Fontána Château d'eau (12. obvod)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o fontáně ve 12. obvodu. O stejnojmenné fontáně v 19. obvodu pojednává článek Fontána Château d'eau (19. obvod).
Fontána Château d'eau

Fontána Château d'eau [šatódó] (neboli Fontána Vodárenská věž), též nazývána Fontána lvů (Fontaine des Lions) je fontána v Paříži ve 12. obvodu na náměstí Place Félix-Éboué.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kašna vznikla v roce 1875 a jejím autorem je architekt Gabriel-Jean-Antoine Davioud. Kašna získala svůj název podle náměstí, na kterém se původně nacházela - Place du Château-d'Eau (dnešní Place de la République). Nahradila tak předchozí kašnu stejného jména z roku 1811, která byla přesunuta v roce 1867 z náměstí do 19. obvodu. V roce 1880 byla i druhá fontána přemístěna na Place Daumesnil (dnešní Place Félix-Éboué) a na jejím místě bylo postaveno alegorické sousoší Republiky.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Fontána se skládá z velkého kruhového bazénu, ke kterému přiléhají tři nádrže. Je vyzdobená osmi bronzovými lvy, kteří chrlí vodu. Autorem lvů je sochař Henri-Alfred Jacquemart. Na kamenných podstavcích, které podpírají dolní nádrž, spočívají ženské hlavy, které vytvořil Louis Villeminot.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Fontaine du Château d'eau (Gabriel Davioud) na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]