Přeskočit na obsah

Château d'Eau (stanice metra v Paříži)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Château d'Eau
StátFrancie
Město10. obvod
Uliceboulevard de Strasbourg
Vznik21. dubna 1908
Linky4
Externí odkazy
Zeměpisné souřadnice
Map
Kód památkyPA00086508
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Nástupiště na stanici

Château d'Eau je nepřestupní stanice pařížského metra na lince 4 v 10. obvodu v Paříži. Nachází se na křižovatce ulic Rue du Château-d'Eau a Boulevard Strasbourg.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanice byla otevřena 21. dubna 1908 jako součást prvního úseku linky 4. Stanice byla postavena jen mělce pod zem, neboť linka 4 byla stavěna hloubeným způsobem svrchu. Koleje vedou uprostřed a po stranách jsou nástupiště.

Název[editovat | editovat zdroj]

Jméno stanice je odvozeno od názvu ulice Château-d'Eau (česky vodojem), která své jméno nese od počátku 19. století. Na křižovatce ulic Rue du Faubourg-du-Temple a Boulevard du Temple vzniklo náměstí, na jehož místě bývala bašta starých hradeb z dob Karla V., a které se až do roku 1879 nazývalo Place du Château-d’Eau. Své pojmenování získalo po fontáně, která jej zdobila od roku 1811. Malé náměstí bylo posléze přestavěno na dnešní Place de la République a vznikla zde nová fontána, která byla roku 1880 přemístěna na Place Félix-Éboué ve 12. obvodu. Ulice vedoucí z nového náměstí si však svůj původní název ponechala.

Vstupy[editovat | editovat zdroj]

Stanice má dva východy, z nichž jeden slouží jako vchod, zdobené tradičními secesními bránami a zábradlím, které pro společnost provozující pařížské metro vytvořil v roce 1900 architekt Hector Guimard. Tyto vstupy do stanic pařížského metra byly 29. května 1978 zapsány na seznam historických památek.

  • První vstup Rue du Château-d'Eau na jižní straně stanice slouží jako vchod i východ, kde jsou prodejní automaty a informační přepážka. Výstup vede na chodník před domy č. 51-53 na západní straně bulváru de Strasbourg na rohu ulice du Château-d'Eau.
  • Druhý výstup Boulevard de Strasbourg na severní straně stanice slouží pouze jako východ na východní stranu bulváru de Strasbourg před dům č. 40. Tento východ vede pouze z nástupiště ve směru Porte de Clignancourt.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Château d'Eau (métro de Paris) na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Porte de Clignancourt Metro v PařížiLinka 4 směr Bagneux – Lucie Aubrac
Gare de l'Est Château d'Eau Strasbourg – Saint-Denis

Porte de ClignancourtSimplonMarcadet – PoissonniersChâteau RougeBarbès – RochechouartGare du NordGare de l'EstChâteau d'EauStrasbourg – Saint-DenisRéaumur – SébastopolÉtienne MarcelLes HallesChâteletCitéSaint-MichelOdéonSaint-Germain-des-PrésSaint-SulpiceSaint-PlacideMontparnasse – BienvenüeVavinRaspailDenfert-RochereauMouton-DuvernetAlésiaPorte d'OrléansMairie de MontrougeBarbaraBagneux – Lucie Aubrac