Kam motýli nelétají

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kam motýli nelétají
Jiří Vojta (vlevo) a Daniel Krejčík (vpravo) v jeskyni
Jiří Vojta (vlevo) a Daniel Krejčík (vpravo) v jeskyni
Základní informace
Původní názevKam motýli nelétají
Země původuČeskoČesko Česko
Jazykčeština
Délka126 min
Žánrydobrodružný film
filmové drama
ScénářRoman Němec
RežieRoman Němec
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleDaniel Krejčík
Jiří Vojta
Jaroslav Dušek
Simona Babčáková
Klára Melíšková
… více na Wikidatech
ProdukceRoman Němec
HudbaTomáš Oliva
KameraPeter Beňa
Vojtěch Hrnčíř
Karel Pobříslo
ZvukMartin Jiránek
Výroba a distribuce
Premiéra16. května 2022
Kam motýli nelétají na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kam motýli nelétají je český celovečerní film scenáristy a režiséra Romana Němce. V hlavních rolích se představili divadelní herec Daniel Krejčík jako devatenáctiletý student gymnázia a Jiří Vojta jako jeho učitel. Premiéra filmu proběhla 16. května 2022.[1] Děj se odehrává v Kadani a jeskynních komplexech.[2][3][4]

Děj[editovat | editovat zdroj]

Hlavními hrdiny příběhu jsou devatenáctiletý student gymnázia Daniel a jeho učitel Adam.

Daniel žije jako jedináček s rozhádanými rodiči. Otec ho mnohokrát zklamal, má s ním velmi komplikovaný vztah. Přestože je Daniel nadprůměrně inteligentní, vnímavý a přemýšlivý kluk, ve škole neprospívá, má kázeňské problémy a nesplňuje podmínky pro připuštění k maturitní zkoušce. Je ve škatulce problémových studentů. Straní se všemu a všem, má pocit, že mu nikdo nerozumí. Separuje se, cítí se ztracený, bezvýznamný, všem lhostejný. Jeho snaha vizuálně se odlišit je podvědomou reakcí potřeby upoutat pozornost. Nemá žádné přátele, nemá rád fyzický kontakt. O své budoucnosti nepřemýšlí, nic neplánuje, nemá žádné ambice ani očekávání, aby nemusel prožívat jakákoliv případná zklamání. Namlouvá si, že nikoho nepotřebuje a vystačí si sám.

Adam je jeho třídní učitel. Je to gay, žije ve svazku se svým mladším partnerem Davidem a svoje přísně střežené soukromí nechává zamknuté za dveřmi jejich bytu. Adam se jako učitel snaží Daniela motivovat k plnění jeho školních povinností, uzavřen do svojí komfortní bubliny se však příliš nezajímá o pozadí osobních problémů Daniela a tak se mu nedaří k němu najít cestu.

Když se Daniel na školním výletě při nočním přesunu ztratí v lese, Adam se ho vypraví hledat. Nedopatřením oba uvíznou v rozsáhlém jeskynním systému, ze kterého se následně snaží dostat ven. Během jejich neplánovaného dobrodružství získávají zcela novou, místy extrémní zkušenost, která přirozeně ovlivňuje jejich dosavadní vyhraněné postoje a vzájemný vztah. V kritických situacích se obě hlavní postavy ukazují ve svojí komplexnosti a lidskosti. Odstřiženy od zbytku světa vytvářejí naprosto nové izolované sociální uskupení, pro které definují svoje vlastní pravidla, protože pravidla a konvence pozemského světa zcela pozbyly funkcionality a smyslu. Jak daleko budou ochotni zajít?

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Daniel Krejčík (vlevo) a Jiří Vojta (vpravo)
Daniel Krejčík Daniel
Jiří Vojta Adam – učitel Daniela
Jakub Krejča David – partner Adama
Simona Babčáková učitelka Stehlíková
Jaroslav Dušek ředitel Mařík
Klára Melíšková matka Daniela
Martin Myšička otec Daniela

Produkce[editovat | editovat zdroj]

Kam motýli nelétají, Býčí skála

Film vznikl v produkci autora scénáře a režiséra Romana Němce a společnosti IDEAS ADVERTISING s.r.o. Hlavními partnery projektu byla společnost Rocknet a značka Loap. Úzce na něm spolupracovali i Správa jeskyní České republiky, město Kadaň, Gymnázium Kadaň, Muzeum Sokolov, iniciativa S barvou ven a Ústecké tiskárny. Ubytování poskytly partnerské hotely: Hotel Skalní mlýn v Blansku a penzion U Karla IV. v Kadani.[5][6] Slavnostní premiéra filmu proběhla dne 16. května 2022 v kině Lucerna v Praze.[1]

Lokace[editovat | editovat zdroj]

Kam motýli nelétají, Javoříčské jeskyně, Olomoucký dóm

Příběh začíná ve městě Kadani. Hlavní hrdina Daniel je studentem místního gymnázia. Se školním výletem se dění přesune na střední Moravu. Nosná část příběhu se pak odehrává v rozsáhlém jeskynním komplexu s labyrintem spletitých chodeb, velkými dómy, hlubokými strmými propastmi, jezerem a vodními toky. Natáčet se bude v pěti moravských jeskynních systémech – Javořických a Mladečských jeskyních,[7] Sloupsko-šošůvských jeskyních, Kateřinské jeskyni a na Býčí skále. Tvůrci využijí i podzemní prostor Štoly č. 1 v Jáchymově.[5]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b TAUBEROVÁ, Daniela. Filmové drama z Javoříčských jeskyní Kam motýli nelétají míří do kin. Olomoucký deník. 2022-05-10. Dostupné online [cit. 2022-05-17]. 
  2. ŠEBESTOVÁ, Miroslava. Kadaň se stane dějištěm celovečerního filmu. Zahraje si v něm Jaroslav Dušek. Chomutovský deník. 2020-02-21. Dostupné online [cit. 2020-02-26]. 
  3. ORŠULÁK, Tomáš. V Kadani se bude natáčet film s Jaroslavem Duškem [online]. Gymnázium Kadaň, 2020-02-20 [cit. 2020-02-26]. Dostupné online. 
  4. Ztraceni v jeskyni. Chystaný český film má být dobrodružný i psychologický. Novinky.cz [online]. Borgis [cit. 2020-03-05]. Dostupné online. 
  5. a b NĚMEC, Roman. KAM MOTÝLI NELÉTAJÍ. KAM MOTÝLI NELÉTAJÍ [online]. [cit. 2020-03-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. TAUBEROVÁ, Daniela. Natáčení v jeskyni bude náročné, ale těšíme se na to, říká režisér Němec. Prostějovský deník. 2020-07-27. Dostupné online [cit. 2020-07-28]. 
  7. TAUBEROVÁ, Daniela. V Javoříčských jeskyních se točí filmové drama, režiséra Němce dómy uchvátily. Prostějovský deník. 2020-07-27. Dostupné online [cit. 2020-07-28]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]