Patterdale teriér

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Patterdale teriér
Základní informace
Země původuSpojené královstvíSpojené království Spojené království
VyužitíNorník, společenský pes
Tělesná charakteristika
Hmotnost4,5 - 7,5 kg
Výška †28 - 38 cm
BarvaČerná, rezavá, pšeničná, černá s pálením, rezavá v tříslech
Klasifikace a standard
Skupina FCINeuznaná plemena
ČMKUstandard
† výška uváděna v kohoutku

Patterdale teriér (anglicky: Patterdale terrier) je anglické psí plemeno, známé i jako černý fellský teriér. Toto plemeno je neuznané Mezinárodní kynologickou federací (FCI).

Historie[editovat | editovat zdroj]

Štěňata PAT

Patterdale teriér pochází z hornatého pomezí mezi Anglií a Skotskem, které dnes známe i jako Lake District . V této oblasti se místní myslivci a kynologové v 18. století snažili vyšlechtit norníka s velkou výdrží a schopností pracovat i v náročných podmínkách, který by dokázal usmrtit i větší zvíře, než je on sám [1]. Z tohoto snažení vznikl patterdale teriér — vytrvalý a neúnavný pes. Nutno podotknout, že při šlechtění se na vzhled nehledělo, proto většinou připomínají patterdale teriérové pouliční směsky. V Lake District žili předci patterdale teriéra již v 16. století, ti byli těm dnešním velmi podobní [2]. Své jméno získal patterdale teriér díky místní vesnici Patterdale [3]. Jedná se o předka Lakeland teriéra, se kterým má i shodnou oblast původu. Krom toho, že to byl i norník jej místní obyvatelé využívali i jako hlídače a krysaře. V současné době je toto plemeno neuznané žádnou z předních kynologických organizací. Oficiální zkratka plemene je PAT. Rozšířené je toto plemeno po celé Evropě, v Severní Americe i části Jižní Ameriky..

Chov v Česku[editovat | editovat zdroj]

V Česku je toto plemeno oblíbené a dá se říct, že má nejširší genofond patterdale teriérů v Evropě [4]. První jedinci, kteří sem k nám byli přivezeni pocházeli z USA od chovatele Hamondse [2]. Těch bylo celkem sedm, dva psi a pět fen [2]. Později k nám byli přivezeni i psi od nejznámějšího chovatele těchto psů a zakladatele nejdůležitějšího klubu patterdale teriérů, od Briana Nuttalla [4]. Od něj sem byli importování dva psi a jedna fena.

V roce 2002 začala platit vyhláška, která zakazovala účast jedinců plemen neuznaných FCI na loveckých zkouškách, ale jejich obliba kupodivu neklesla. Myslivci dodnes toto plemeno používají k norování, nahánění, dohledávkám a dosledům.

Vzniklá plemena[editovat | editovat zdroj]

Patterdale teriér dal vzniknout jednomu psímu plemeni a to lakeland teriérovi. I ten byl vyšlechtěn v Lake District.

Povaha[editovat | editovat zdroj]

Patterdale teriér je vytrvalý a pracovitý lovecký pes. Je velmi temperamentní, věrný a inteligentní. Umí se sám rozhodnout. Psi (samci) bývají často velmi dominantní a proto se při jejich výcviku musí majitel ukázat jako vůdce. Jsou učenliví a hodí se pro agility, norování, aportování, nahánění a dohledávku pernaté zvěře. Jsou mrštní a schopni pracovat v různých podmínkách. V jejich chovu se hodně rozvíjí jejich lovecký pud, který je velmi těžké ovládat. Je značně žárlivý.

Nejsou to dobří společníci do rodiny. Jsou hodně aktivní a vyžadují pohyb, nejpřirozenější je pro ně pak lov. Hlavním problémem ale je jejich dominantnost, která se projevuje nesnášenlivostí jiných psů nebo dominantním chováním vůči dětem. Neumějí pracovat ve skupině s více psy a nejsou vhodní k jiným zvířatům, protože mohou mít sklony je pronásledovat a udávit je. Jsou to ale i dobří hlídači. Mají vysoký hlas, kterým upozorní na jakéhokoliv nezvaného hosta. v případě nouze mohou v obraně majetku i zaútočit.

Péče[editovat | editovat zdroj]

Tito psi potřebují mít dostatek pohybu a zaměstnat nejen svaly, ale i mozek. Jsou velmi inteligentní a hodí se jak pro lov, tak pro psí sporty.

Nevyžaduje speciální výživu.Toto plemeno je velmi vázáno na člověka a nesnáší nátlakové metody výcviku. Při výchově i výcviku musí být majitel především citlivý a vnímavý, patterdale teriér nesnáší parforsní metody výcviku a nátlak. Na vedení je velmi citlivý. Je důležitá správná socializace ve všech fázích vývoje mladého jedince, hlavně pak v případě, že majitel bude chtít, aby pracovat ve smečce.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Toto plemeno nebylo dosud uznáno Mezinárodní kynologickou federací, nemůže proto získat mezinárodní ocenění CACIB a CACIT.[5]

Po novelizaci zákona o myslivosti v roce 2001 se patterdale teriér nemůže stát v ČR lovecky upotřebitelným psem.[5] Zákon totiž praví, že „lovecky upotřebitelným psem se může stát lovecké plemeno uznané FCI, a to po složení potřebných zkoušek“.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://patterdale-terier.hafici.cz/ [online]. 
  2. a b c http://www.psizona.cz/atlastxt/nofci08.htm [online]. 
  3. FOGLE, Bruce. Velká encyklopedie psů. 6.. vyd. [s.l.]: Slovart, 2006. 409 s. S. 261. 
  4. a b http://www.ifauna.cz/psi/clanky/r/detail/4979/patterdale-terier/ [online]. 
  5. a b https://www.webfordog.cz/atlas-psu/patterdale-terier/

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]