Dvorek (hradiště)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dvorek
Pohled na Dvorek
Pohled na Dvorek
Poloha
AdresaV Zaražených, Oslavany, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Dvorek
Dvorek
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přibližný rozsah hradiště dle mapy císařského otisku stabilního katastru

Dvorek (též V Zaražených) je zaniklé pravěké výšinné sídliště kultury s moravskou malovanou keramikou poblíž Oslavan v okrese Brno-venkov. Lokalita se nachází v nadmořské výšce okolo 280 metrů na vrcholu ostrohu s příkrými svahy, asi kilometr severozápadním směrem od Oslavan v prostoru Oslavanské brázdy. Ze severovýchodu je ostroh obtékán říčkou Balinkou a z jihozápadní strany Ketkovským potokem.[1] Na místě hradiště dnes stojí stožár vysílače a dvůr, na starých mapách označovaný jako Dvorek, Zaraženský Dvůr nebo Heinrichshof čili Jindřichův Dvůr.

Etymologie[editovat | editovat zdroj]

Dnešní název lokality V Zaražených vznikl nejspíše zkomolením slova Zahražený. Bližší význam názvu je však nejasný. Jan Knies se na základě toho domníval, že se mohlo jednat o významněji opevněné (tzv. zahražené) hradiště.[2]

Archeologický výzkum[editovat | editovat zdroj]

Lokalitu zdokumentoval na počátku osmdesátých let 19. století jako první oslavanský amatérský archeolog, ornitolog a učitel Václav Čapek. Ten zde objevil množství fragmentů neolitické keramiky a opracovaných kamenných nástrojů. Po něm se archeologickým výzkumem lokality zabýval ještě jeho současník Jan Knies[3] a posléze Vilém Gross. Na konci sedmdesátých let 20. století pak ještě Pavel Koštuřík a Ivo Rakovský, kteří však při prováděných výkopových sondách (na jižním okraji lokality, kde by šlo očekávat zbytky opevnění) nenarazili na známky fortifikace.[4] Nalezli zde však fragmenty pravěké keramiky.

Stavební podoba[editovat | editovat zdroj]

Na nejpřístupnější severní straně, přibližně v místech nejsevernější budovy Dvorku, se nacházel neolitický příkop a val, který toto sídliště o rozloze asi 2,7 ha chránil a prostorově uzavíral. Příkop je na východní straně ještě patrný. Na severovýchodě od Dvorku je malá, dnes již zalesněná rokle, která padá do údolí Balinky. Jan Knies zmiňuje, že v této blízké rokli (zhruba 100–150 metrů od Dvorku) byl v jeho době pramen s vyvěrající chutnou vodou. Tento pramen pravděpodobně sloužil jako primární zdroj pitné vody (podstatně bližší a přístupnější než oba potoky). Další pramen, zřejmý na mapě třetího vojenského mapování a stékající pro změnu do Ketkovického potoka, se nacházel asi 500 metrů severozápadně od Dvorku.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ČIŽMÁŘ, Miloš. Encyklopedie hradišť na Moravě a ve Slezsku. 1. vyd. Praha: Libri 303 s. ISBN 80-7277-174-4, ISBN 978-80-7277-174-5. OCLC 56900666 S. 197–199. 
  2. KOŠTUŘÍK, Pavel. Výšinné sídliště u Oslavan a poznámky k mladšímu období kultury s moravskou malovanou keramikou. In: Sborník prací Filozofické fakulty brněnské univerzity. E, řada archeologicko-klasická. Brno: Filozofická fakulta brněnské univerzity, 1980. Dostupné online. S. 65–73.
  3. PALLIARDI, Jaroslav. Časopis Vlasteneckého muzejního spolku Olomouckého. In: Olomouc: Vlastenecký muzejní spolek olomoucký, 1893. Dostupné online. S. 85–90.
  4. POULÍK, Josef. Přehled výzkumů 1978. In: Brno: Archeologický ústav československé akademie věd v Brně, 1980. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-07-26. S. 10. Archivováno 26. 7. 2020 na Wayback Machine.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]