Americká mužská basketbalová reprezentace

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
USA
Žebříček FIBA:1. místo
Člen FIBA od:1934
Svaz FIBA:FIBA Americas
Národní svaz:USA Basketball
Kapitán:James Harden
Trenér:Mike Krzyzewski
Letní olympijské hry
Účasti:19×
Medaile:Zlatá medaile zlato: 1936, 1948, 1952, 1956, 1960, 1964, 1968, 1976, 1984, 1992, 1996, 2000, 2008, 2012, 2016, 2020
Stříbrná medaile stříbro: 1972
Bronzová medaile bronz: 1988, 2004
Mistrovství světa
Účasti:17×
Medaile:Zlatá medaile zlato: 1954, 1986, 1994, 2010, 2014
Stříbrná medaile stříbro: 1950, 1959, 1982
Bronzová medaile bronz: 1974, 1990, 1998, 2006
Mistrovství Ameriky
Účasti:10×
Medaile:Zlatá medaile zlato: 1992, 1993, 1997, 1999, 2003, 2007, 2017
Stříbrná medaile stříbro: 1989
Bronzová medaile bronz: 2022
Údaje v infoboxu aktuální k 2. srpnu 2023

Americká mužská basketbalová reprezentace reprezentuje Spojené státy americké v mezinárodních soutěžích v basketbalu. Tým je nejúspěšnější ze všech mužských basketbalových reprezentací, kdy získal medaili na všech devatenácti olympiádách, kterých se zúčastnil. Celkem je držitelem šestnácti zlatých, jedné stříbrné a dvou bronzových olympijských medailí.

O týmu[editovat | editovat zdroj]

Dream Team[editovat | editovat zdroj]

Do roku 1989 bylo podmínkou, aby reprezentační týmy byly složené z amatérů (přesněji z hráčů nehrajících v NBA), v témže roce však FIBA povolila nominaci profesionálů. První tzv. Dream Team, tedy výběr nejlepších hráčů z NBA, vystoupil na Letních olympijských hrách v Barceloně pořádaných roku 1992. Tým byl složen z hvězd, jakými byli Charles Barkley, Larry Bird, Clyde Drexler, Patrick Ewing, Magic Johnson, Michael Jordan, Christian Laettner, Karl Malone, Chris Mullin, Scottie Pippen, David Robinson a John Stockton. Dream team s přehledem zvítězil ve všech šesti olympijských zápasech s nejhorším skóre 119:81. V žádném zápase nedali méně než 105 bodů. Tím opět pro USA získali zlatou medaili. Hráči Michael Jordan a Scottie Pippen byli prvními, kteří v jednom roce vyhráli NBA i zlatou olympijskou medaili.

Dream Team II[editovat | editovat zdroj]

Pro mistrovství světa pořádané roku 1994 v Torontu, Kanada byl sestaven nový profesionální reprezentační tým, který získal název Dream Team II. Tvořili ho převážně mladší hráči z NBA, kteří nebyli na předchozích olympijských hrách. I tak tým získal zlatou medaili. Soupisku tvořili Reginald Miller, Mark Price, Dan Majerle, Dominique Wilkins, Kevin Johnson, Shaquille O'Neal, Derrick Coleman, Alonzo Mourning, Joe Dumars, Larry Johnson, Shawn Kemp a Steve Smith.

Dream Team III[editovat | editovat zdroj]

Letní olympijské hry 1996 pořádané na domácí půdě ve městě Atlanta ve státě Georgie, přinesly upravený reprezentační tým složený z největších hvězd. I proto bylo použito názvu Dream Team III. Z původního Dream teamu pokračovalo pět hráčů Barkley, Malone, Pippen, Robinson a Stockton. Dále se přidali Anfernee Hardaway, Grant Hill, Reggie Miller, Hakeem Olajuwon, Shaquille O'Neal, Gary Payton a Mitch Richmond. Tým si pod vedením trenéra Lennyho Wilkinse opět bez prohry odvezl zlatou medaili.

The Dirty Dozen[editovat | editovat zdroj]

Mistrovství světa z roku 1998 bylo zasaženo částečnou výlukou v NBA. Nikdo z profesionálů se nemohl turnaje účastnit. Tým byl tedy složen z hráčů univerzitních týmů a druhé ligy zvané CBA. V podstatě neznámí reprezentanti přivezli domů solidní bronzovou medaili, a tím se postarali o senzaci. Tým získal přezdívku The Dirty Dozen, a to pro jejich neuvěřitelnou píli a snahu. Jediným hráčem z týmu, který se posléze uplatnil v NBA byl Brad Miller, ostatní hráči nalezli uplatnění v evropských ligách.

LOH 2000 a FIBA Cup 2002[editovat | editovat zdroj]

Reprezentační tým pro Letní olympijské hry 2000 v Sydney, Austrálie byl složen opět z hvězd NBA, včetně hráčů jako byli Shareef Abdur-Rahim, Vince Carter a Jason Kidd, z předchozích reprezentantů se vrátili Mourning, Smith a Payton. Tým měl za úkol dokázat světu, že Američané jsou stále nejlepšími basketbalisty, a to proto, že se téhož roku vedly debaty o nárůstu počtu zahraničních hráčů v NBA.

Překvapení nastalo již ve skupině, kde se tým v zápase s Litvou postaral o výhru s nejmenším rozdílem v historii Dream teamů, a to 85:76. Stejný šok byl semifinálový zápas proti stejnému soupeři, kdy tým USA vyhrál jen o dva body s konečným skóre 85:83, kdy navíc budoucí hvězda NBA Šarūnas Jasikevičius při závěrečném hvizdu minul tříbodový hod, kterým by byl tým USA poražen.

Vyrovnané utkání sehráli i ve finále proti výběru Francie, kdy zápas skončil 85:75. Dream team tak sice vyhrál zlatou medaili, ale začal ztrácet svou pověst o neporazitelnosti a výjimečnosti.

Mistrovství světa znamenalo podobné otřesení aury týmu, když skončil až na šestém místě. Výběr Jugoslávie (Srbska) byl prvním týmem, který v historii porazil tým USA složený z hráčů NBA.

LOH 2004[editovat | editovat zdroj]

Kvůli ztrátě pověsti, mnoho skvělých hráčů z NBA odmítlo účast v reprezentaci. Tým pro Letní olympijské hry 2004 pořádaných v Aténách, Řecko tak byl sestaven z mladších talentovaných hráčů NBA (a dnes hvězd), jakými byli Dwyane Wade, LeBron James nebo Carmelo Anthony. Pravými lídry týmu tak byli Allen Iverson a Tim Duncan. Trenérem byl Larry Brown.

Kvalifikací se tým prodřel se starostí. Špatný start byl potvrzen i v prvním olympijském zápase, kde podlehli týmu Portorika s rekordním rozdílem 73:92. Nakonec si tým odvezl bronzovou medaili, když v semifinále nestačil na výběr Argentiny. V zápase o třetí místo však dokázali porazit Litvu.

Olympijský tým USA 2008 - Wade, Anthony, James a Bosh

The Redeem Team a The B Team[editovat | editovat zdroj]

Pro letní olympijské hry 2008 bylo nutné vzkřísit starou slávu týmu USA. Koučem se stal univerzitní trenér Mike Krzyzewski. Jeho tým tvořili hráči jako LeBron James, Dwyane Wade, Carmelo Anthony, Jason Kidd, Kobe Bryant, Chris Bosh, Dwight Howard, Chris Paul a další. Tento výběr znovu dokázal bez jediného zaváhání získat zlatou olympijskou medaili. Po osmi letech tak znovu získali zlatou medaili na mezinárodním turnaji. Tým získal přezdívku The Redeem Team.

Mistrovství světa 2010 bylo opět svěřeno stejnému trenérovi. Ten si pro něj vybral tzv. B Team, tedy tým výborných hráčů NBA, kteří nebyli na olympiádě. Tým tvořili hráči jako Chauncey Billups, Kevin Durant, Andre Iguodala, Danny Granger, Lamar Odom nebo Tyson Chandler. Tým si s přehledem došel až pro zlatou medaili. Hráč Kevin Durant byl vyhlášen nejlepším hráčem turnaje. Lamar Odom se stal prvním, kdo ve stejném roce získal titul NBA i zlatou medaili mistrovství světa FIBA.

LOH 2012[editovat | editovat zdroj]

Pro letní olympijské hry 2012 v Londýně se vrátil trenér Krzyzewski. Do týmu se vrátili reprezentanti James, Paul, Tyson, Durant, Iguodala, Bryant, Anthony a další. Ve skupinovém zápasu porazili tým Nigérie se skóre 156:73, čím vytvořili nový olympijský rekord v počtu bodů v zápase. Bez porážky se dostali až do finále, kde ve vyrovnaném zápase porazili výběr ze Španělska 107:100, a tak pro USA získali již čtrnáctou zlatou olympijskou medaili.

Mistrovství světa 2014[editovat | editovat zdroj]

Na mistrovství světa roku 2014, pořádaném ve Španělsku tým USA turnaj s přehledem vyhrál, když neprohrál ani jeden zápas. USA se tím automaticky kvalifikovaly na Letní olympijské hry 2016. Trenérem byl opět Mike Krzyzewski. Tým byl stvořen z mladých hvězd NBA, s průměrným věkem 24 let to byl nejmladší průměr USA týmu od roku 1992.[1] Sestavu tvořili: Stephen Curry, Klay Thompson, Derrick Rose, Kenneth Faried, Rudy Gay, DeMar DeRozan, Kyrie Irving, Mason Plumlee, DeMarcus Cousins, James Harden, Anthony Davis a Andre Drummond. Hráč Kyrie Irving byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem turnaje (MVP). Nejvyšší výhru zaznamenaly USA hned v prvním zápase skupiny, kdy porazily tým Finska 114:55. Ve finálovém utkání se střetly s týmem Srbska, který porazily 129:92.

LOH 2016[editovat | editovat zdroj]

Na Letních olympijských hrách v Riu De Janeiru v roce 2016 se opět představil výběr hráčů pod vedením trenéra Mikea Krzyzewskiho, který americkou reprezentaci úspěšně vedl již od roku 2008. Americký výběr jako jediný tým turnaje prošel skupinami bez porážky. Ve čtvrtfinále porazili Argentinu 105:78, v semifinále Španělsko 82:76 a ve finále proti Srbsku si došli pro zlaté medaile se skóre 96:66. Kapitánem reprezentace byl Carmelo Anthony. Spolu s Kevinem Durantem byli jedinými hráči, kteří byli v reprezentaci také na LOH 2012. Durant byl také nejúspěšnějším střelcem týmu, když za 8 zápasů nastřílel 52 košů a 25 trojek.

Mistrovství světa 2019[editovat | editovat zdroj]

Na mistrovství světa roku 2019 v Číně se představil mladý tým hráčů NBA pod vedením nového trenéra Gregga Popoviche. Tým, v němž chyběly největší hvězdy své doby, byl vyřazen ve čtvrtfinále turnaje výběrem Francie (skóre 79:89). Jednalo se tak o jeden z nejhorších výsledků americké reprezentace od doby, kdy v ní hrají hráči z NBA. Prohraný zápas také ukončil sérii 58 výher v řadě (v mezinárodních zápasech FIBA a olympiád), kterou Američané zahájili v roce 2006. V následujících zápasech o 5. až 8. místo těsně prohráli se Srbskem 89:94 a poté vyhráli nad Polskem 87:74. Umístili se tím na 7. místě v celkovém pořadí, což byl pro reprezentaci USA nejhorší výsledek v historii mistrovství světa.

LOH 2020[editovat | editovat zdroj]

Na Letních olympijských hrách v Tokiu v roce 2020 si americký tým došel opět pro vítězství, čehož na olympijských hrách dosáhli už počtvrté v řadě. Olympijský tým vedli nejúspěšnější střelci Kevin Durant, Jayson Tatum a Devin Booker. Dalšími členy soupisky byli například Damian Lillard, JaVale McGee nebo Draymond Green. Ze skupiny tým postoupil z druhého místa po prohře s Francií (skóre 76:83). Nicméně nakonec celý turnaj vyhráli, když v odvetě během finále Francii porazili 87:82.

Mistrovství světa 2023[editovat | editovat zdroj]

Na mistrovství světa roku 2023, pořádané společně Filipínami, Japonskem a Indonésií, se výběr USA kvalifikoval z prvního místa, přičemž z šesti zápasů skupiny prohrál jen jediný. Trenérem byl zvolen Steve Kerr, trenér NBA týmu Golden State Warriors a pomocný reprezentační trenér z LOH 2020. Tým, jehož úkolem je vylepšit pověst USA na mistrovství světa, byl sestaven zejména z mladších hráčů. Význačným členem byl například oceněný v této době dvacetiletý nováček roku Paolo Banchero. Dalšími známějšími hráči byli Anthony Edwards a Tyrese Haliburton, kteří byli v minulé sezóně NBA vybrání do All-star týmů. Americký výběr prošel skupinou bez prohry, nicméně vypadl v semifinále v souboji s Německem (skóre 111:113). V boji o třetí místo následně nestačil na výběr Kanady, se kterou prohrál v prvním prodloužení (skóre 118:127). USA tím skončily na čtvrtém místě.

Soupiska[editovat | editovat zdroj]

Olympijský tým USA 2012
Poz. Jméno Datum narození Výška Klub
K Harrison Barnes 30. května 1992 203 cm Sacramento Kings
K Jaylen Brown 24. října 1996 201 cm Boston Celtics
P Andre Drummond 10. srpna 1996 211 cm Detroit Pistons
K Montrezl Harrell 26. ledna 1994 203 cm Los Angeles Clippers
K Kyle Kuzma 24. července 1995 206 cm Los Angeles Lakers
P Brook Lopez 4. ledna 1988 213 cm Milwaukee Bucks
R Kyle Lowry 25. března 1986 185 cm Toronto Raptors
K Khris Middleton 12. srpna 1991 203 cm Milwaukee Bucks
R Donovan Mitchell 7. září 1996 191 cm Utah Jazz
P Mason Plumlee 5. března 1990 211 cm Denver Nuggets
K Julius Randle 29. listopadu 1994 206 cm New York Knicks
R Marcus Smart 6. března 1994 193 cm Boston Celtics
K Jayson Tatum 3. března 1998 203 cm Boston Celtics
K P. J. Tucker 5. května 1985 198 cm Houston Rockets
P Myles Turner 24. března 1996 211 cm Indiana Pacers
R Kemba Walker 8. května 1990 185 cm Boston Celtics
K Thaddeus Young 21. červen 1988 203 cm Chicago Bulls
Hlavní trenér
Asistenti trenéra

Trenéři[editovat | editovat zdroj]

Olympijští[editovat | editovat zdroj]

  • 1936 - Jimmy Needles
  • 1948 - Omar Browning
  • 1952 - Warren Womble
  • 1956 - Nigel Gall
  • 1960 - Pete Newell
  • 1964-72 - Henry Iba
  • 1976 - Dean Smith
  • 1984 - Bob Knight
  • 1988 - John Thompson
  • 1992 - Chuck Daly
  • 1996 - Lenny Wilkens
  • 2000 - Rudy Tomjanovich
  • 2004 - Larry Brown
  • 2008-16 - Mike Krzyzewski
  • 2020 - Gregg Popovich

Mistrovství světa[editovat | editovat zdroj]

Rok/pořádající země Účast
MS 1950 ArgentinaArgentina Argentina Stříbrná medaile
MS 1954 BrazílieBrazílie Brazílie Zlatá medaile
MS 1959 ChileChile Chile Stříbrná medaile
MS 1963 BrazílieBrazílie Brazílie 4. místo
MS 1967 UruguayUruguay Uruguay 4. místo
MS 1970 JugoslávieJugoslávie Jugoslávie 5. místo
MS 1974 PortorikoPortoriko Portoriko Bronzová medaile
MS 1978 FilipínyFilipíny Filipíny 5. místo
MS 1982 KolumbieKolumbie Kolumbie Stříbrná medaile
MS 1986 ŠpanělskoŠpanělsko Španělsko Zlatá medaile
MS 1990 ArgentinaArgentina Argentina Bronzová medaile
MS 1994 KanadaKanada Kanada Zlatá medaile
MS 1998 ŘeckoŘecko Řecko Bronzová medaile
MS 2002 USA USA 6. místo
MS 2006 JaponskoJaponsko Japonsko Bronzová medaile
MS 2010 TureckoTurecko Turecko Zlatá medaile
MS 2014 ŠpanělskoŠpanělsko Španělsko Zlatá medaile
MS 2019 ČínaČína Čína 7. místo
MS 2023 FilipínyFilipíny Filipíny, JaponskoJaponsko Japonsko, IndonésieIndonésie Indonésie 4. místo
Celkem Účast – 18×
Zlatá medaile
Stříbrná medaile
Bronzová medaile

Olympijské hry[editovat | editovat zdroj]

Rok/pořádající země Účast
Berlín 1936 Zlatá medaile
Londýn 1948 Zlatá medaile
Helsinky 1952 Zlatá medaile
Melbourne 1956 Zlatá medaile
Řím 1960 Zlatá medaile
Tokio 1964 Zlatá medaile
Mexiko 1968 Zlatá medaile
Mnichov 1972 Stříbrná medaile
Montreal 1976 Zlatá medaile
Moskva 1980 NeNe
Los Angeles 1984 Zlatá medaile
Soul 1988 Bronzová medaile
Barcelona 1992 Zlatá medaile
Atlanta 1996 Zlatá medaile
Sydney 2000 Zlatá medaile
Atény 2004 Bronzová medaile
Peking 2008 Zlatá medaile
Londýn 2012 Zlatá medaile
Rio de Janeiro 2016 Zlatá medaile
Tokio 2020 Zlatá medaile
Celkem Účast – 19×
Zlatá medaile16×
Stříbrná medaile
Bronzová medaile

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ESPN: Team USA average age: 24.08, espn.go.com, 29. 8. 2014 (anglicky)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]