Valentina Lisitsa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Valentina Lisitsa
Základní informace
Jinak zvanáQueen of Rachmaninoff
Narození25. března 1970 (54 let)
Kyjev
Žánryklasická hudba
Povoláníklavíristka
Nástrojeklavír
OceněníOrder of friendship
Webwww.valentinalisitsa.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Valentina Lisitsa (také českou transkripcí ruštiny Valentina Jevgeněvna Lisica či ukrajinštiny Valentyna Lysycja, rusky Валентина Евгеньевна Лисица, * 11. prosince 1973 Kyjev) je ukrajinská klavíristka žijící v současné době v USA. Jejím manželem a zároveň hudebním partnerem pro hru na 4 ruce je pianista Alexej Kuzněcov. Interpretuje například díla Fryderyka Chopina či Sergeje Rachmaninova. Řadu svých nahrávek zveřejňuje na serveru YouTube, kde patří k známým interpretům.

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v Kyjevě v tehdejší Ukrajinské SSR. Po matce je rusko-polského původu a po otci má ukrajinské předky; doma se mluvilo rusky, ve škole se později naučila ukrajinsky.[1] Její starší bratr předčasně zemřel v roce 2009.[2]

Ve třech letech začala studovat hru na klavír a hned o rok později odehrála svůj první sólový recitál. Kromě hudební kariéry původně uvažovala také o dráze profesionální šachistky. Během studia na kyjevské konzervatoři se seznámila s Alexejem Kuzněcovem, svým budoucím manželem a spoluhráčem v klavírním duu. Po úspěchu v Rusku se oba přestěhovali do USA a v roce 1991 zde pak zvítězili v soutěži klavírních dvojic Dranoff Two Piano Competition, konané na Floridě. Postupně žili v Dallasu, v Miami a nakonec přesídlili na venkov ve státě Severní Karolína. Pár se vzal v roce 1992, mají spolu syna Benjamina.[2][3]

Po jisté osobní krizi a problémech se zaměstnáním nahrála Lisitsa v roce 2007 své první video na serveru YouTube; jednalo se o nekvalitní nahrávku málo známé Rachmaninovovy klavírní etudy. Od té doby na této platformě zveřejnila mnoho dalších nahrávek, a stala se zde velmi populární interpretkou, jejíž interpretace zaznamenaly stovky milionů zhlédnutí.[2][3]

Natočila několik alb (včetně dvou s manželem) pro labely Audiofon Records, Decca (Decca Classics) a další. Prvním albem bylo podomácku vyrobené DVD s dvaceti čtyřmi etudami od Chopina. U labelu Decca postupně vydala záznam svého vystoupení v Royal Albert Hall Valentina Lisitsa Live at the Royal Albert Hall (2012), komplet Rachmaninovových koncertů s London Symphony Orchestra (2013), díla Ference Liszta (2013) a album s minimalistickou filmovou hudbou Michaela Nymana (2014).[2][3] K dalším nahrávkám patří recitál s houslistkou Idou Haendelovou, díla Franze Schuberta, či záznam s názvem Black a Pink. Na koncertech dále hraje skladby Rachmaninova, Schumanna, Beethovena, Brahmse, Šostakoviče a dalších; vystupovala kromě jiného v londýnských síních Royal Albert Hall a Wigmore Hall, newyorské Carnegie Hall, či vídeňské Musikverein. Podle vlastních slov ji ze světových pianistů nejvíce ovlivnil Wilhelm Backhaus, pak Sergej Rachmaninov a Josef Hofmann.[3]

Politické názory[editovat | editovat zdroj]

Valentina Lisitsa je dlouhodobou kritičkou směřování samostatné Ukrajiny po rozpadu Sovětského svazu v roce 1990. V roce 2015 například vyvolalo mediální pozornost zrušení jejího plánovaného koncertu v kanadském Torontu v souvislosti s příspěvky na sociální síti Twitter, kde kromě jiného označila tehdejší ukrajinskou vládu za „nacisty“; toto rozhodnutí Torontského symfonického orchestru ve své době názorově rozdělilo kanadskou kulturní scénu.[4][5][6] V roce 2018 pak tehdejší ukrajinský velvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis žádal o zrušení jejího vystoupení na festivalu Dvořákova Praha, a to kvůli příspěvkům, v nichž Lisitsa vyjadřovala své protiukrajinské, resp. proruské postoje.[6] Po vypuknutí bojů na východní Ukrajině po roce 2014 opakovaně koncertovala na území separatistické Doněcké lidové republiky,[6] v květnu 2022 pak vystoupila v Mariupolu, tou dobou zničeném po obléhání a dobytí ruskou armádou.[7]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. FERENC, Leslie. For Valentina Lisitsa, not a note of regret after TSO snub. TheStar.com [online]. Toronto Star, 2015-04-10 [cit. 2023-02-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b c d WILSON, Sophie. Pianist Valentina Lisitsa: interview with the YouTube star. Telegraph.co.uk [online]. The Daily Telegraph [cit. 2023-02-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b c d NĚMEC, Věroslav. Valentina Lisitsa. Pianistka, která nechtěla hrát stupnice. CasopisHarmonie.cz [online]. Harmonie, 2015-02-17 [cit. 2023-02-07]. Dostupné online. 
  4. EVERETT-GREEN, Robert. Controversial Ukrainian-born pianist dropped from TSO concerts. TheGlobeAndMail.com [online]. The Globe and Mail, 2015-04-06 [cit. 2023-02-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Prostořeká pianistka zahrála na nekorektní notu. ČT24.cz [online]. Česká televize, 2015-04-10 [cit. 2023-02-07]. Dostupné online. 
  6. a b c PRCHAL, Lukáš. Proruská klavíristka šíří nenávist a agresi, zrušte její koncert v Rudolfinu, vyzývají Ukrajinci. Aktuálně.cz [online]. Economia, 2018-05-29 [cit. 2023-02-07]. Dostupné online. 
  7. Pianist Valentina Lisitsa plays in the ruins of Mariupol, “liberated” by the Russians. NewsInFrance.com [online]. [cit. 2023-02-07]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]