Jessikka Aro

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jessikka Aro
Jessikka Aro v roce 2017
Jessikka Aro v roce 2017
Narození19. prosince 1980 (43 let)
Povoláníinvestigativní novinářka
Národnostfinská
Vzdělánížurnalistika a mezinárodní politika
Alma materTamperská univerzita
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jessikka Aro (* 1980) je finská investigativní novinářka, expertka na ruskou dezinformační válku. Pracuje pro finskou veřejnoprávní rozhlasovou a televizní společnost Yle Kioski, od roku 2014 se specializuje na odhalování ruských internetových trollů, šířících falešné zprávy mezi obyvateli Finska. Za svou práci byla šiřiteli ruských fake news pronásledována a stala se obětí nepřetržitého kyberstalkingu z jejich strany.[1]

Stručný životopis[editovat | editovat zdroj]

Jessikka Aro vystudovala žurnalistiku a mezinárodní politiku na Univerzitě v Tampere. Po studiích pracovala pro noviny Helsingin Sanomat, později přešla do on-line sekce finské veřejnoprávní rozhlasové a televizní společnosti Yle. Od roku 2014 se zaměřuje na odhalování činnosti proruských internetových trollů, působících ve Finsku.[2] Postupně detailně zmapovala jejich aktivity, rovněž se jí podařilo odhalit a popsat práci "trollí farmy" (Agentura pro výzkum internetu), sídlící v Petrohradu, kterou financuje ruský oligarcha Jevgenij Prigožin, blízký Vladimiru Putinovi.[1][3] Za její investigativní práci jí byla v březnu 2016 udělena finská Velká novinářská cena.[4][5]

Pomsta trollů[editovat | editovat zdroj]

Šiřitelé dezinformací se za zveřejnění podrobností o svých aktivitách vzápětí začali novinářce tvrdě mstít. Jessikka Aro se stala obětí rozsáhlé dezinformační kampaně. Součástí vytrvalého kyberstalkingu bylo například zveřejnění její zdravotní dokumentace a soukromých fotografií z dovolené, počítačově upravených tak, že působily dehonestujícím způsobem. V těchto zmanipulovaných prezentacích byla novinářka ukazována jako agentka NATO nebo jako drogová dealerka. Jessikka Aro byla neustále obtěžována také prostřednictvím SMS a telefonátů a bylo jí vyhrožováno i smrtí.[3] Hlavními původci stalkingu byli Ilja Janitskin, zakladatel extrémně pravicového webu MV-Lehti, a Johan Bäckman, finský sociolog, publicista a politický aktivista, angažující se v podpoře politiky ruského prezidenta Vladimíra Putina.

Soudní rozhodnutí[editovat | editovat zdroj]

Policie se začala kauzou obtěžování a pronásledování novinářky zabývat již v roce 2016. V březnu 2018 vznesla helsinská státní prokuratura obvinění a v říjnu téhož roku proběhl soud. Dne 18. října byl vynesen rozsudek, na základě kterého byl Ilja Janitskin odsouzen k 22 měsícům odnětí svobody a k pokutě 136 000 euro a Johan Bäckman k trestu 1 roku vězení.[4] Oba odsouzení se proti rozsudku odvolali. Kampaň proti Jessice Aro pokračovala i během soudního jednání, na které musela být novinářka doprovázena ochrankou, a pokračuje i nadále, byť v poněkud menší míře a zastřenější formě.[1] Celá kauza mimo jiné přispěla k debatě o nutnosti změny a zpřísnění finských zákonů, týkajících se ochrany novinářů a dalších veřejně vystupujících osob - Jessikka Aro byla již v roce 2017 pozvána do finského parlamentu, aby se zde podělila s poslanci o své návrhy a zkušenosti.[1]

Publikace[editovat | editovat zdroj]

V roce 2020 vyšla v Česku v Edici N (knižní řada Deníku N) publikace Jessikky Aro, nazvaná Putinovi trollové. Autorka v tomto svém díle, které je její druhou knihou, podrobně popisuje osudy lidí, kteří se stali terčem cílených útoků ruských bezpečnostních složek a propagandistické mašinérie. Zabývá se také metodami, používanými ruskými trolly, zejména využíváním sociálních sítí.[6]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Jessikka Aro na anglické Wikipedii, Jessikka Aro na německé Wikipedii a Johan Bäckman na německé Wikipedii.

  1. a b c d LAUDER, Silvie. Moje sezona v pekle. Respekt. 2019-01-28, roč. XXX, čís. 5, s. 44–48. 
  2. ARO, Jessikka. Yle Kioski Traces the Origins of Russian Social Media Propaganda – Never-before-seen Material from the Troll Factory [online]. Yle Kioski, 2015-02-20 [cit. 2019-03-07]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-03-07. (anglicky) 
  3. a b HOŠEK, Jiří. „Smrtí mi vyhrožovali i přátelé.“ Novinářka odhalila hnízdo ruské propagandy, kvůli pronásledování odešla do exilu. Seznam Zprávy [online]. Seznam.cz, 2019-05-06 [cit. 2019-06-07]. Dostupné online. 
  4. a b Jessikka Aro: Finn jailed over pro-Russia hate campaign against journalist [online]. BBC News, 2018-10-18 [cit. 2019-03-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. HIGGINS, Andrew. Effort to Expose Russia’s ‘Troll Army’ Draws Vicious Retaliation. The New York Times [online]. 2016-05-30 [cit. 2019-03-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. HUMPÁLOVÁ, Jolana. „Kampaň proti mně mi zničila život, vyhrožovali mi smrtí,“ říká Jessikka Aro. Seznam Zprávy [online]. Seznam.cz, 2020-11-21 [cit. 2020-11-21]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]