Cathartes

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxCathartes
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaptáci (Aves)
Podtřídaletci (Neognathae)
Řádkondoři (Cathartiformes)
Čeleďkondorovití (Cathartidae)
RodCathartes
Illiger , 1758
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Cathartes je rod ptáka patřící do čeledi kondorovití (Cathartidae) obývající Severní, Střední a Jižní Ameriku. Název pochází z řeckého καθαρτης, což znamená čistič. V rodu Cathartes jsou zařazeny tři žijící druhy: kondor krocanovitý, kondor menší a kondor větší. Zařazení kondorů do systému je nicméně nejasné a jejich podobnost se supy je dána konvergentním vývojem.

Nejnovější výzkumy, ze kterých vychází ve své taxonomické klasifikaci druhu i IUCN, shodně klasifikují čeleď kondorovitých (Cathartidae) jako samostatný klad po boku „okleštěných“[pozn. 1] dravců (Accipitriformes).[1][3] Na základě toho je čeleď řazena buď do samostatného řádu kondoři (Cathartiformes) nebo zahrnuta do řádu dravců (Accipitriformes).[1]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Všichni kondoři z rodu Cathartes mají černé peří a lysou hlavu, kterou má kondor krocanovitý jako jediný z rodu červenou. Kondor krocanovitý je dlouhý 66 až 81 cm a váží průměrně 1,4 kg. Kondor menší měří na délku 53–66 cm a váží 0,95 až 1,55 kg a kondor větší je dlouhý 64–75 cm a jeho hmotnost se odhaduje na 1,65 kg. K letu všechny druhy používají plachtění.

Chování[editovat | editovat zdroj]

Kondoři se živí především mršinami včetně zvířat přejetých auty, málokdy svou kořist zabíjejí. Při hledání potravy se řídí zrakem, ale především čichem. Specializují se především na rozpoznávání plynu ethylmerkaptanu. Všechny tři druhy si v období rozmnožování nestaví hnízda, ale hnízdí na zemi, útesech nebo v dutinách stromů.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Analýza genomů ukázala, že příslušníci čeledi sokolovitých (Falconidae) jsou daleko blíže příbuzní papouškům (Psittaciformes) a pěvcům (Passeriformes), než ostatním dravcům. Byl proto ustanoven samostatný řád sokoli, který zároveň převzal odborný název původního řádu dravci Falconiformes. „Okleštěný“ řád dravců získal odborný název Accipitriformes.[1][2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Cathartes na francouzské Wikipedii.

  1. a b c KOLEKTIV. Whole-genome analyses resolve early branches in the tree of life of modern birds. Science. Prosinec 2014, čís. 346, s. 1320–1331. DOI 10.1126/science.1253451. (anglicky) 
  2. ERICSON, Per, & kol. Diversification of Neoaves: integration of molecular sequence data and fossils. Biology Letters. Prosinec 2006. Dostupné online. DOI 10.1098/rsbl.2006.0523. (anglicky) 
  3. HACKETT, Shannon J. A Phylogenomic Study of Birds Reveals Their Evolutionary History. Science. Červen 2008, s. 1763–1768. DOI 10.1126/science.1157704. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]