Hilary Hahn

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hilary Hahn
Základní informace
Narození27. listopadu 1979 (44 let)
Lexington, Virginie
Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Žánryklasická hudba
Povoláníhouslistka
Nástrojehousle
VydavatelDeutsche Grammophon
OceněníCena Echo Klassik pro instrumentalistu roku (2002)
cena Echo Klassik — Klasika pro děti (2007)
Webwww.hilaryhahn.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hilary Hahn (* 27. listopadu 1979 Lexington, Virginie) je americká houslistka.

Život[editovat | editovat zdroj]

Hilary Hahn vyrůstala v Baltimoru. Její předkové pocházeli z německé spolkové země Porýní-Falc, konkrétně z města Bad Dürkheim, avšak z rodiny německy hovoří pouze ona. Ovládá také francouzštinu[1] a japonštinu.[2]

Její první významnou učitelkou hry na housle byla Klara Berkovich, zástupkyně ruské houslové školy z Oděsy. V deseti letech přešla na Curtis Institute of Music ve Filadelfii k profesoru Jashovi Brodskému, poslednímu následovníkovi belgické houslové tradice skladatele Eugèna Ysaÿe.

Své první veřejné vystoupení absolvovala houslistka již ve svých šesti letech. V deseti letech věku měla svůj první celovečerní sólový koncert, ve dvanácti hrála poprvé s malým komorním orchestrem a později též s velkým orchestrem (Baltimore Symphony Orchestra). Od té doby lze napočítat celkem přes 800 koncertů Hilary Hahnové po celém světě, z toho přes 500 s orchestry. Vystupovala ve více než 200 městech v 27 zemích na čtyřech kontinentech, přičemž spolupracovala se 150 dirigenty.

Repertoár[editovat | editovat zdroj]

Hilary Hahn při koncertě s Valentinou Lisitsou

Jako své debutové CD natočila roku 1997 jednu sonátu a dvě partity pro sólové housle Johanna Sebastiana Bacha. Na svém dalším albu přednesla Beethovenův houslový koncert, s nímž jako 15letá debutovala v Německu. V roce 2000 natočila také jeden z houslových koncertů Edgara Meyera, který autor věnoval přímo jí. O rok později houslový koncert Johannese Brahmse se zřídka uváděným houslovým koncertem Igora Stravinského.

Nahrála také filmovou hudbu k hollywoodskému snímku The Village režiséra Jamese Newtona Howarda. Kromě toho je možné slyšet její houslové přednesy v písních To Russia My Homeland (na albu Worlds Apart) a Witch’s Web (na albu So Divided) americké rockové skupiny And You Will Know Us by the Trail of Dead.

V roce 2007 hrála ve Vatikánu se Struttgartským symfonickým orchestrem pod vedením venezuelského dirigenta Gustava Dudamela u příležitosti 80. výročí narození papeže Benedikta XVI. Na programu byla Novosvětská symfonie od Antonína Dvořáka (bez účasti Hahnové) a houslové skladby Giovanni Gabrieliho a Wolfganga Amadea Mozarta.[3]

V roce 2016 vystoupila Hilary Hahn v rámci festivalu Dvořákova Praha, kde spolu s Českou filharmonií pod taktovkou Jiřího Bělohlávka zahrála jeden z Mozartových houslových koncertů. Rovněž v roce 2016 (a také 2017) podniká koncertní turné po Spojených státech, v Evropě a Japonsku, při kterém se soustřeďuje na uvádění šesti nových skladeb pro sólové housle, které pro ni na zakázku vytvořil španělský skladatel Antón García Abril.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]