Budova California Academy of Sciences

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jump to navigation Jump to search
Budova California Academy of Sciences
CaliforniaAcademyofSciences.jpg
Základní informace
Architekt Renzo Piano
Poloha
Adresa Kalifornie, San Francisco, Golden Gate Park, Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Souřadnice
Další informace
Web Oficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Budova ve výstavbě v roce 2006

Budova California Academy of Sciences slouží pro instituci stejného jména v San Francisku, v USA. Byla navržena architektem Renzem Pianem v roce 2008. Získala ocenění Silver Holcim Award v kategorii Sustainable Construction a Enwiromental Award za unikátní ekologické zpracování a design.

Nové kalifornské centrum vědy nahrazuje seskupení původních dvanácti budov postavených v letech 19161976, které byly zničeny při zemětřesení v roce 1989.

Lokalita[editovat | editovat zdroj]

California Academy of Sciences je situována v parku Golden gate v San Francisku. Zahrnuje planetárium, akvárium, muzeum přírodní historie a výzkumné centrum. V blízkosti se nachází de Young Memorial Museum od dvojice Herzog & amp; de Meuron se sbírkami amerického, afrického a tichomořského umění.

Koncept stavby[editovat | editovat zdroj]

Objekty jsou umístěny pod zvlněnou střechou, která reaguje na kopcovitou krajinu v okolí San Francisca. Zároveň tento tvar umožňuje přirozenou ventilaci a osvětlení.

Důležitou roli při architektonickém návrhu sehrála ekologie. Většina použitých materiálů je z obnovitelných zdrojů a byla dovezena ze vzdálenosti kratší než 800 km. Konstrukční ocel obsahuje 95 procent recyklovaného železa. I beton obsahuje recyklovanou škváru a izolace recyklovaný textil. Dřevo pochází také z obnovitelných zdrojů.

Energetická náročnost budovy je o 30 až 35 procent menší než u podobných typů budov této velikosti díky ekologicky navržené skladbě střechy, kde vrstva 15 centimetrů zeminy zajišťuje teplotu interiéru o 6 stupňů nižší než u konvenční střeše. Vrchní vrstva střechy je tvořena zeleným kobercem z místních trav a květin.

Kolem celého půdorysu střechy je veden zasklený baldachýn pokrytý fotovoltaickými články, což přispívá ke snížení energetické spotřeby.

Funkce[editovat | editovat zdroj]

Kalifornské centrum tvoří zelená střecha, která spojuje starší budovy kalifornské akademie spolu z nově vzniklými prostory planetária, pralesa a akvária. Uprostřed dispozice se nachází sklem zastřešené prostranství volně propojené s podélně orientovaným výstavním prostorem. Prostranství tvoří spojovací linii mezi dvěma vstupními vestibulů, které propojují původní budovy akademie.

Na západě je deštný prales imitující ekosystém Bornea, Madagaskaru, Kostariky a Amazonie. Z přízemí vede výtah do válcové zakřiveného akvária představujícího prales při povodních. V podzemí najdou návštěvníci Steinhartovo akvárium navržené Studiem Thinc and Urban Urban A & O se skuplturálním prostorem připomínajícím podmořské dno. Akvárium je v současnosti nejhlubším korálovým akváriem na světě s 795 000 litrovými nádržemi tvořícími filipínský podmořský ekosystém. Součástí je i 360 stupňová skleněná bublina, díky které návštěvníci mohou zažít pocit z potápění. Na východ od centrálního prostranství je situováno Morrisonovo planetárium s projekcí ve vysokém rozlišení schopnou přijímat přímé přenosy z NASA.

Konstrukce[editovat | editovat zdroj]

Návrh klade velký důraz na transparentnost a vizuální propojení výstavních prostor s okolním parkem. Vzdušnost je také podpořena štíhlými sloupy s výztužným systémem lan a použitými materiály jako sklo s nízkým obsahem železa a světlého pohledového betonu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Budova California Academy of Sciences na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Budova California Academy of Sciences ve Wikimedia Commons