Brassia

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxBrassia
alternativní popis obrázku chybí
Brassia gireoudiana
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídajednoděložné (Liliopsida)
Řádchřestotvaré (Asparagales)
Čeleďvstavačovité (Orchidaceae)
PodčeleďEpidendroideae
TribusCymbidieae
PodtribusOncidiinae
RodBrassia
R.Br., 1813
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Brassia je rod orchidejí. Jsou to většinou epifyty s jednoduchými pahlízami a pohlednými květy s nápadně úzkými okvětními lístky. Rod zahrnuje přes 50 druhů a je rozšířen v Americe od Floridy po Bolívii.

Kresba Brassia arcuigera z roku 1869

Popis[editovat | editovat zdroj]

Zástupci rodu Brassia jsou epifytní, řidčeji litofytní nebo pozemní orchideje. Oddenek je buď silně zkrácený nebo naopak dlouhý a tlustý. Listy vyrůstají po 1 až 3 z vrcholu jednoduché pahlízy. Pahlízy bývají spíše protáhlé, podlouhlé, vejcovité nebo elipsoidní, často ostře zploštělé, pokryté několika střechovitými pochvami. Listy jsou konduplikátní, většinou podlouhlé, podlouhle eliptické nebo podlouhle obvejčité, tence kožovité až poněkud dužnaté. Květenství jsou většinou hroznovitá nebo výjimečně latovitá, řídká nebo hustá, vyrůstající po 1 až 3 od báze pahlízy. Květy jsou obvykle nápadné a pohledné, často vonné, resupinátní (otočené o 180°), dlouho vytrvávající. Okvětní lístky jsou volné, dlouhé a úzké, na vrcholu zašpičatělé nebo dlouze protažené, většinou zbarvené v různých odstínech zelené, žluté nebo hnědé barvy a hnědě nebo purpurově skvrnité. Korunní lístky jsou podobné jako kališní ale často kratší. Pysk je celistvý, trojlaločný nebo houslovitý, kratší a širší než ostatní části okvětí, na vrcholu často zašpičatělý až ocasatý. Sloupek je krátký a tlustý, nekřídlatý. Prašník je vrcholový, se 2 polinii. Blizna je hřbetní, příčná, úzká.[1][2]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Rod zahrnuje asi 50[2] až 66[3] druhů a je rozšířen výhradně v Americe. Areál jeho rozšíření sahá od Floridy a jižního Mexika po Brazílii a Bolívii.[2][3]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Rod Brassia je v rámci čeledi Orchidaceae řazen do podčeledi Epidendroideae, tribu Cymbidieae a podtribu Oncidiinae.

Význam[editovat | editovat zdroj]

Orchideje rodu Brassia mají pohledné a zajímavé květy a jsou pěstovány ve sbírkách orchidejí. Byly vyšlechtěny hybridní kultivary a také celá řada různých mezirodových kříženců.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. CHASE, Mark W. Flora of North America: Brassia [online]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b c BERRY, P.E. et al. Flora of the Venezuelan Guayana (vol. VII). Missouri: Timber Press, 2003. ISBN 1-930723-13-X. (anglicky) 
  3. a b HASSLER, M. Catalogue of life. Synonymic Checklists of the Vascular Plants of the World [online]. Naturalis Biodiversity Center, 2016. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]