Kostel svatého Petra a Pavla (Batelov)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Petra a Pavla
v Batelově
pohled z náměstí
pohled z náměstí
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajVysočina
OkresJihlava
ObecBatelov
Lokalitanáměstí Míru
Souřadnice
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
Diecézebrněnská
DěkanátJihlava
FarnostBatelov
Statusfarní kostel
Zasvěcenísvátek svatých Petra a Pavla
Architektonický popis
Stavební slohklasicismus
Výstavba1755–1760
Další informace
Ulicenáměstí Míru
Kód památky44980/7-4681 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Petra a Pavla se nachází na náměstí Míru v Batelově, v okrese Jihlava. Od roku 1972 je chráněn jako kulturní památka.[1] Jde o farní kostel farnosti Batelov.

Historie[editovat | editovat zdroj]

S výstavbou barokního kostela započal v roce 1755 baron Jan Kryštof de Klee, ale k dokončení došlo až v roce 1760 za jeho syna Františka Ludvíka. Tento kostel patrně nahradil původní prostou jednolodní stavbu s věží z poloviny 14. století. V roce 1836 prošel klasicistní přestavbou, během níž přibylo i nové trojramenné schodiště. Další větší rekonstrukcí prošel v letech 18741875, na čemž měl velikou zásluhu farář František Vondráška. V 80. letech 19. století přibyla na schodišti šestice soch svatých – Petra, Pavla, Cyrila, Metoděje, Jana Křtitele a Jana Nepomuckého.

Mobiliář kostela pochází z přelomu 18. a 19. století, varhany zkonstruoval v roce 1839 František Svítil z Nového Města na Moravě. Hlavní oltářní obraz znázorňuje sv. Petra a Pavla loučícího se před smrtí, na bočních oltářích pak jsou sv. Barbora a neposkvrněné početí Panny Marie.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2014-10-21]. Identifikátor záznamu 157388 : kostel sv. Petra a Pavla. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]