Matematický ústav Akademie věd České republiky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Matematický ústav AV ČR, v. v. i.
Hlavní budova Matematického ústavu
Hlavní budova Matematického ústavu
ZkratkaMÚ AV ČR
Vznik14. března 1947
Právní formaveřejná výzkumná instituce
SídloŽitná 25
115 67 Praha 1
Souřadnice
Řediteldoc. RNDr. Tomáš Vejchodský, Ph.D.
Mateřská organizaceAkademie věd České republiky
Oficiální webwww.math.cas.cz
E-mailmathinst@math.cas.cz
Datová schránkazehnhxs
IČO67985840 (VR)
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Matematický ústav AV ČR, v. v. i.[1], je veřejná výzkumná instituce, součást Akademie věd České republiky[2]. Zabývá se vědeckým výzkumem v matematice, vydává odborné publikace a periodika s původními matematickými výsledky, realizuje konference a semináře a vychovává mladé vědecké pracovníky (doktorandy).

Historie[editovat | editovat zdroj]

Matematický ústav vznikl 14. března 1947 pod názvem Ústav pro matematiku při České akademii věd a umění. Od 1. července 1950 byl reorganizován na Ústřední ústav matematický, který organizačně spadal pod Ústředí vědeckého výzkumu. K 1.1.1953 byl pod názvem Matematický ústav začleněn do ČSAV. Po rozpadu československé federace v roce 1993 se stal součástí nástupnické Akademie věd České republiky (AV ČR). Současný název a právní formu nese od roku 2007, kdy se jednotlivé ústavy AV ČR transformovaly na veřejné výzkumné instituce (v. v. i.)[3].

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Vědečtí pracovníci jsou podle svého odborného zaměření rozděleni do vědeckých oddělení: Abstraktní analýza; Algebra, geometrie a matematická fyzika; Konstruktivní metody matematické analýzy; Evoluční diferenciální rovnice; Matematická logika a teoretická informatika.[3] Matematický ústav sídlí v Praze, pobočku má v Brně.

MÚ provozuje největší odbornou matematickou knihovnu[4] v ČR, která svým čtenářům nabízí přístup nejen k tištěným materiálům, ale i k on-line časopisům, e-knihám, katalogům a databázím.

Vědecká a pedagogická spolupráce probíhá jak s českými, tak i zahraničními vysokými školami a vědeckými institucemi.[5] S Jednotou českých matematiků a fyziků MÚ každoročně spoluorganizuje Matematickou olympiádu, soutěž pro žáky základních a středních škol.

Od roku 2004 se v MÚ pravidelně koná Čechovská přednáška[6], pojmenovaná po matematikovi a prvním řediteli ústavu Eduardu Čechovi. První Čechovskou přednášku proslovil matematik Jaroslav Kurzweil, v dalších letech přednášeli např. Miroslav Fiedler, Ivo Babuška, a další

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Matematický ústav AV ČR. www.math.cas.cz [online]. [cit. 2021-05-19]. Dostupné online. 
  2. Akademie věd České republiky - přehled pracovišť. www.avcr.cz [online]. [cit. 2021-05-19]. Dostupné online. 
  3. a b Matematický ústav AV ČR - o ústavu. www.math.cas.cz [online]. [cit. 2021-05-19]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-05-19. 
  4. Matematický ústav AV ČR - knihovna. library.math.cas.cz [online]. [cit. 2021-05-19]. Dostupné online. 
  5. Matematický ústav AV ČR - partneři. www.math.cas.cz [online]. [cit. 2021-05-19]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-05-19. 
  6. Matematický ústav AV ČR - Čechovské přednášky. www.math.cas.cz [online]. [cit. 2021-05-19]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-05-19. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]