Chořelice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chořelice
Letecký snímek Chořelic
Letecký snímek Chořelic
Lokalita
Charaktervesnice
ObecLitovel
OkresOlomouc
KrajOlomoucký kraj
Historická zeměMorava
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Počet obyvatel313 (2021)[1]
Katastrální územíChořelice (2,16 km²)
PSČ784 01
Chořelice
Chořelice
Další údaje
Kód k. ú.652784
Kód ZSJ52787
Geodata (OSM)OSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chořelice (německy Korzelitz) je dřívější osada, dnes základní sídelní jednotka a katastrální území města Litovel (na jeho jižním okraji) v Olomouckém kraji. Žije zde zhruba 270 obyvatel. Předsedou osadního výboru je Ing. Vladimír Vaněk.

Jméno[editovat | editovat zdroj]

Původní jméno vesnice bylo Chořelúc (mužského rodu, v nejstarším dokladu z 1371 zapsáno jako Chorzielucz) a bylo odvozeno od osobního jména Chořelút (v němž byla obsažena přídavná jména ch(v)orý - "hubený" a lútý - "lítý"). Význam místního jména byl "Chořelútův majetek". Po provedení hláskové změny ú > í vznikla podoba Chořelíc, která se brzy změnila na Chořelice podle jmen jiných osad s tím zakončením. V místním nářečí se do 20. století udrželo jednotné číslo v podobě Chořelec, které občas proniklo i do písemných záznamů (např. 1751 Korželetz).[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Historická pohlednice s nádražím

Od 14. století byly Chořelice zeměpanským majetkem. V 16. století se staly součástí města Litovel. Úplná integrace k městu proběhla roku 1975. Vesnice byla původně zemědělskou obcí, z průmyslové výroby se zde vyráběly pouze cihly.

V roce 2004 Chořelice zasáhlo tornádo.

V ranních hodinách 16. března 2020, v době, kdy se Česká republika potýkala s pandemií covidu-19, rozhodli hygienici s ohledem na prudký nárůst pacientů s tímto onemocněním o uzavření měst Uničova a Litovle spolu s jejich okolím. Policie oblast střežila a neumožnila nikomu do oblasti vstoupit, ani ji opustit. Jednou z takto zasažených vesnic byly i Chořelice.[3] Uzavření oblasti skončilo 30. března.[4]

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Chořelice jsou starobylá obec slovanského původu, což dosvědčuje název a poslední archeologické vykopávky. Uprostřed obce je krásná náves s kaplí a mnoha typickými hanáckými grunty. Vzhled obce ale narušuje město Litovel svým průmyslovým předměstím.[zdroj?]

Nedaleko obce je v místě bývalé cihelny motokrosový areál, kde se pořádají známé superkrosové závody. Hruška Chořelice hraje 1. ligu v malé kopané. Působí zde také Sbor dobrovolných hasičů Chořelice.

Symboly[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Český statistický úřad: Výsledky sčítání 2021 – otevřená data. Dostupné online. [cit. 2022-11-01].
  2. Hosák, Šrámek: Místní jména na Moravě a ve Slezsku I, Praha 1970, str. 323.
  3. KRATOCHVÍL, Luboš; ČTK. Hygienici zavřeli Litovel, Uničov a 19 obcí. V izolaci je 24 tisíc lidí. iDNES.cz [online]. 2020-03-16 [cit. 2020-03-16]. Dostupné online. 
  4. TAŠEVSKÁ, Barbora; KOTVALOVÁ, Lucie; ČTK. Skončila mimořádná opatření na Olomoucku. Lidé se mohou volně pohybovat, opět zde zastavují vlaky. iROZHLAS [online]. Český rozhlas, 2020-03-30 [cit. 2020-04-01]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]