Kazimír Tomášek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kazimír Tomášek
Kazimír Tomášek (1872)
Kazimír Tomášek (1872)
Narození9. dubna 1817
Vřesina
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí20. dubna 1876 (ve věku 59 let)
Velká Polom
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Povoláníkatolický kněz, básník a sběratel lidových písní
Nábož. vyznáníkatolická církev
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kazimír Tomášek (9. dubna 1817 Vřesina[1]20. dubna 1876 Velká Polom[2]) byl český katolický kněz a národní buditel ve Slezsku.

Život[editovat | editovat zdroj]

Pocházel z mlynářské rodiny. Studoval na gymnáziích v Opavě, Těšíně, Brně a Olomouci. Od roku 1837 pokračoval ve studiu na bohoslovecké fakultě v Olomouci. V roce 1841 byl vysvěcen na kněze a po vysvěcení byl jmenován kooperátorem ve Velké Polomi. V roce 1847 byl zde jmenován farářem a ve Velké Polomi působil až do své smrti. Spolu s Antonínem Vaškem, Janem Lepařem a Cypriánem Lelkem se podílel v roce 1861 na vzniku Opavského besedníku prvního českého týdeníku ve Slezsku. Spolu s Vincencem Praskem a Antonínem Grudou patřil k organizátorům prvního tábora českého lidu ve Slezsku na Ostré hůrce u Chabičova v roce 1869. Třikrát neúspěšně kandidoval na poslance do slezského zemského sněmu.

Zemřel v roce 1876 a byl pohřben na hřbitově ve Velké Polomi. Dne 4. července 1897 mu byla ve Vřesině odhalena pamětní deska a je po něm pojmenována ulice Msgr. Tomáška. V Opavě je po něm pojmenována ulice Tomáškova.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]