Kostel Nanebevzetí Panny Marie (Přibenice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Nanebevzetí Panny Marie
v Přibenicích
Pohled ze severu
Pohled ze severu
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajÚstecký
OkresLouny
ObecLubenec
LokalitaPřibenice
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciečeská
Diecézelitoměřická
Vikariátlounský
FarnostVidhostice
Statusfiliální kostel
Užíváníbližší informace:
o bohoslužbách
Současný majitelOmnium, z.s.
ZasvěceníNanebevzetí Panny Marie
Architektonický popis
Stavební slohnovorománský
Výstavba2. polovina 19. století
Specifikace
Umístění oltářevýchod
Stavební materiálkámen a zdivo
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie je římskokatolický filiální kostel[1]Přibenicíchokrese Louny v Ústeckém kraji. Kostel stojí na zrušeném hřbitově na návrší nad jižním okrajem vesnice.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Farní kostel je v Přibenicích připomínán již před rokem 1389. Na jeho místě byl ve druhé polovině 19. století postaven nový kostel v novorománském slohu.[3] Po roce 1945 nebyl udržován, značně zchátral a interiér byl zdevastován. Má zničené omítky, rozbitá okna i dveře a ve střeše jsou velké díry.[4] Zdevastovaný je nejen interiér kostela, ale i okolní hřbitov, který je zcela zarostlý, náhrobky jsou vyvrácené a na dně otevřené hrobky lze spatřit kusy rakví a části lidských ostatků.[5] V druhé polovině září 2019 zde pořádal workcamp s dobrovolníky broumovský spolek Omnium, který se zaměřuje na údržbu a obnovu památek v České republice a který je vlastníkem tohoto objektu.[6]

Zařízení[editovat | editovat zdroj]

Před devastací kostela se uvnitř plochostropé lodi nacházel portálový oltář z první třetiny 18. století s akantovými postranicemi se stuhou. Stávala na něm snad gotická socha Madony. Boční oltáře ze druhé poloviny 18. století byly zasvěcené svatému Václavovisvatému Janu Nepomuckému.[3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MACEK, Jaroslav. Katalog litoměřické diecéze AD 1997. Litoměřice: Biskupství litoměřické, 1997. 430 s. Kapitola Přehled jednotlivých farností diecéze, s. 208. 
  2. Seznam.cz. Kostel Nanebevzetí Panny Marie [online]. Mapy.cz [cit. 2019-09-17]. Dostupné online. 
  3. a b Umělecké památky Čech. Příprava vydání Emanuel Poche. Svazek III. P/Š. Praha: Academia, 1980. 540 s. Heslo Přibenice, s. 178. 
  4. Kostel Nanebevzetí Panny Marie [online]. Poškozené a zničené kostely, kaple a synagogy v České republice [cit. 2016-06-12]. Dostupné online. 
  5. KINŠT, Petr. Komentář: Záchrana památek si zaslouží obdiv. Žatecký a lounský deník [online]. Vltava Labe Media, 2019-09-09 [cit. 2019-09-17]. Dostupné online. 
  6. Kalendář akcí: Workcamp Podbořansko - Přibenice, kostel Nanebevzetí Panny Marie [online]. Omnium [cit. 2019-09-17]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-06-24. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]