Bart versus Líza versus 3. A

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bart versus Líza versus 3. A
294. díl seriálu Simpsonovi
Pův. názevBart vs. Lisa vs. the Third Grade
Číslořada 14
díl 3
Původní TVFox Broadcasting Company
Premiéra17. listopadu 2002
Česká TVČeská televize
Česká premiéra21. září 2004
Tvorba
ScénářTim Long
RežieSteven Dean Moore
Prod. kódDABF20
Obsah
Tabule„Rybičky nemají rády kafe.“
Gaučový gagV parodii na úvodní scénu sitcomu Get Smart z 60. let prochází Homer mnoha futuristickými dveřmi a chodbami, až se dostane k telefonní budce, propadne podlahou a přistane na gauči, na němž už sedí zbytek rodiny.
Hosté
Posloupnost dílů
← Předchozí
Homerova rock'n'rollová brnkačka
Následující →
Veliká Marge
Seznam dílů 14. řady
Seznam dílů seriálu Simpsonovi
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bart versus Líza versus 3. A (v anglickém originále Bart vs. Lisa vs. the Third Grade) je 3. díl 14. řady (celkem 294.) amerického animovaného seriálu Simpsonovi. Scénář napsal Tim Long a díl režíroval Steven Dean Moore. V USA měl premiéru dne 17. listopadu 2002 na stanici Fox Broadcasting Company a v Česku byl poprvé vysílán 21. září 2004 na České televizi.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Homer si koupí satelitní systém s více než 500 televizními programy. On i Bart se na něm stanou závislými a Bart se vůbec neučí na důležitý nadcházející test, mezitímco Líza tráví veškerý čas přípravami. Jakmile je test hotový, ředitel Skinner vyhlásí výsledky na školním shromáždění. Bart v testu neuspěje a propadá do třetí třídy, zatímco Líza v testu uspěje a je přestupuje do třetí třídy, kde se seznámí s novou učitelkou Audrey McConnellovou. Bart si během vyučování vede v testech dobře, protože si zapamatoval odpovědi z předcházejícího ročníku třetí třídy, zatímco Líza má problém se třídě přizpůsobit. Poté, co Bart odpoví na záludnou otázku, kterou viděl v předchozím ročníku, se Audrey rozhodne sevřít jejich lavice k sobě, protože si učitelka myslí, že Líza potřebuje Bartovu pomoc. Později Bart dostane z testu známku A+, zatímco Líza jen A−. Bart tvrdí, že test byl snadný, a odříká Líze všechny odpovědi, které si zapamatoval z minulého roku ve třetí třídě, protože tvrdí, že klíč s odpověďmi se nikdy nemění. Líza prohlásí, že Bart podváděl, ale učitelka Bartovo vysvětlování neslyšela, a řekne Líze, aby přestala žárlit.

Bart a Líza se stanou dvojicí na výletě v rámci systému párů na exkurzi do Capital City. Když tam dorazí, dozvědí se, že vlajka státu Springfield je ostudná, a učitelka jim zadá za domácí úkol navrhnout novou vlajku. Líza zavolá Marge, když navrhuje vlajku s nápisem „Ku bratrské lásce“. V telefonu si stěžuje na Barta a dělá si z něj legraci, aniž by si uvědomovala, že Bart rozhovor slyší na jiném telefonu a její poznámky ho velmi rozčilují. Druhý den Bart, Líza a ostatní třeťáci předají guvernérovi své návrhy vlajek. Když guvernér uvidí Lízin návrh upravený Bartem, rozpláče se a ukáže vlajku, na které je nyní napsáno „Nauč se prdět“. To Lízu vyděsí a Bart ji nevinně napomene, že guvernéra rozplakala.

Později si Bart Lízu opět dobírá, pohádají se a zmeškají autobus jedoucí zpět do Springfieldu. Hádka je přivede z parkoviště do lesa, v důsledku toho se oba ztratí. Líza řekne Bartovi, že se jí jeho chování dotklo, a Bart zní poněkud omluvně, i když v zájmu úplného odhalení také dodá, že se chce omluvit za to, že před časem použil Homerův parní válec k rozdrcení Lízina kola, z čehož pak obvinil cikány. Ve Springfieldu ředitel Skinner informuje Homera a Marge, že Bart a Líza jsou nezvěstní. Vydávají se je hledat do Capital City. Mezitím se Bart a Líza setkají s rodinou buranů, kteří je zachrání tím, že je odvezou zpět do Capital City. Marge je nadšená, že vidí své děti živé a zdravé, a ředitel Skinner, jenž se obává následků zařazení Barta a Lízy do stejné třídy, navrhne, aby se vrátili ke „statu quo ante“ – obě děti se tak vrátí do svých původních tříd.

Produkce a vydání[editovat | editovat zdroj]

Díl napsal Tim Long a režíroval jej Steven Dean Moore.[1] V epizodě hostuje americký zpěvák Tony Bennett, jeho hlášky však byly převzaty z archivní nahrávky.[1] Díl byl původně vysílán na stanici Fox ve Spojených státech 17. listopadu 2002[1] a ten večer jej vidělo přibližně 7,47 milionu domácností.

S ratingem 7,0 od společnosti Nielsen se epizoda umístila na 44. místě ve sledovanosti v týdnu od 11. do 17. listopadu 2002 (shodně s novými epizodami seriálů Becker a Boomtown). V tom týdnu se jednalo o nejsledovanější pořad na stanici Fox, který porazil pořady jako Tatík Hill a spol., 24 a Malcolm in the Middle.[2]

Dne 6. prosince 2011 vyšel díl na Blu-ray a DVD jako součást boxu The Simpsons – The Complete Fourteenth Season[3] a na DVD audiokomentáři k epizodě se podíleli členové štábu Al Jean, Tim Long, Ian Maxtone-Graham, John Frink, Kevin Curran, Steven Dean Moore, Mike B. Anderson a Michael Price.[4]

Colin Jacobson z DVD Movie Guide napsal, že epizoda „začíná pasáží založenou na televizi, který strašně připomíná díl Homer a desatero aneb Každý krade, jak dovede z 2. řady, a od té chvíle se to moc nezlepší. Jako obvykle objevíme po cestě několik úsměvných momentů – zejména když se Bart snaží naučit mnemotechniku –, ale ty jsou méně hojné, než bych si přál. Nakonec se jedná o zcela průměrnou epizodu.“[4]

Aaron Peck z High-Def Digest označil díl za „nezapomenutelný“.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bart vs. Lisa vs. the Third Grade na anglické Wikipedii.

  1. a b c BATES, James W.; GIMPLE, Scott M.; MCCANN, Jesse L.; RICHMOND, Ray; SEGHERS, Christine. Simpsons World The Ultimate Episode Guide: Seasons 1–20. 1. vyd. [s.l.]: Harper Collins Publishers, 2010. ISBN 978-0-00-738815-8. S. 672–673. 
  2. Associated Press (21. listopadu 2002). "Nielsen ratings". Saint Paul Pioneer Press. S. E9.
  3. The Simpsons DVD news: Extras for The Simpsons - The Complete 14th Season | TVShowsOnDVD.com. web.archive.org [online]. 2012-08-22 [cit. 2021-08-25]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-08-22. 
  4. a b The Simpsons: The Complete Fourteenth Season [Blu-Ray] (2002). www.dvdmg.com [online]. [cit. 2021-08-25]. Dostupné online. 
  5. The Simpsons: The Complete Fourteenth Season Blu-ray Review | High Def Digest. bluray.highdefdigest.com [online]. [cit. 2021-08-25]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]