Igor Grabar

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Igor Emmanuilovič Grabar)
Igor Grabar
Narození25. března 1871
Budín
Úmrtí16. května 1960 (ve věku 89 let)
Moskva
Místo pohřbeníNovoděvičí hřbitov
NárodnostUkrajinci
Alma materPetrohradská státní univerzita
Imperátorská akademie umění
Imperátorská petrohradská univerzita
Povolánímalíř, muzeolog, historik umění a architekt
RodičeOlga Grabar
PříbuzníVladimir Èmmanuilovič Grabar' (sourozenec)
OceněníLidový výtvarník SSSR (1956)
Stalinova cena
medaile Za udatnou práci za velké vlastenecké války 1941–1945
Pamětní medaile 800. výročí Moskvy
Řád rudého praporu práce
Leninův řád
národní výtvarník RSFSR
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Igor Emmanuilovič Grabar (Игорь Эммануилович Грабарь, 25. března 1871 Budapešť16. května 1960 Moskva) byl ruský postimpresionistický malíř, vydavatel, restaurátor, politik a historik umění. Byl potomkem bohaté rusínské rodiny a malbu studoval u Ilji Repina v Petrohradu a Antona Ažbeho v Mnichově. Svého malířského vrcholu dosáhl v letech 1903–1907; jeho styl byl pozoruhodný pro zvláštní divizionistickou techniku malířství hraničící s pointilismem a svým ztvárněním sněhu.

Koncem 90. let 19. století se Grabar prosadil jako umělecký kritik. V roce 1902 se připojil ke skupině kolem časopisu Mir iskusstva, i když jeho vztahy s jejími vůdci Sergejem Ďagilevem a Mstislavem Dobužinským nebyly zdaleka přátelské. V letech 1910–1915 Grabar editoval a publikoval své opus magnum, Dějiny ruského umění. K práci na něm shromáždil nejlepší umělce a kritiky té doby; Grabar sám napsal hesla o architektuře, v nichž ustavil nebývale vysoký standard porozumění a prezentace předmětu. Současně napsal a publikoval sérii knih o současných a dřívějších ruských malířích. V roce 1913 byl jmenován výkonným ředitelem Treťjakovské galerie a zahájil ambiciózní reformní program, který prováděl až do roku 1926. Sbírku galerie rozšířil o moderní umění a v roce 1917 vydal její první ucelený katalog. V roce 1921 se Grabar stal prvním profesorem restaurování umění na Moskevské státní univerzitě.

Grabar byl také zkušený a protřelý politik a zůstal až do své smrti na vrcholu sovětského uměleckého světa, s výjimkou krátkého dobrovolného odchodu na penzi v letech 1933–1937. V letech 1918–1930 a 1944–1960 řídil umělecké restaurátorské dílny (dnešní Grabarovo centrum). Grabar se aktivně podílel na redistribuci církevního umění znárodněného bolševiky a založil nová muzea pro zabavené poklady. V roce 1943 formuloval sovětskou doktrínu náhrady ztrát z druhé světové války uměním ukořistěným v Německu. Po válce osobně radil Josefu Stalinovi ohledně ochrany architektonického dědictví.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Igor Grabar na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]