Židovská náboženská obec ve Vídni

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Židovská náboženská obec ve Vídni
Vstup do objektu vídeňského Templu
Vstup do objektu vídeňského Templu
Vznik1852
Oficiální webwww.ikg-wien.at
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Hlavní budova IKG v Seitenstettengasse

Židovská náboženská obec ve Vídni (zkráceně ŽNO Vídeň, historicky Israelitská náboženská obec Vídeň, německy Israelitische Kultusgemeinde Wien, zkráceně IKG Wien, hebrejsky הקהילה היהודית וינה‎ / ha-Kehilah ha-jehudit Vinah) je židovská náboženská obec, která zastupuje židovskou náboženskou komunitu ve Vídni.

V současné době má ŽNO přibližně 10 000 členů. V průběhu dějin zastupovala téměř všechny rakouské Židy.

Organizace[editovat | editovat zdroj]

ŽNO poskytuje svým členům řadu služeb v sociálních, náboženských a vzdělávacích záležitostech. Dvakrát do měsíce vydává své oficiální noviny (Die Gemeinde).

V rámci obce funguje také Kontaktní místo pro židovské oběti národně-socialistické perzekuce v Rakousku a postiženým jednotlivcům a jejich rodinám poskytuje podporu, včetně otázek odškodnění. Současným předsedou ŽNO je Oskar Deutsch. 1. července 2016 Arie Folger bude následníkem Paul Chaim Eisenberg jako vrchní rabín ve Vídni.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Historie vídeňského židovského obyvatelstva sahá až do doby Římské říše, ale po dlouhou dobu nemohli vídeňští Židé vytvořit vlastní organizaci, která by zastupovala jejich zájmy a práva. Situace se začala měnit až s vydáním tolerančního patentu císaře Josefa II. v roce 1782.

Výrazná emancipace vídeňského židovského obyvatelstva začala v roce 1848. 3. dubna 1849 mladý císař František Josef I. ve svém projevu poprvé použil výraz „Izraelitská obec ve Vídni“. O tři roky později byla přijata provizorní ústava obce, založení Vídeňské náboženské obce se proto klade do roku 1852. Sídlo komunity bylo ve Stadttempelu v Seitenstettengasse.

V době anšlusu Rakouska ke Třetí říši v roce 1938 měla vídeňská obec kolem 185 000 členů. Ještě téhož roku nacisté ŽNO zavřeli. V květnu 1938 byla znovu otevřena jako „Vídeňská židovská obec“, jejímž úkolem bylo působit jako nárazníková organizace mezi nacisty a židovským obyvatelstvem. Tento orgán byl také organizátorem emigrací a později deportací vídeňských Židů do Ústředny pro židovskou emigraci. Název Israelitische Kultusgemeinde Wien se znovu používá od roku 1945.

Dne 29. srpna 1981 došlo k útoku na synagogu v Seitenstettengasse za použití ručních granátů a střelných zbraní. Při útoku zemřeli dva lidé a dalších 21 bylo zraněno. Útok je přičítán palestinské extrémistické organizaci Abú Nidal. Od té doby je u vchodu do synagogy přísná ostraha a Seitenstettengasse hlídá policie.

Předsedové IKG od roku 1853[editovat | editovat zdroj]

Rabíni z IKG od roku 1824[editovat | editovat zdroj]

Kantoráty[editovat | editovat zdroj]

Archiv židovské náboženské obce[editovat | editovat zdroj]

Archiv židovské náboženské obce (Archiv IKG) vedený od roku 1816 se jako jediný v německojazyčných zemích zachoval v celém rozsahu od založení komunity až do doby po druhé světové válce, a je tak jedním z nejdůležitějších. Obsahuje různé materiály (zápisy ze schůzí, dekrety, protokoly, dopisy, emigrační a finanční dokumenty, seznamy deportovaných, knihy, fotografie, plány a plakáty) o historii IKG a jejích členů. Nejstarší dokumenty pocházejí ze 16. století.

Rejstříky a seznamy vytvořené v letech 1938–1945, byly základem pro nacistické řízení emigrací a deportací. Dnes tyto dokumenty slouží jako záznamy o osudu exilových a zavražděných Židů a následně k podpoře nároků pozůstalých na restituci a odškodnění. [1]

V roce 1995 byly objeveny archivní důkazy o masakru v Deutsch Schützen z roku 1945, který vedl k trestnímu stíhání v roce 2009. [2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jewish Community of Vienna na anglické Wikipedii.

  1. www.nytimes.com. Dostupné online. 
  2. usatoday30.usatoday.com. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Doron Rabinovici, Eichmannovi Židé: Židovská správa holocaustu ve Vídni, 1938–1945. Přeložil Nick Somers. (Cambridge, UK: Polity Press, 2011) ISBN 978-0-7456-4682-4
  • Felicitas Heimann-Jelinek, Lothar Hölbling und Ingo Zechner : Ordnung muss sein – Das Archiv der Israelitischen Kultusgemeinde Wien. Jüdisches Museum Wien, Wien 2007. ISBN 978-3-901398-45-2 (německy)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]