Kolibřík Calliopin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxKolibřík Calliopin
alternativní popis obrázku chybí
Dospělý samec v letu
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaptáci (Aves)
Podtřídaletci (Neognathae)
Řádsvišťouni (Apodiformes)
Čeleďkolibříkovití (Trochilidae)
Rodkolibřík (Selasphorus)
Binomické jméno
Selasphorus Calliope
(Gould, 1847)
Areál rozšíření
Synonyma

Stellula calliope

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kolibřík Calliopin (Selasphorus Calliope)[2] je nejmenší pták Severní Ameriky.[3] Má západní typ hnízdního rozšíření od Kalifornie a Britské Kolumbie a migruje zimovat na jihozápad Spojených států, Mexika a Střední Ameriky.[3] Byl dosud řazen jako jediný druh rodu Stellula ale nedávné studie nasvědčují, že patří do rodu Selasphorus. Druh byl pojmenován po Řecké múze Calliope. Předchozí rodové pojmenování znamená „malá hvězdička“.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Kolibřík Calliopin je nejmenším ptákem Spojených států a Kanady[3] Dospělý kolibřík Calliopin měří 7–10 cm, v rozpětí křídel má 11 cm a váží 2–3 g.[4][5] Svrchní strana těla je leskle zelená spodní bílá.[3] Samci mají na hrdle vínově růžové proužky, zelené boky a tmavý ocas. Samice a mladí ptáci mají béžové boky, tmavé proužky na hrdle a tmavý ocas s bílým zakončením.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Upřednostňuje různé otevřené křovinaté biotopy v různých výškových polohách, ve Skalnatých horách hnízdí ve vyšších polohách. Hnízdí na západě Spojených států od Britské Kolumbie a Alberty jižně do Colorada a jižní Kalifornie. Během jara a léta se pohybují hlavně přes Arizonu, Nové Mexiko a severní Mexiko na zimoviště v jihozápadním Mexiku až do Guatemaly a Belize.

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Samice při krmení mláďat na hnízdě

Živí se květním nektarem, dále loví hmyz za letu nebo saje mízu z děr vytvořených datly z rodu Sphyrapicus. Když přelétá při krmení mezi květy, napomáhá k jejich opylení.[3] Samci přilétají na hnízdiště dříve než samice, od poloviny dubna do začátku května. Každý pak obhajuje vlastní teritorium, kde se snaží zapůsobit na samice aby se mohli spářit. Samci se na hnízdění nepodílejí a často opustí hnízdní okrsek dříve, než se vylíhnou mláďata. Samice buduje hnízdo nejčastěji na jehličnatých stromech a užívá ho opakovaně. Dvě vejce jsou snášena od konce května do konce července a inkubace trvá 15–16 dní.[3] Mláďata jsou schopna letu ve 20 dnech po vylíhnutí.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Calliope hummingbird na anglické Wikipedii.

  1. Červený seznam IUCN ohrožených druhů 2021.3. 9. prosince 2021. Dostupné online. [cit. 2021-12-27]
  2. Calliope [online]. Wikimedia Foundation, Inc., 2019 [cit. 2021-09-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b c d e f Calliope Hummingbird [online]. National Audubon Society Birds, 13 November 2014 [cit. 2015-05-31]. Dostupné online. 
  4. Calliope Hummingbird, Life History, All About Birds – Cornell Lab of Ornithology. Allaboutbirds.org. Retrieved on 2012-08-22.
  5. a b Calliope hummingbird Info. Imnh.isu.edu. Retrieved on 2012-08-22.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]