Etnologický ústav Akademie věd České republiky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Etnologický ústav AV ČR
Vznik1954
Souřadnice
Mateřská organizaceAkademie věd České republiky
Oficiální webeu.avcr.cz/index.html
Datová schránkavzknyku
IČO68378076 (VR)
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Etnologický ústav Akademie věd České republiky, v. v. i.,[1] je veřejnou výzkumnou institucí zřizovanou Akademií věd ČR. Jeho cílem je výzkum v oboru etnologie a bezprostředně souvisejících oborech (např. kulturní antropologie či etnomuzikologie).

Historie[editovat | editovat zdroj]

Počátky Etnologického ústavu sahají do počátku 20. století, protože navazuje na sběratelský podnik Lidová píseň v Rakousku (1905) a na Státní ústav pro lidovou píseň (1919). Ten byl v roce 1953 začleněn do Akademie věd jako Kabinet pro lidovou píseň a současně vznikl Kabinet pro národopis. Jejich spojením (1954) vznikl Ústav pro etnografii a folkloristiku Československé akademie věd, začleněný r. 1993 do Akademie věd České republiky.Hlavní činnost ústavu spočívala v klasických národopisných výzkumech českého venkova. V menší míře byla pozornost věnována městského prostředí či mimoevropské etnologii.[2] V r. 1999 se změnil název na Etnologický ústav AV ČR.

Mezi lety 2005–2018 byl součástí ústavu také Kabinet hudební historie, který se zaměřoval na muzikologický výzkum.

Výzkumná činnost a služby veřejnosti[editovat | editovat zdroj]

V současné době existují v rámci Etnologického ústavu tato výzkumná oddělení: historická etnologie, etnická studia a etnomuzikologie, která sídlí v Praze. Samostatné pracoviště je v Brně. Vycházejí zde také vědecká periodika Český lid a Historická demografie.

Ústav zřizuje též Středisko vědeckých informací, jehož součástí je archiv, knihovna a oborová bibliografie.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Etnologický ústav AV ČR v Národních autoritách NK ČR.
  2. NEŠPOR, Zdeněk R. Etnologický ústav - Sociologická encyklopedie [online]. Sociologický ústav Akademie věd České republiky [cit. 2020-06-24]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Ethnology and Musicology at the Institute of Ethnology, CAS, v. v. i. 110 Years. 1905 – 2015. Edited by Zdeněk Uherek & Jana Pospíšilová. Etnologický ústav AV ČR, Praha - Brno 2015. ISBN 978-80-87112-98-4.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]