Clermont-Ferrand

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Clermont-Ferrand
Clermont-Ferrand – znak
znak
Clermont-Ferrand – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška321–602 m n. m.
StátFrancieFrancie Francie
RegionAuvergne-Rhône-Alpes
DepartementPuy-de-Dôme
ArrondissementClermont-Ferrand
Kantonchef-lieu 9 kantonů
Clermont-Ferrand
Clermont-Ferrand
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha42,67 km²
Počet obyvatel141 569 (2012)
Hustota zalidnění3 317,8 obyv./km²
Správa
StarostaOlivier Bianchi
Oficiální webwww.clermont-ferrand.fr
E-mailcontact@ville-clermont-ferrand.fr
PSČ63000
INSEE63113
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Clermont-Ferrand je město ve střední části Francie v departmentu Puy-de-Dôme a regionu Auvergne-Rhône-Alpes. Díky své výjimečné poloze ve Francouzském středohoří má Clermont-Ferrand strategickou pozici a leží na spojnici Francie a střední Evropy.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

O Clermontu se říká, že byl zrozen z ohně, vody a vzduchu, jelikož je obklopen 80 sopkami (již nečinnými). Nejznámější z nich je Puy de Dôme, který ční nad městem. Hory vytváří srážkový stín, který z lokality vytváří jedno z nejsušších míst francouzského vnitrozemí. Hory také brání proudění od Atlantiku, takže je tu výrazně kontinentálnější počasí než u některých jiných nedalekých měst. Vede to k tomu, že je tu poměrně chladná zima a naopak velmi horké léto. Od listopadu do března běžně mrzne, většinu zim sněží a město je s ohledem na svou pozici v údolí často sužováno inverzí, zatímco okolní hory jsou zalité sluncem. V létě teploty naopak často atakují teploty kolem 35 °C (95 °F), časté jsou silné bouřky. Na severu regionu v Limagne se nacházejí rozsáhlá úrodná obilná pole.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Název[editovat | editovat zdroj]

Původní název města zněl Augusta Nemetum, což bylo odvozeno od pojmenování návrší Nemossos, kde dnes stojí katedrála. Z tohoto vrchu byla kontrolována galská Avernie. V roce 848 dal celému městu název opevněný hrad Clarus Mons - Clermont. K němu bylo v roce 1731 připojeno malé biskupské městečko Montferrand. Dnešní město je tedy tvořeno původně dvěma samostatnými městy, jejichž spojení nařídil Ludvík XIII. a potvrdil Ludvík XV.

Pravěk a starověk[editovat | editovat zdroj]

Clermont patří k jedněm z nejstarších měst v celé Francii. První dochovaná zmínka pochází od řeckého geografa Strabóna, který jej nazval "metropolí Arvernů" (čímž myslel jejich oppidum či hlavní město kmene). Město se tehdy nazývalo nemessos - galský výraz pro posvátný les, a bylo umístěno na mohyle, kde se dnes nachází katedrála. Někde v blízkosti tohoto osídlení se pravděpodobně kolem roku 72 př. n. l. narodil arvernský náčelník Vercingetorix - muž, který později sjednotil galské kmeny proti římské invazi vedené Juliem Caesarem. K jejich střetu došlo nedaleko, na náhorní plošině Gergovia, kde v roce 52 př. n. l. byli Římané odraženi. Kolem přelomu letopočtu, po dobytí ŘÍmany, se město stalo známé jako Augustonemetum; toto jméno v sobě spojovalo původní galské pojmenování a jméno císaře Augusta. Jeho populace je ve 2. století n. l. odhadována na 15 000 - 30 000 obyvatel, což z něj ční jedno z největších měst římské Gálie. Následně je ve 3. století město nazváno Arvernis podle svých obyvatel, stejně jako se to stalo dalším galským městům v okolí.

Středověk[editovat | editovat zdroj]

Clermont-Ferrandd má vlastně dvě důležité historické fáze – antický Clermont a středověký Montferrand založený hrabětem d'Auvergne. Tato dvě města se vyvíjela paralelně.

V 5. století bylo v Arvernis zřízeno biskupství. Biskup Namatius, osmý nebo devátý biskup, zde vybudoval katedrálu zasvěcenou svatému Řehoři z Tours. Nicméně po odchodu Římanů procházelo město temným obdobím, což se nezměnilo po celý středověk. V raném středověku bylo terčem nájezdníků, kteří drancovali Římany opuštěnu Gálii. V letech 471 až 475 byla oblast Auvergne často cílem vizigótských výbojů a město bylo několikrát vydrancováno, jednou dokonce samotným Eurichem, jedním z nejvýznamnějších vizigótských panovníků. Přestože se ve městě tehdy již nacházelo křesťanské biskupství, bylo přičleněno do vizigótské říše. O generaci později se stalo součástí Francké říše.

8. listopadu 535 zde byl zahájen první clermontský koncil.

V roce 570 biskup Avitus nařídil místním židům, kterých bylo kolem 500, aby přijali křest, nebo z města odešli.

V roce 848 bylo město přejmenováno na Clairmont podle hradu Clarus Mons. V téhle době šlo o episkopální město, jemuž vládl biskup. Clermont nebyl ušetřen ani vikingských nájezdů v době, kdy karolínské impérium sláblo. Napaden byl Normany pod vedením Hasteina či Hastingena v roce 862 a 864, a pak znovu v roce 899 (podle některých pramenů až v roce 910).

Biskup Etiénne II. vybudoval novou románskou katedrálu, která byla vysvěcena v roce 946. Ta byla téměř celá nahrazena současnou gotickou katedrálou s unikátním vitrážním zdobením a nástěnnými malbami, ačkoliv krypty přečkaly a věže byly přebudovány až v 19. století.

Na druhém clermontském koncilu, konaném v roce 1095, vyhlásil papež Urban II. první křížovou výpravu, která odtud následně i vyrážela osvobodit Jeruzalém od muslimské nadvlády. Z této doby pochází také románská bazilika Notre-Dame-du-Port.

Po neustále se opakujících sporech mezi hrabaty z Auvergne a clermontskými biskupy, založila hrabata konkurenční město Montferrand na vyvýšenině nedaleko hradeb Clermontu a podle vzoru nových okolních měst, která v oblasti vyrostla v 12. a 13. století. Až do raného novověku zde existovala dvě oddělená města: biskupské město Clermont a hraběcí Montferrand, který je jedinečným obrazem města z XII. století.

Novověk a současnost[editovat | editovat zdroj]

V průběhu renesance a osvícenství město žilo čilým životem, z této doby se zde nachází přes 50 fontán. Socha Vercingetoriga od Bartholdiho je unikátní památkou, kterou mohou obdivovat i milovníci současného moderního umění.

V roce 1551 se Clermont stal královským městem a o šedesát let později, v roce 1610, se stal nedílnou součástí majetku francouzské koruny. 15. dubna 1630 se na základě Troyského ediktu obě města, Clermont a Montferrand, spojila. To bylo potvrzeno v roce 1731 Ludvíkem XV. podle tzv. Druhého ediktu. V tu dobu nebyl Montferrand víc než clermontským satelitem a tato neprestižní pozice mu vydržela až do začátku 20. století. Ve snaze znovu získat nezávislost Montferrand třikrát žádal o zrušení spojení - v roce 1789, 1848 a 1863.

Ve 20. století spojila dvě města výstavba michelinských továren a městských zahrad, které formovaly moderní Clermont-Ferrand, ačkoliv stará centra přežila a zejména Montferrand si udržuje vlastní silnou identitu.

Turistika[editovat | editovat zdroj]

V blízkosti města se nachází dva vulkanické národní přírodní parky: Přírodní regionální park Auvergneských sopek a Livradois-Forez. V srdci těchto parků leží mnoho jezer, hradů a římských památek. Vulcania je jediný evropský sopečný park, kde lze sledovat zrod sopky a její život.

Okolí Clermontu je rájem pro turistiku, cykloturistiku, paragliding, kluzáky.

Vzdělání[editovat | editovat zdroj]

Vývoj počtu obyvatel[editovat | editovat zdroj]

Počet obyvatel

Sport[editovat | editovat zdroj]

Osobnosti města[editovat | editovat zdroj]

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Profil Archivováno 4. 6. 2020 na Wayback Machine. na weltfussballarchiv.com (anglicky)
  2. C, Franco. Avitus [online]. 2021-08-02 [cit. 2023-07-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Blaise Pascal - Education, Pensées & Religion. Biography [online]. 2021-05-27 [cit. 2023-07-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Chamfort. authorscalendar.info [online]. [cit. 2023-07-20]. Dostupné online. 
  5. Biography - ERIH. www.erih.net [online]. [cit. 2023-07-20]. Dostupné online. 
  6. Olympedia – Yves Dreyfus. www.olympedia.org [online]. [cit. 2023-07-20]. Dostupné online. 
  7. Information about Patrick Depailler from historicracing.com. www.historicracing.com [online]. [cit. 2023-07-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. Dominique Perrault Architecture - Chronology. www.perraultarchitecture.com [online]. [cit. 2023-07-20]. Dostupné online. 
  9. Olympedia – Gabriella Papadakis. www.olympedia.org [online]. [cit. 2023-07-20]. Dostupné online. 
  10. Remi Cavagna. FirstCycling.com [online]. [cit. 2023-07-20]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]