Kouzlo měsíčního svitu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kouzlo měsíčního svitu
Původní názevMagic in the Moonlight
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka97 minut
Žánrkomedie / romantický
ScénářWoody Allen
RežieWoody Allen
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleEmma Stoneová
Colin Firth
Hamish Linklater
Marcia Gay Harden
ProdukceLetty Aronsonová
Stephen Tenenbaum
Helen Robin
KameraDarius Khondji
StřihAlisa Lepselterová
Výroba a distribuce
Premiéra25. července 2014
7. srpna 2014 (česká)
Produkční společnostPerdido Productions
DistribuceSony Pictures Classics
Rozpočet16,8 milionů USD[1]
Tržby51 milionů USD[2]
Kouzlo měsíčního svitu na ČSFDIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Masiv Estérel se stal jedním z exteriérů, v němž se objevili Stanley a Sophie

Kouzlo měsíčního svitu (v anglickém originále Magic in the Moonlight) je romantická filmová komedie z roku 2014,[3] kterou napsalrežíroval Woody Allen. Děj příběhu se odehrává na sklonku dvacátých let 20. století na prosluněné Francouzské Riviéře.[3]

Hlavní role v retrokomedii ztvárnili Colin Firth postavou egocentrického světově uznávaného kouzelníka a Emma Stoneová, jež představovala domnělé médium s nadpřirozenými schopnostmi. Ve snímku se dále objevili Hamish Linklater, Marcia Gay Harden, Jacki WeaverováErica Leerhsenová.

Premiéra ve Spojených státech proběhla 25. července 2014[4][5] se smíšenou kritikou recenzentů,[6][7][8] kteří mimo jiné zmínili klišovitý scénář.

Děj[editovat | editovat zdroj]

V roce 1928 je světově uznávaný čínský kouzelník Wei Ling Soo, ve skutečnosti Brit Stanley Crawford (Colin Firth), požádán na vystoupení v Berlíně kolegou Howardem Burkanem (Simon McBurney), aby se pokusil odkrýt záhadu osoby vydávající se za médium. Proto s ním odjíždí na Francouzskou Riviéru, kde má sídlo bohatá americká rodina. Mladý dědic majetku Brice (Hamish Linklater) je zamilován do půvabné Američanky Sophie Bakerové (Emma Stoneová), jež prezentuje své nadpřirozené schopnosti. Jako médium je schopna komunikovat se záhrobím i odhalovat minulost.

Racionální a sebestředný Stanley odmítá uvěřit schopnostem dívky. Přesto je nalomen, když jsou mu odhalována důvěrná fakta z jeho minulosti. Při autonehodě své tety Vanessy (Eileen Atkinsová), žijící také na riviéře, se dokonce začíná modlit k bohu, aby chvilkovou duchovní slabost v podobě modlitby nedokončil pro uvědomění si nesmyslnosti svého počínání. Zatímco Brice odjíždí na týden do Paříže, iluzionista se postupně sbližuje se Sofií. Ta mu odhaluje svou náklonnost. Přesto Stanleyho stále ovládá rozum a dívce doporučuje jistotu sňatku a luxusního života s bohatým dědicem, který ji plánuje hýčkat.

V kupoli observatoře v Nice se Stanley a Sophie ukryli před bouřkou

Pro odhalení Sophiina podvodu použije britský mág vlastního triku z vystoupení. Zatímco odchází z místnosti a v rozhovoru nechává Američanku s přítelem z mládí Howardem, dvojice se baví tím, jak nahlodali jeho cynické ego, když jim skočil na vějičku. Náhle se však otáčí křeslo, v němž sedí Stanley. Zpočátku je na oba nabroušený, že se ho snažili podvést. Méně úspěšný Howard mu záviděl slávu a dívce vyzradil podrobnosti jeho života, alespoň jednou chtěl slavnějšího kolegu převézt. Přesto dochází k usmíření.

Analyticky uvažující Stanley, jenž má vážnou známost, je zmaten niternými emocemi. Ty mu napovídají, že drobnou podvodnici miluje. Nabízí jí tak svatbu, ale je odmítnut, protože Sophie již kývla na nabídku bohatého mladíka. Přesto je později vyslyšen, když se dívka rozhoduje pro život po jeho boku, aby uposlechla hlasu svého srdce.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

představitelé hlavních rolí
Colin Firth Stanley Crawford[9]
Emma Stoneová Sophie Bakerová[10]
Simon McBurney Howard Burkan
Eileen Atkinsová Aunt Vanessa[11]
Marcia Gay Harden paní Bakerová[12]
Hamish Linklater Brice[11]
Jacki Weaverová Grace[12]
Erica Leerhsen Caroline
Jeremy Shamos George
Lionel Abelanski lékař

Produkce[editovat | editovat zdroj]

Herci Emma Stoneová a Colin Firth byli obsazeni v dubnu 2013.[10][9][13] V červenci téhož roku bylo oznámeno, že si ve filmu zahrají také Jacki Weaverová, Marcia Gay Harden a Hamish Linklater.[11][12] Ve stejné době začal Woody Allen natáčet v jižní Francii.[12][14][15] V Severní Americe získalo distribuční práva studio Sony Pictures Classics.[16]

Hudba[editovat | editovat zdroj]

Soundtrack[editovat | editovat zdroj]

K filmu byl vydán soundtrack.[17]

Seznam skladeb
  1. You Do Something to Me“ – autor Cole Porter, interpret Leo Reisman a His Orchestra
  2. „It's All a Swindle“ („Alles Schwindel“) – autoři Mischa Spoliansky a Marcellus Schiffer, interpret Ute Lemper
  3. Moritat“ z díla Krejcarová opera – autoři Kurt Weill a Bertolt Brecht, interpret Conal Fowkes
  4. „Dancing With Tears in My Eyes“ – autoři Joseph A. Burke a Al Dubin, interpret Nat Shilkret a His Orchestra
  5. „Big Boy“ – autoři Milton Ager a Jack Yellen, interpret Bix Beiderbecke
  6. Thou Swell“ z muzikálu A Connecticut Yankee – autoři Richard Rodgers a Lorenz Hart, interpret Bix Beiderbecke
  7. „Sorry“ – autor Raymond Klages, interpret Bix Beiderbecke & His Gang
  8. The Sheik of Araby“ – autoři Harry B. Smith, Francis Wheeler a Ted Snyder, interpret Sidney De Paris a De Paris Brothers Orchestra
  9. Chinatown, My Chinatown“ – autoři William Jerome a Jean Schwartz, interpret Firehouse Five Plus Two
  10. „Remember Me“ – autor Sonny Miller, interpret Al Bowlly
  11. Charleston“ – autoři James P. Johnson a R. C. McPherson, interpret Paul Whiteman & His Orchestra
  12. Sweet Georgia Brown“ – autoři Ben Bernie, Maceo Pinkard a Kenneth Casey, interpret The California Ramblers
  13. „You Call It Madness (But I Call It Love)“ – autoři Con Conrad, Gladys DuBois, Russ Colombo a Paul Gregory, interpret Smith Ballew a His Piping Rock Orchestra
  14. At the Jazz Band Ball“ – autoři Larry Shields, Anthony S. Barbaro, D. James LaRocca a Edwin B. Edwards, interpret Bix Beiderbecke & His Gang
  15. It All Depends on You“ – autoři Ray Henderson, Lew Brown a B. G. DeSylva, interpret Ruth Etting
  16. I'll Get By (As Long as I Have You)“ – autoři Fred E. Ahlert a Roy Turk, interpret Conal Fowkes

Další skladby[editovat | editovat zdroj]

Skladby, které se objevily ve filmu, ale nebyly součástí soundtracku.[18]

Recenze[editovat | editovat zdroj]

Filmová kritička Mirka Spáčilová udělila filmu hodnocení 60 % a k „příjemné prchavé retrokomedii“ uvedla: „Vlastně se nic neděje, dívka předstírá trans, kouzelník ho vědecky rozebírá, v červeném kabrioletu nad modrým mořem vyrážejí na výlety jako z pamětnického filmu, jemuž jen vyčistili barvy a strojem času do něj přenesli jinou hereckou generaci. Ale v té starosvětské náladě tkví půvab snímku, slabšího než Jasmíniny slzy, ale silnějšího než Do Říma s láskou, pokud se poměřuje nejbližšími předchůdci.“[19]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Magic in the Moonlight na anglické Wikipedii.

  1. THURLOW-WOOD, Dominic. Magic in the Moonlight to showcase Riviera. Riviera Times. 22-09-2014. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  2. Magic in the Moonlight [online]. Box Office Mojo [cit. 2014-11-25]. Dostupné online. 
  3. a b Woody Allen’s next film, Magic in the Moonlight, will be a 1920s romantic comedy. Calgary Herald. 09-01-2014. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  4. Already filming in the south of France, expect a release next summer. [online]. kanyetothe.com [cit. 2013-07-29]. Dostupné online. 
  5. FIRST IMAGE OF COLIN FIRTH AND EMMA STONE ON SET OF WOODY ALLEN’S 2014 FILM [online]. woodyallenpages.com [cit. 2013-07-29]. Dostupné online. 
  6. Magic in the Moonlight (2014): Reviews [online]. Metacritic [cit. 2014-07-23]. Dostupné online. 
  7. Richard Lawson, The Romance in Magic in the Moonlight Distracts from the Comedy, Vanity Fair, July 22, 2014
  8. That Old Black Magic: Woody Allen’s 44th Film Is One of His Best [online]. observer.com [cit. 2014-07-23]. Dostupné online. 
  9. a b Colin Firth in talks to join Emma Stone in new Woody Allen movie. digitalspy.co.uk. 30-04-2013. Dostupné online [cit. 29-07-2013]. 
  10. a b Emma Stone To Star In Woody Allen's Next Movie. indiewire.com. 24-04-2013. Dostupné v archivu pořízeném dne 29-07-2013. 
  11. a b c Woody Allen's Latest Adds Jacki Weaver, Marcia Gay Harden, Hamish Linklater and More. indiewire.com. 02-07-2013. Dostupné v archivu pořízeném dne 27-08-2013. 
  12. a b c d Marcia Gay Harden and Jacki Weaver Join Emma Stone and Colin Firth In Woody Allen's Latest. indiewire.com. 02-07-2013. Dostupné online [cit. 29-07-2013]. 
  13. Emma Stone In Talks For Woody Allen’s Next. deadline.com. 23-04-2013. Dostupné online [cit. 29-07-2013]. 
  14. Untitled Woody Allen Film With Emma Stone and Colin Firth is currently shooting in the south of France. unrealitytv.com. 02-07-2013. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  15. ‘Untitled Woody Allen Project’, starring Emma Stone, begins filming in Nice, France. onlocationvacations.com. 01-08-2013. Dostupné online [cit. 02-08-2013]. 
  16. SAPERSTEIN, Pat. Sony Pictures Classics Picks Up Woody Allen’s ‘Magic in the Moonlight’. Variety. 09-01-2014. Dostupné online [cit. 10-01-2014]. 
  17. "Magic in the Moonlight Soundtrack Released", filmmusicreporter.com, August 20, 2014
  18. "Magic in the Moonlight" Archivováno 30. 10. 2015 na Wayback Machine., Manhattan Production Music, accessed 29 August
  19. SPÁČILOVÁ, Mirka. I v Kouzlu měsíčního svitu podává Woody Allen letní sekt. idnes.cz [online]. 2014-08-08 [cit. 2014-08-09]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]