Ilhan Omarová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ilhan Omarová
Ilhan Omarová (3. prosince 2018)
Ilhan Omarová (3. prosince 2018)
Stranická příslušnost
ČlenstvíMinnesotská demokratická zemědělská strana práce
Demokratická strana

Narození4. října 1982 (41 let)
Mogadišo
Národnostsomálští Američané a Benadiri people
RodičeNur Omar Mohamed
DětiIsra Hirsi
SídloMinneapolis
Alma materNorth Dakota State University
Severodakotská univerzita
Edison High School
Profesepolitička, political staffer, úřednice, aktivistka a politický poradce
Náboženstvíislám
OceněníOkayAfrica 100 Women (2017)
OkayAfrica 100 Women (2019)
Webová stránkailhanomar.com
CommonsIlhan Omar
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ilhan Abdullahi Omarová (* 4. října 1982 Mogadišo) je americká politička somálského původu. Je členkou Minnesotské demokratické zemědělské strany práce. Vyznává umírněný sunnitský islám.

Život[editovat | editovat zdroj]

Pochází ze somálského klanu Majeerteen, narodila se v Mogadišu a vyrůstala v Baidoe. Po vypuknutí občanské války v Somálsku její rodina emigrovala, žila v keňském uprchlickém táboře Dadaab a v roce 1995 dostala azyl v USA.[1] Žili v New Yorku, pak se odstěhovali do Minnesoty, kde otec Omarové získal práci na poště. V roce 2000 se Ilhan Omarová stala americkou občankou. Vystudovala politologii na North Dakota State University. Před vstupem do politiky pracovala jako specialistka na stravování mládeže.

V roce 2016 byla zvolena do minnesotského zákonodárného sboru. Časopis Time ji zařadil mezi osobnosti na seznamu Firsts: Women who are changing the world. Ve volbách do pátého minnesotského obvodu v listopadu 2018 porazila republikánskou kandidátku Jennifer Zielinskou a stala se členkou Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických. Spolu s Rashidou Tlaibovou je první muslimskou kongresmankou v historii, vymínila si právo složit přísahu na Korán a nosit ve sněmovně hidžáb.[2] Zařadila se do radikální frakce Congressional Progressive Caucus, kde působí jako whip. V roce 2022 svůj mandát obhájila, i když v demokratických primárkách porazila minneapoliského radního pro školství Dona Samuelse o pouhých 2500 hlasů.[3]

Je dvakrát rozvedená, jejím třetím manželem je Tim Mynett z poradenské firmy E Street Group. Má tři děti, nejstarší dcera Isra Hirsiová je organizátorkou klimatických stávek.

Vydala autobiografickou knihu This Is What America Looks Like: My Journey from Refugee to Congresswoman. Byla mezi osobnostmi účinkujícími ve videoklipu k písni „Girls Like You“ skupiny Maroon 5.

Politická orientace[editovat | editovat zdroj]

Patří do skupiny političek zvané The Squad (Úderka), hlásící se k progresivistické politice. Usiluje o finančně dostupnější školství a zdravotnictví a požaduje zvýšení minimální mzdy v USA na 15 dolarů za hodinu.[4] Podpořila zákon zakazující v Minnesotě pokusy o léčení homosexuality. Vyslovila se pro snížení výdajů na americkou armádu a přidala se k protestům proti policii následujícím po smrti George Floyda. Kritizuje americko-izraelské spojenectví a podporuje Hnutí BDS. Byl jí proto zakázán vstup do Izraele a nevládní organizace Stopantisemitism.org ji označila za největšího antisemitu roku 2019.[5] Odsoudila také americkou politiku vůči Venezuele a zejména pokus uznat Juana Guaidóa za legitimní hlavu tohoto státu. Pro své názory byla Omarová v únoru 2023 vyloučena ze sněmovního výboru pro zahraniční záležitosti.[6] Byla mezi levicovými politiky, na které plánoval atentát důstojník pobřežní stráže Christopher Paul Hasson.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Z uprchlice americkou poslankyní: Podivuhodný příběh Ilhan Omarové | Zprávy | Tiscali.cz. zpravy.tiscali.cz [online]. [cit. 2023-07-19]. Dostupné online. 
  2. První muslimka v Kongresu budí vášně. Kontroverzními výroky rozhádala i vlastní stranu. info.cz [online]. [cit. 2023-07-19]. Dostupné online. 
  3. Ilhan Omarová jen těsně vyhrála šanci bojovat o politické přežití. Deník N [online]. 2022-08-10 [cit. 2023-07-19]. Dostupné online. 
  4. KRUPKA, Jaroslav. Do amerického Kongresu chce vstoupit somálská muslimka odsuzující Izrael. Deník.cz. 2018-08-15. Dostupné online [cit. 2023-07-19]. 
  5. Antisemitou roku 2019 se stala americká kongresmanka Ilhan Omarová | Svět. Lidovky.cz [online]. 2020-01-07 [cit. 2023-07-19]. Dostupné online. 
  6. H24; BARTÁČEK, Jan. „Můj hlas a odhodlání neutichnou,“ říká americká kongresmanka Omar i po své politické porážce [online]. 2023-02-17 [cit. 2023-07-19]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]