Evangelický kostel v Děčíně

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Evangelický kostel (Podmokly))
Evangelický kostel v Děčíně
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajÚstecký
OkresDěčín
ObecDěčín
LokalitaPodmokly
Souřadnice
Map
Základní informace
CírkevČeskobratrská církev evangelická
Současný majitelFarní sbor Českobratrské církve evangelické v Děčíně
Architektonický popis
Stavební slohnovogotika
Další informace
AdresaDěčín, ČeskoČesko Česko
UliceTeplická a Na Úpatí
Kód památky33395/5-5026 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Ježíše Krista v Děčíně-Podmoklech (německy Evangelische Christuskirche in Bodenbach) je evangelický luteránský farní kostel v městské části Děčín-Podmokly v Ústeckém kraji. Novogotický kostel z roku 1884 je dílem německého architekta Gotthilfa Ludwiga Möckela.

Do roku 1918 byla součástí evangelického superintendentury Západní Čechy, do roku 1945 patřila Německé evangelické církvi v Čechách, na Moravě a ve Slezsku a po odsunu německého obyvatelstva jej využívá Českobratrská církev evangelická.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Podmokly, kostel Ježíše Krista

V době reformace v 16. století vznikla v roce 1559 v Podmoklech (německy Bodenbach) protestantská farnost, která však v roce 1624 v průběhu protireformace zanikla.

Poté, co byla v roce 1850 železniční trať Děčín – Drážďany-Neustadt připojena k rakouské c.k. Severní státní dráze, byly ze Saska do Podmokel přesunuly některé celní a železniční úřady. Jejich zaměstnanci zde poté založili vlastní evangelicko-luteránskou církevní obec.

Výstavbou kostela byl pověřen drážďanský architekt Gotthilf Ludwig Möckel, který zde v letech 1881-1884 postavil kostel v pseudogotickém slohu, jako zjednodušenou kopii vlastního dřívějšího kostela sv. Lukáše ve Cvikově-Planicích z let 1873-1876. Stejně jako cvikovský kostel je budova v Podmoklech koncipována jako trojlodní bazilika s nízkými bočními loděmi, širokou příčnou lodí a západní věží v průčelí, která nad hřebenem přechází v osmibokou.[1]

Jak připomíná tabulka na zdi kostela, konal se zde 15. ledna 1923 varhanní koncert Alberta Schweitzera.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Christuskirche (Podmokly) na německé Wikipedii.

  1. Václav Zeman: Sächsische Architekten und der evangelische Kirchenbau in Nordwestböhmen um 1900. In: Sächsische Heimatblätter, 2018, S. 163. digitalisat

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]