Alexej Grigorjevič Razumovský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Alexej Grigorijevič Razumovskij
Hrabě Alexej Grigorjevič Razumovskij
Hrabě Alexej Grigorjevič Razumovskij

Narození17.jul. / 28. března 1709greg.
Lemeshi (Kozeletskii raion)
Úmrtí6.jul. / 17. června 1771greg. (ve věku 62 let)
Petrohrad
Místo pohřbeníBlagoveščenský chrám v lávře Alexandra Něvského
ChoťAlžběta I. Petrovna (od 1750)
Partner(ka)Alžběta I. Petrovna
RodičeGrigorij Jakovlevič Rozum a Natalia Rozumovska‎
PříbuzníKirill Grigorijevič Razumovský (sourozenec)
Profesezpěvák a politik
Oceněnírytíř Řádu sv. Alexandra Něvského
Řád bílé orlice
Řád sv. Ondřeje
CommonsAlexei Grigorievich Razumovskiy
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hrabě Alexej Grigorjevič Razumovskij (rusky Алексей Григорьевич Разумовский, 17./28. března 1709, ves Lemeši / Kozelecká oblast – 7./18. července 1771, Petrohrad) byl ruský šlechtic z rodu Razumovských. Stal se favoritem a zřejmě také manželem carevny Alžběty Petrovny, proto byl nazýván "nočním imperátorem". Zastával několik vysokých dvorských úřadů a získal hodnost polního maršála carské armády.

Život[editovat | editovat zdroj]

Aničkův palác v Petrohradu byl jedním z darů carevny Alžběty svému "nočnímu imperátorovi".

Narodil se jako syn kozáka Grigorije Jakovleviče Rozuma[1] (1685–1730) a jeho manželky Natálie Děmjanovny Děmeškové (1692–1762).[2]

Jeho bratr Kirill Grigorjevič Razumovskij byl posledním atamanem Záporožských kozáků.

U carského dvora[editovat | editovat zdroj]

Alexej byl povahou veselý, dobromyslný a prostý člověk. Nejprve získal místo zpěváka v carské dvorní kapele v Petrohradě. Svým krásným hlasem podpořeným atraktivním zevnějškem vzbudil zájem tehdejší velkokněžny, budoucí carevny Alžběty, natolik, že se stal jejím milencem.

Pozdější carevna Kateřina II. si zapsala, že Alexej byj jedním z nejkrásnějších mužů, se kterými jsem se kdy v životě setkala a jeho krása neušla pozornosti Alžběty. Poté, co Alexej brzy přišel o hlas, Alžběta ho nechala převést k banduristům.

Již ve 30. letech 18. století se Razumovskij stal Alžbětiným favoritem a po jejím nástupu na trůn v prosinci 1741 nejprve získal místo správce jejích statků a později byl jmenován jejím komorníkem a nejvyšším lovčím. V té době byl jeho pobočníkem velký ruský spisovatel Alexandr Petrovič Sumarokov (1717–1777).

Existují zprávy o tom, že někteří významní šlechtici se na něj obraceli s různými žádostmi a on zjevně úspěšně využil svého vlivu na Alžbětu.

16. května 1744 se Alžbětě podařilo přesvědčit císaře Karla VII., aby Razumovského povýšil do říšského hraběcího stavu a následně ho 26. července 1744 mu sama udělila ruský hraběcí titul. A indicie naznačují, že se za něj v roce 1748 v kostele ve vesnice Perovo nedaleko Moskvy tajně provdala.

Dne 15. září 1756 byl Razumovský povýšen do hodnosti polního maršála.

Carevna jej zahrnula velkým bohatstvím, v politice však nikdy nehrál významnou roli.

Po palácovém převratu[editovat | editovat zdroj]

Po smrti Alžběty a po palácovém převratu Kateřiny II., kdy odstavila svého manžela Petra III. a sama se ujala trůnu, Razumovský vědom si svého slabého postavení, rezignoval na všechny úřady a Kateřině se nestavil na odpor. Přísahal nové panovnici věrnost a při její korunovaci dokonce nesl korunu. Carevna mu oplácela osobní úctou a jednala s ním spíše jako se členem rodiny, než jako s poddaným.

Náhrobek Alexeje Razumovského a jeho snachy Jekatěriny v pohřební kapli Zvěstování Alexandro-Něvské lávry od neznámého autora z roku 1779.

Hrabě Alexej Grigorjevič Razumovskij zemřel jako řadový občan v Petrohradě 7./18. července 1771. Falešná uchazečka o ruský trůn, Jelizaveta Alexejevna Tarakanovová, tvrdila, že je dcerou Razumovského a carevny Alžběty.

Vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Alexei Grigorjewitsch Rasumowski na německé Wikipedii a Разумовский, Алексей Григорьевич na ruské Wikipedii.

  1. «Розум» по-украински — ум. Предание гласит, что так прозвали Григория за то, что он в пьяном виде любил произносить поговорку: «що то за голова, що то за розум!»
  2. ЭСБЕ/Разумовский, Алексей Григорьевич — Викитека. ru.wikisource.org [online]. [cit. 2023-11-16]. Dostupné online. (rusky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • ZENO. Lexikoneintrag zu »Rasumowskij«. Meyers Großes Konversations-Lexikon, Band 16. .... www.zeno.org [online]. [cit. 2023-11-16]. Dostupné online. (německy) 
  • ŽUKOV, Jevgenij. Советская историческая энциклопедия. Том 11. S. 857. runivers.ru [online]. Советская энциклопедия, 1968 [cit. 2023-11-16]. S. 857. Dostupné online. (rusky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]