Bolest hlavy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Cefalea)
Tento článek je o tenzním původu bolestí hlavy. O bolestech migrenózních pojednává článek Migréna.
Bolest hlavy
George Cruikshank: Bolest hlavy (karikatura, 1819)
George Cruikshank: Bolest hlavy (karikatura, 1819)
Klasifikace
MKN-10G43.G44., R51.
MeSHD006261
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tenzní bolest hlavy (obec. cefalalgie, cefalea), je označení pro pocity bolesti v oblasti hlavy, různé intenzity a trvání. Jde o nepříjemnou, často intenzivně vnímanou bolest, lokalizovanou v hlavě či vystřelující ze záhlaví k očím a kterou mohou doprovázet závratě, točení hlavy, hučení či pískání v uších. Častěji se tyto projevují na straně dominantní končetiny.

Nejčastější důvod těchto bolestí bývá svalová tenze či poruchy vertebrogenní.[1][2]

Tenzní příčiny[editovat | editovat zdroj]

Klinický obraz u tenzních bolestí vykazuje napětí svalů krční páteře či svalů žvýkacích, svalové dysbalance krčního svalstva, bolestivé trigger pointy ve svalech, dále poruchy kluznosti skalpu, krčních fascií aj.[2] Svou funkční roli hraje i přetěžování horních končetin (např. dlouhodobé klikání myší),[3] vystavování se průvanu, stresům, nedostatek relaxace a pohybu, dehydratace, horní typ dýchání namísto správného bráničního aj.

Vertebrogenní příčiny[editovat | editovat zdroj]

Vertebrogenní příčiny bolestí hlavy bývají nejčastěji předsunuté držení hlavy, špatná pozice hlavy ve spánku,[1] poruchy hybnosti obratlů, blokády obratlů aj. Vertebrogenní poruchy ovlivňují i vazokonstrikci mozkových cév, čímž mohou simulovat bolest migrenózní.[2]

Anatomie a funkce[editovat | editovat zdroj]

Krční páteř přemosťuje oblast mezi hlavou a rameny. Krk je tedy citlivý na svou fyziologickou vzpřímenou polohu, hybnost a průchodnost tepen. Pokud nosné struktury na spodině lebeční (okcipitální kondyly) nekorelují s chrupavkami prvního obratle, např. při strnulých rotačních a vyosených pozicích hlavy, mohou utiskovat subokcipitální nerv,[4] či rozvolňovat lig. transversum atlantis mezi obratli C1 - C2.[1] Útisk subokcipitálního nervu pak může způsobovat bezprostřední dráždění, ztuhlost předních svalů krku může bránit zásobení mozku karotidami a útisk zadní arterie vertebralis zas může působit nedokrvení mozečku. Tak může docházet k celkové hypoxii mozku, jenž bývá při sedavých zaměstnáních nadměrně zaměstnán.

Diagnostika a terapie[editovat | editovat zdroj]

Diferenciální diagnostika bolestí hlavy je náročná a interdisciplinární.[2] Doporučuje se zlepšení ergonomie pracovního prostředí, eliminace psychogenních spouštěčů bolestí, častější pohyb a manuální fyzioterapie před povšechným užíváním farmak.

Jiné příčiny[editovat | editovat zdroj]

Bolest hlavy z nadužívání léků[editovat | editovat zdroj]

Bolest hlavy z nadužívání léků, bolesti hlavy z nadužívání analgetik, bolest hlavy z nadužívání akutní medikace nebo také bolest hlavy indukovaná nadměrným užíváním medikace (anglicky MOH – medication overuse headache) je bolest hlavy vzniklá paradoxně důsledkem příliš častého užívání léků proti bolesti, jako jsou triptany, ergotaminy, opiáty, nesteroidní protizánětlivé léky (zkratka NSA nebo také NSAID) nebo paracetamol.[5][6]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bolesť hlavy na slovenské Wikipedii.

  1. a b c RYCHLÍKOVÁ, Eva, Skryto v páteři (1985)
  2. a b c d LEWIT, Karel. Manipulační léčba v rámci léčebné rehabilitace (1990)
  3. JANDA, Vladimír, Přetěžování horních končetin opakovanými pohyby (1988)
  4. ROLF, Ida P., "Rolfing: reestablishing the natural alignment and structural integration of the human body for vitality and well-being", Healing arts press, Vermont (1977), ISBN 978-089281335-3
  5. Jak vzniká a jak se léčí bolest z nadužívání léků? Jak se léčí migréna? Migréna Kompas 1/2022. Dostupné online, s. 2–3.
  6. Medication overuse headache. The Migraine Trust [online]. [cit. 2022-12-22]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Wikipedie neručí za správnost lékařských informací v tomto článku. V případě potřeby vyhledejte lékaře!
Přečtěte si prosím pokyny pro využití článků o zdravotnictví.