančník Albert Frère.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku La Coupole (brasserie) na francouzské Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]