Anatolij Čepiga

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Anatolij Čepiga
Narození12. dubna 1978 (45 let) nebo 5. dubna 1979 (45 let)
Nikolajevka
Alma materVojenská akademie ministerstva obrany Ruské federace
Povolánídůstojník
ZaměstnavatelJednotka 29155
OceněníHrdina Ruské federace (2014)
Zlatá hvězda Hrdiny Ruské federace (2014)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Anatolij Vladimirovič Čepiga (rusky Анатолий Владимирович Чепига; * 5. dubna 1979 Nikolajevka) je plukovník ruské vojenské rozvědky GRU. Podle Rady Evropské unie[1] se podílel v březnu 2018 ve Spojeném království na otravě Sergeje a Julije Skripalových a podle policie České republiky se podílel na výbuších muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014. Při obou zmíněných akcích vystupoval pod falešným jménem Ruslan Boširov a jeho nejbližším spolupracovníkem byl Alexandr Miškin vystupující pod jménem Alexander Petrov.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se ve vesnici Nikolajevka v Amurské oblasti, ale rodina se brzy přestěhovala do obce Berjozovka, kde Čepiga absolvoval střední vzdělání. Následně se v 18 letech zapsal na Dálněvýchodní vyšší vševojskové velitelské učiliště maršála Sovětského svazu K. K. Rokossovského v Blagověščensku, které absolvoval v roce 2001.

Následně nastoupil do 14. samostatné gardové brigády zvláštního určení GRU, která se později účastnila Druhé čečenské války.

Po roce 2003 se přestěhoval do Moskvy, kde absolvoval Vojenskou akademii ministerstva obrany Ruské federace.

V roce 2014 dostal od prezidenta Vladimira Putina titul Hrdina Ruské federace za „účast na mírových misích“. Podle britské investigativní skupiny Dossier Center Investigative Unit (DCIU) se mělo jednat o účast na záchraně bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, který po svém svržení během Euromajdanu uprchl z Ukrajiny do Ruska.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Чепига, Анатолий Владимирович na ruské Wikipedii.

  1. Prováděcí nařízení Rady EU č. 2019/84, Prováděcí nařízení Rady (EU) 2019/84 ze dne 21. ledna 2019, kterým se provádí nařízení (EU) 2018/1542 o omezujících opatřeních proti šíření a používání chemických zbraníDostupné online.
  2. Skripal spy Anatoliy Chepiga won award for Ukraine job. The Times [online]. 3. října 2018. Dostupné online.