Konstantin Malofejev

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Konstantin Malofejev
Narození3. července 1974 (49 let)
Puščino
Alma materPrávnická fakulta Lomonosovovy univerzity (do 1996)
Povolánímanažer, podnikatel a investor
ZaměstnavatelMarshall Capital Partners
OceněníOrder of St. Sergius of Radonezh 3rd class
Řád svatého pravověrného knížete Daniila Moskevského 2. třídy
Řád svatého Sergeje Radoněžského
Řád křídla sv. Michaela
Řád svatého pravověrného knížete Daniila Moskevského 3. třídy
… více na Wikidatech
Politická stranaSpravedlivé Rusko
DětiKirill Malofeyev
Webtsgg.ru
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Konstantin Valerjevič Malofejev (rusky Константин Валерьевич Малофеев; * 3. července 1974, Puščino, Moskevská oblast, Sovětský svaz) je ruský oligarcha, podnikatel a politik.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

V letech 1991–1996 studoval na Právnické fakultě Moskevské univerzity. V nultých letech vydělal velké peníze pomocí moskevské investiční skupiny Marshall Capital, která investovala do velkých ruských podniků a měla podíl i v Rostelekomu.[1] Ten prodal v roce 2013 obchodní skupině vlastněné Arkadijem Rotenbergem.[2] Je příznivcem Vladimira Putina a na svém kanále Cargrad TV vysílá kremelskou propagandu.[1]

Malofejev je od roku 2014 na sankčním seznamu Spojených států, Evropské unie a Kanady, které ho viní ze spoluúčasti na tehdejší ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym.[3] Sankce měly zabránit tomu, aby firmy z Evropské unie s oligarchou spolupracovaly.[1]

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Jack Hanick, bývalý zaměstnanec televizních stanic CNBC a Fox News, byl zatčen v Londýně za svou práci televizního producenta pro Konstantina Malofejeva. Jde o vůbec první trestní obvinění z porušení amerických sankcí vyplývajících z ruské anexe Krymu v roce 2014. Prokurátoři uvedli, že když agenti FBI vyslýchali Hanicka ohledně jeho práce pro Malofejeva, vypovídal nepravdivě. Pokud bude Hanick vydán do Spojených států, hrozí mu až 20 let vězení.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Малофеев, Константин Валерьевич na ruské Wikipedii.

  1. a b c KOPECKÁ, Mahulena. Podnikavý Malofejev. V Česku platil proruské demonstrace, přes kyperskou firmu obcházel sankce [online]. Investigace.cz, 25. 4. 2023 [cit. 2023-11-23]. Dostupné online. 
  2. MAKHINCHUK, Julia. Kupci Krymu. Ruští oligarchové vlastní na poloostrově majetek za miliardy korun [online]. Aktuálně.cz, 5. 3. 2023 [cit. 2023-11-23]. S. 4. Dostupné online. 
  3. Putinův muž o vlásek unikl smrti? Oligarcha Malofejev měl prý pod autem bombu [online]. Blesk.cz, 6. března 2023 [cit. 2023-11-23]. Dostupné online. 
  4. US citizen charged with violating Crimea-related sanctions. AP NEWS [online]. 2022-03-03 [cit. 2022-03-07]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]