Guy Môquet (stanice metra v Paříži)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Guy Môquet
Původní názevMarcadet
Marcadet - Balagny
StátFrancie
MěstoPaříž, Châtillon, Montrouge, Malakoff, Saint-Ouen-sur-Seine, Asnières-sur-Seine, Gennevilliers, Clichy a Saint-Denis
Vznik26. února 1911
Linky13
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Vstup do stanice

Guy Môquet je nepřestupní stanice pařížského metra na severovýchodní větvi linky 13. Leží na hranicích 17. a 18. obvodu v Paříži pod Avenue de Saint-Ouen u křižovatky ulic Rue Guy Môquet, Rue Legendre, Rue Marcadet a Rue Championet.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanice byla otevřena 26. února 1911 jako součást prvního úseku tehdejší linky B mezi Saint-Lazare a Porte de Saint-Ouen. V roce 1931 se linka B změnila na dnešní linku 13.

Název[editovat | editovat zdroj]

Stanice několikrát změnila své jméno. Při svém otevření v roce 1911 se jmenovala Carrefour Marcadet neboli Křižovatka Marcadet. Ulice Rue Marcadet má své jméno po místě zvaném la Mercade ve čtvrti Chapelle Saint Denis.

O rok později byla stanice přejmenována na Marcadet - Balagny podle křížících se ulic. Balagny byl starosta obce Batignolles-Monceau v letech 18431848 a poté starostou 17. obvodu.

27. ledna 1946 získala stanice dnešní název, když byla Rue Balagny pojmenována po členu komunistického odboje Guy Môquetovi (19241941), který byl popraven nacisty ve svých sedmnácti letech.

Památník[editovat | editovat zdroj]

Výstavní vitriny

V polovině nástupiště byly instalovány vitríny s fotografiemi Guy Môqueta a jeho rodičů a různé dokumenty, jako např. jeho poslední dopis.

22. října 2007 při výročí jeho popravy distribuovala RATP na lince 13 letáčky o stanicích metra spojených s odbojem a vitriny byly přestavěny a nově osvětleny. Na nástupišti byl také promítán film o odbojáři na dvou obrazovkách LCD.[1] [2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Guy Môquet (métro de Paris) na francouzské Wikipedii.

  1. (francouzsky) Informace RATP Archivováno 21. 12. 2007 na Wayback Machine.
  2. (francouzsky) [1] Archivováno 22. 2. 2014 na Wayback Machine.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Les Courtilles
← směr Saint-Denis – Université
Metro v PařížiLinka 13 směr Châtillon – Montrouge
Porte de Saint-Ouen Guy Môquet La Fourche

Les CourtillesLes AgnettesGabriel PériMairie de ClichyPorte de ClichyBrochantSaint-Denis – UniversitéBasilique de Saint-DenisSaint-Denis – Porte de ParisCarrefour PleyelMairie de Saint-OuenGaribaldiPorte de Saint-OuenGuy MôquetLa FourchePlace de ClichyLiègeSaint-LazareMiromesnilChamps-Élysées – ClemenceauInvalidesVarenneSaint-François-XavierDurocMontparnasse – BienvenüeGaîtéPernetyPlaisancePorte de VanvesMalakoff – Plateau de VanvesMalakoff – Rue Étienne DoletChâtillon – Montrouge