Popenec chlupatý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Glechoma hirsuta)
Jak číst taxoboxPopenec chlupatý
alternativní popis obrázku chybí
Popenec chlupatý (Glechoma hirsuta)
Stupeň ohrožení podle IUCN
chybí údaje[1]
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhluchavkotvaré (Lamiales)
Čeleďhluchavkovité (Lamiaceae)
PodčeleďNepetoideae
Rodpopenec (Glechoma)
Binomické jméno
Glechoma hirsuta
Waldst. & Kit.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Popenec chlupatý (Glechoma hirsuta) je vytrvalá bylina z čeledi hluchavkovitých, jeden ze dvou druhů rodu popenec původních v české flóře.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Popenec chlupatý je vytrvalá bylina s přímou nebo vystoupavou, později poléhavou a v uzlech kořenující lodyhou, dorůstající výšky 15–50 cm. Lodyha je na průřezu čtyřhranná a ze všech stran hustě chlupatá odstávajícími nebo přitisklými trichomy. Řapíkaté listy jsou jednoduché, vstřícné, na lodyze křižmo postavené, s čepelí srdčitého tvaru, na okrajích vroubkované či pilovité, taktéž hustě chlupaté, při pomnutí v prstech vydávají charakteristický nasládlý zápach. Rostlina vytváří dlouhé kořenující výběžky.

Květy jsou oboupohlavné a vyrůstají v koncových lichopřeslenech po 3–5 v paždích listenů tvarově podobných listům. Kalich je pěticípý, žláznatě chlupatý, koruna s vykrojeným horním pyskem a trojcípým spodním pyskem světle modrá až modrofialová, 20–30 mm dlouhá, na spodním pysku bělavě skvrnitá. Rozkvétá od dubna do července, opylován je hmyzem. Plodem jsou čtyři hladké šedohnědé tvrdky.[2][3]

Ploidie druhu je 2n = 4x = 36.[3]

Ekologie a rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Areál rozšíření popence chlupatého zasahuje od jihovýchodní oblasti střední Evropy (Morava, Dolní Rakousko, Slovensko, Maďarsko, jižní Polsko) přes Balkánský poloostrov a pobřeží Černého moře do evropské části Ruska. Roste též v západní Itálii a na Sicílii. Vyrůstá na polostinných stanovištích v květnatých dubohabřinách, teplomilných doubravách, bučinách nebo lužních lesích, dále na okrajích lesů, v lesních lemech a křovinách, též v ruderální vegetaci. Preferuje čerstvě vlhké, humózní půdy, mírně kyselé nebo bazické, bez ohledu na podloží.[2][3]

V České republice se vyskytuje pouze na Moravě, především v karpatském mezofytiku a na některých místech panonského termofytika. V Červeném seznamu ohrožených druhů je řazen do kategorie C3 (ohrožený druh), zákonem chráněn není.[2][3]

Využití[editovat | editovat zdroj]

Na rozdíl od příbuzného popence obecného (Glechoma hederacea) pro něho není udáváno žádné léčivé nebo gastronomické využití.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The IUCN Red List of Threatened Species 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03].
  2. a b c GLECHOMA HIRSUTA Waldst. et Kit. – popenec chlupatý / zádušník chlpatý | BOTANY.cz [online]. [cit. 2019-04-15]. Dostupné online. 
  3. a b c d Chrtek J. jun. (2000): Glechoma L. – popenec. – In: Slavík B., Chrtek J. jun. & Štěpánková J. (eds), Květena České republiky 6, p. 634–636, Academia, Praha.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]