Aždahak

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Aždahak
Արագած

Vrchol3597 m n. m.
Poloha
SvětadílAsie
StátArménieArménie Arménie
PohoříGeghamský hřbet
Souřadnice
Aždahak
Aždahak
Aždahak na mapě Arménie
Typstratovulkán
Horninasopečné
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Aždahak (arménsky Արագած) je vyhaslá sopka a nejvyšší bod Geghamského hřbetu v Arménii. Dosahuje nadmořské výšky 3597,3 m[1], jedná se o čtvrtou nejvyšší horu v Arménii, po horách Aragac, Kapydžik a Siskatar.

Na vrcholu hory se nachází kráter celoročně vyplněný vodou a obklopený sněhem.[2] Z vrcholu sopky je výhled na panorama hor Ararat, Atis, Ara, Aragac, Sevanské jezero, na svahy Geghamského hřbetu a četná údolí provincie Kotajk.

Etymologie[editovat | editovat zdroj]

Aždahak je arménské jméno démona popsaného v Avestě jako Aži Dahák, tříhlavý šeštioký drak. Tento démon a jemu další podobní aždahakové žili podle perské mytologie na vysokých horách a jednou z nich byla právě sopka Aždahak.

Geologie[editovat | editovat zdroj]

Členitý struskový kužel Aždahak má průměr až 1600 metrů a dosahuje výšky až 370 metrů. Celková plocha lávového vulkánu dosahuje přibližně 8 čtverečních kilometrů. Kužel hory je tvořen struskou, lapilli, pískem, sopečným popílkem, sutí, lávovými balvany a sopečnými pumami.

Fauna a flóra[editovat | editovat zdroj]

Fauna Aždahaku a ostatních přilehlých hor Geghamského hřbetu zahrnuje přibližně 250 druhů ptáků, což představuje 70 % celkové arménské ornitofauny. Kamenné svahy jsou důležitým prostředím pro život dravých ptáků jako jsou orel skalní, sup mrchožravý, sup hnědý, orel královský, sup bělohlavý a orlosup bradatý. Žije zde také medvěd hnědý.

Typickými rostlinami rostoucími na svazích Aždahaku jsou sinokvět, huseník kavkazský, kociánek dvoudomý, hořec pontický.

Skalní rytiny[editovat | editovat zdroj]

U Aždahaku bylo objeveno mnoho skalních rytin - petroglyfů. Tyto rytiny zobrazují především lovce, ale také astronomické objekty a jevy jako slunce, měsíc, souhvězdí, bolidy, komety a blesky.

Turistika[editovat | editovat zdroj]

Sopka Aždahak je pro turisty velmi atraktivním místem, ale pro svou odlehlost se k ní vydává jen málo lidí. V oblasti jsou také časté bouře, blesky, kroupy a silný sníh. Díky hustým mlhám je zde často viditelnost jen do tří metrů.

Přes obtížnější přístup se sopka stává oblíbeným místem i českých dobrodruhů o čemž svědčí množství blogů a výstupu na Aždahak.[3][4]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Аждаак_(вулкан) na ruské Wikipedii.

  1. Aždahak – nejkrásnější sopka v Arménii - CESTOMILA - cestování, tipy na výlety, turistika. www.cestomila.cz [online]. [cit. 2023-11-04]. Dostupné online. 
  2. Zakavkazská odysea: Trekování v Gruzii, Arménii a Azerbajdžánu (sic!) | Cestování. Lidovky.cz [online]. 2021-02-05 [cit. 2023-11-04]. Dostupné online. 
  3. Liduprázdné arménské Geghamské hory. iDNES.cz [online]. [cit. 2023-11-04]. Dostupné online. 
  4. VESELÝ, Jan. Arménie IV.. Šlápoty.cz [online]. [cit. 2023-11-04]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]