František Josef Materna

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
František Josef Materna
František Josef Materna ve své laboratoři (cca 1900)
František Josef Materna ve své laboratoři (cca 1900)
Narození28. září 1858
Nová Paka
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí20. ledna 1929
(ve věku 70 let)
? Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Místo pohřbeníOlšanské hřbitovy
Národnostčeská
Povoláníchemik, podnikatel
ChoťJulie Maternová, roz. Fuchsová
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

František Josef Materna (28. září 1858 Nová Paka[1]20. ledna 1929 ? Praha) byl český podnikatel, chemik a vývojář v oboru výroby barev a laků, majitel továrny v pražských Holešovicích. Stal se průkopníkem ve svém oboru, za svou kariéru dosáhl celé řady patentů, roku 1922 pak jeho továrna prošla kubistickou přestavbou od architekta Rudolfa Stockara.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Nové Pace, pocházel z rodiny Josefa Materny, který zde roku 1852 založil textilní továrnu na výrobu stávkového zboží[2]. V dospělém věku odešel do Prahy, absolvoval chemické vzdělání. Roku 1885 se v Nové Pace oženil s Julií Fuchsovou, která odsud rovněž pocházela.

První česká továrna laků, fermeží a barev F. J. Materna[editovat | editovat zdroj]

Roku 1882 získal živnostenské oprávnění a založil Materna v Bredovské ulici (pozdější ulice Politických vězňů) na Novém Městě továrnu na výrobu barev, laků a fermeží. Investoval do závodu též věno své manželky (10 000 zlatých), rozšiřoval sortiment výroby. Záhy se stal jedním z předních výrobců ve svém oboru. Firma se následně změnila název na První česká továrna laků, fermeží a barev F. J. Materna.

Továrna na barvy a laky Materna v Holešovicích (před přestavbou roku 2018)

Roku 1890 přestěhoval závod do Zlatnické ulice, roku 1893 se František Josef Materna rozhodl rozšířit výrobu a přemístit provoz do ještě většího prostoru v Holešovicích, na nároží Dělnické a Osadní ulice (Dělnická 20). Roku 1922 došlo k přestavbě průčelí v tehdy moderním kubistickém stylu podle návrhu architekta Rudolfa Stockara. Štít jednopatrové administrativní budovy s centrálním vstupem je celý stylizován do tvaru iniciály písmene M, tedy příjmení zakladatele firmy. mimo centrum města.

Hrobka rodiny F. J. Materny na Olšanských hřbitovech

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

František Josef Materna zemřel 20.1.1929 ve věku 70 let, pravděpodobně v Praze, a byl pohřben v modernistické rodinné hrobce na Olšanských hřbitovech.

Po jeho smrti převzal vedení rodinné firmy jediný syn Viktor Materna (1887–1935). Tovární výroba byla ve 30. letech 20. století rozšířena o nový moderní závod v Hostivaři u Prahy. Po převzetí moci ve státě komunistickou stranou v Československu v únoru 1948 byla rodinná firma znárodněna.

Roku 2018 byl objekt továrny zdemolován, zachováno bylo pouze průčelí původní administrativní budovy a okolo byl postaven osmipodlažní bytový komplex.

Rodinný život[editovat | editovat zdroj]

František Josef Materna se v Nové Pace 10. června 1885 oženil s Julií, rozenou Fuchsovou (1862–1936), z Nové Paky. Měli spolu celkem čtyři děti: Viktora, Milenu, Věru provdanou Jirounkovou a Zdeňku, všechny narozené v Praze (Viktor na Královských Vinohradech).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivní katalog. katalog.ahmp.cz [online]. [cit. 2020-12-08]. Dostupné online. 
  2. Josef Materna, výroba a prodej stávkového zboží Nová Paka - PDF Free Download. docplayer.cz [online]. [cit. 2020-12-08]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]