Josef Čoček

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Josef Čoček
Narození18. června 1932
Střítež nad Ludinou
Úmrtí10. června 2019 (ve věku 86 let)
Hranice
Národnostčeská
Povolánímechanik důlních strojů
Zaměstnavatelédůl Jana Švermy
Armabeton Praha
Znám jakoagent chodec
předseda ČsOL
spolupracovník MIC
Oceněníúčastník odboje a odporu proti komunismu
ChoťMária Červeňáková
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Josef Čoček (1932 Střítež nad Ludinou10. června 2019[1] Hranice) byl český agent chodec, účastník československého protikomunistického odboje, předseda a čestný předseda přerovské jednoty Československé obce legionářské.[1]

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodil se ve Střítež nad Ludinou. Měl dva starší bratry, Aloise a Jana. Když jim v dětství zemřela matka na zánět mozkových blan, tak si otec si našel novou ženu, s kterou bratři nevycházeli. Ve 14. letech proto odešel z domova do učení na mechanika a opraváře důlních strojů do dolu Jana Švermy v Ostravě.[2] V roce 1950 se rozhodl emigrovat do americké okupační zóny v Bavorsku, ale i s dalšími emigranty byl zadržen pohraniční stráží a odvezen do vězení u krajského soudu v Plzni. V plzeňském vězení se seznámil s Jaroslavem Horusickým, který spolupracoval s americkou zpravodajskou službou, za což byl doživotně odsouzený, ale plánoval útěk, při němž se mu podařilo uniknout do Rakouska. Po třech měsících byl i Josef Čoček z vězení propuštěný a s pomocí kontaktů Jaroslava Horusického se mu podařilo také uprchnout do Rakouska, kde se s ním setkal a přes něj napojil na americkou zpravodajskou službu Military Intelligence Corps. V Salcburku absolvoval výcvik agenta chodce.[2] Po výcviku se vrátil do Československa ke svému zaměstnání v Ostravě, kde se vymluvil na delší onemocnění. Jako agent chodec vyzvedával informace z mrtvých schránek, převáděl lidi přes hranice, sbíral informace o průmyslu, vojenských objektech i o jáchymovských uranových dolech.[3] V roce 1954 při jednom ilegálním přechodu do Rakouska byl u Valdic[4] zadržen pohraniční stráží a uvězněn v Olomouci, kde byl vyslýchán a mučen. Na podzim 1954 byl odsouzen k trestu na doživotí a převezen do vězení na Mírově. Po nevlídném zacházení se zhoršilo jeho zdraví a tak mu lékař zajistil přeložení do vězení v Leopoldově.[3] Jeho trest mu byl zmírněn a v roce 1964 propuštěn na svobodu.

Po propuštění byl bez občanství a jako bývalý politický vězeň nemohl najít práci. Nakonec práci našel v Armabetonu Praha, kde pracoval až do důchodu. Několikrát byl StB předvolán k výslechu, kde byl nucen ke spolupráci, což vždy odmítl. V roce 1967 se seznámil s Márií Červeňákovou se kterou se oženil. Žili spolu v Hranicích. Později se zapojil do činnosti Československé obce legionářské „Jana Gayera“ v Přerově, jejímž byl předsedou. Za své zásluhy byl oceněn funkcí čestného předsedy této přerovské jednoty.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Odešel čestný předseda přerovské jednoty ČsOL br. Josef Čoček. www.csol.cz [online]. Československá obec legionářská, 2019-06-11 [cit. 2021-02-06]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-03-07. 
  2. a b KROUPA, Mikuláš; LUCUK, Vít. Za to, že neudal své bratry, dostal dvanáct let vězení. Příběh Aloise Čočka. Plus [online]. Rádio Plus, 2020-02-09 [cit. 2021-02-06]. Dostupné online. 
  3. a b LUCUK, Vít. Josef Čoček, agent USA a vězeň komunistů: ‚Z primitivů dělali pány světa‘ | Osudy 20. století. Lidovky.cz [online]. Lidovky, 2016-02-02 [cit. 2021-02-06]. Dostupné online. 
  4. Stopy Paměti – vzpomínky lidí postižených totalitou. Stopy Paměti [online]. [cit. 2021-02-06]. Dostupné online.