Americký stafordširský teriér

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Americký stafordšírský teriér
Základní informace
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Tělesná charakteristika
Hmotnostpsi: 27–45kg
feny: 20–25kg
Výška †psi: 46–48 cm
feny: 43–46cm
BarvaJakákoli barva, jedna či více barev. Přípustná je i skvrnitost, srst by však neměla být zcela bílá nebo bílá z více než 80 %. Černo-tříslová či černo-játrová se nedoporučují.
Klasifikace a standard
Skupina FCI3: Teriéři psi
Sekce FCI3: Bull Typ Terrier
FCIstandard
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah v kategorii na Commons
† výška uváděna v kohoutku

Americký stafordšírský teriér, zkráceně „staford", je psí plemeno, které má předky v anglických buldocích a teriérech. Jejich křížením vznikli jeho nejbližší příbuzní, americký pitbulteriér a anglický stafordšírský bulteriér. Stafordšírský bulteriér přicestoval do Ameriky z Anglie spolu s anglickými imigranty někdy v 19. století. Pro potřeby psích zápasů, které se staly velmi populární v Americe třicátých let, byl z menšího a lehčího anglického teriéra vyšlechtěn mohutnější a statnější americký teriér. Šlechtění se ubíralo dvěma směry a americký teriér nebyl zpočátku typově ustálen. Protože však bylo nutné ustavit standard plemene, došlo k oddělení obou šlechtitelských linií, a vznikla tak dvě samostatná plemena: americký stafordšírský teriér a americký pitbullteriér, který však ještě nebyl Mezinárodní kynologickou federací FCI jako plemeno uznán. Na rozdíl od svého předchůdce byl stafordšírský teriér šlechtěn pro výstavní účely a v roce 1936 byl schválen jako plemeno Americkým klubem chovatelů psů. V roce 1972 bylo plemeno zaregistrováno i FCI, již jako americký stafordšírský teriér. Je to velmi laskavý, hravý pejsek dobrý do rodiny.

Vzhled[editovat | editovat zdroj]

Americký stafordšírský teriér je menší podsaditý až zavalitý pes. Vyzařuje z něho síla a výkonnost. Výška v kohoutku je obvykle 43 až 48 cm, váha feny je 19 až 23 kg a psa 28 až 40, často i více kg. Hlava je klínovitá s širokou lebkou, zřetelnými lícemi a kulatou, silnou tlamou. Oči má tmavé, posazené široko od sebe, bez růžových víček (výjimku tvoří psi s bílou maskou). Uši jsou krátké složené do tvaru listu růže, dnes již nekupírované (od 1.7.1992 je dle zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, zakázáno kupírovat uši). Silný krk a mohutné svalnaté plece přecházejí v krátký hřbet, mírně se svažující k zádi. Žebra jsou dobře klenutá, ocas je krátký, nízko posazený, kuželovitě se zužující a dnes již také nekupírovaný. Končetiny jsou silné, dobře osvalené se středně velkými tlapami. Srst má americký staford krátkou a lesklou, drsnou na dotek a hustou. Je buďto jednobarevný, nebo skvrnitý, nikdy by však neměl být zcela bílý. Průměrný věk tohoto plemene je 13 let.

Povaha[editovat | editovat zdroj]

Ačkoli se to na první pohled nemusí zdát, je to pes vhodný k dětem i do bytu. Je to typický ochranitel a obranář. Pokud však byl vychován nedůsledně, může být agresivní vůči jiným psům a i nedůvěřivý k cizím lidem. Přece jen jsou v jeho krvi geny zápasníků. Případného zloděje a narušitele spolehlivě odradí pouhý vzhled tohoto na svou velikost enormně silného psa. Někdy je poněkud tvrdohlavý, a proto vyžaduje opravdu disciplínu. Je velmi pohyblivý a čilý a neobyčejně zvídavý ke svému okolí. Je to dobrý krysař, ale i osobní strážce. Ve vypjatých situacích se umí rychle rozhodnout. Ve hře je schopen dobře rozeznat dospělého člověka od dítěte a podle toho také jedná.

Důležitá při držení psa je opatrnost a důslednost. Špatně vychovaný americký staford může být velice nebezpečný pro své okolí. Vyžaduje proto pevnou ruku. Toto plemeno je vhodné chovat v bytě, kde je mu umožněn neustálý kontakt s jeho pánem.

Klasifikace FCI[editovat | editovat zdroj]

Dle klasifikace FCI je americký stafordšírský teriér zařazen do skupiny III.- teriéři, sekce 3 - teriéři typu bull, bez pracovní zkoušky. Oficiální zkratka pro ČR je AST. Využitím je převážně jako sportovní a pracovní pes, hlídač, strážce a společník.

Novorozené štěně - stafordširský teriér

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]